Svarbu bendros gydytojo ir paciento pastangos: geriausi rezultatai užtikrinami tik esant abipusiam supratimui, sako dr. Jolita Asadauskienė

Rubrikos: Diagnostika ir gydymas, Naujienos, Pasikalbėkime

Dr. Jolita Asadauskienė

Nacionalinio vėžio instituto Vėžio registro duomenimis, Lietuvoje kasmet nustatoma beveik 700 naujų inkstų vėžio atvejų. Palyginti su kitomis Europos ir pasaulio šalimis pas mus išlieka didelis sergamumo inkstų vėžiu rodiklis. Didžiausias sergamumas šia onkologine liga pastebimas tarp 50-70 metų amžiaus žmonių, dažniau serga vyrai.

Lietuva, turėdama aukščiausius inkstų vėžio sergamumo rodiklius Europoje ir pasaulyje, tapo viena iš pagrindinių tarptautinio mutografijos tyrimo objektų. Iš 11 pasaulio šalių susibūrę mokslininkai išanalizavo beveik 1000 inkstų vėžio genomo sekų ir nustatė specifinius mutacijų profilius, nurodančius ligos priežastis. Tiriant inkstų vėžio genomus Lietuvoje ir Čekijoje buvo aptiktas dominuojantis SBS40 mutacijų tipas, kuris liko neišaiškintas – nėra žinoma, kas sukelia šio tipo mutacijas. Moksliniai tyrimai bus tęsiami.

Apie inkstų vėžio diagnostiką ir gydymą kalbamės su Nacionalinio vėžio instituto gydytoja chemoterapeute dr. Jolita Asadauskiene.

„Mokslas vis dar neduoda atsakymo į klausimą, kodėl susergama inkstų vėžiu. Įrodyta, kad inkstų vėžio riziką didina nutukimas, rūkymas, ilgas nuskausminamųjų preparatų naudojimas, dažų pramonėje naudojamos medžiagos, tokios kaip kadmis, asbestas, švinas. Dažniau suserga tie žmonės, kuriems jau diagnozuota cukraligė, lėtinis inkstų nepakankamumas, padidėjusio kraujospūdžio liga. Inkstų vėžio rizika didesnė, jei du ar daugiau šeimos narių sirgo šia liga“, – sako dr. J. Asadauskienė.

Specifinių požymių prasidėjusi liga neturi, žmogus ilgai nieko nejaučia, todėl, suprantama, į gydytojus nesikreipia. Tad anksti  diagnozuoti inkstų vėžį nėra paprasta. „Dėl kitų priežasčių atliekant ultragarsinį paciento ištyrimą gali būti aptinkamas ir inkstų vėžys. Dėl šių priežasčių ankstyvosios stadijos liga nustatoma tik trečdaliui pacientų“, – sako dr. J. Asadauskienė.

Daugiadalykė onkologų komanda numato gydymą

Kaip gydyti inkstų vėžį sprendžia multidisciplininė gydytojų onkologų komanda, kurioje tariasi daugelio sričių specialistai – gydytojai urologai, radioterapeutai, chemoterapeutai, radiologai bei intervenciniai radiologai, patologai, paliatyvios medicinos gydytojai.

Inkstų vėžio gydymo planas priklauso nuo ligos stadijos. Jeigu liga pradinių stadijų ir vėžys nėra išplitęs už inksto ribų, vienas iš pagrindinių gydymo būdų yra chirurginis. Priklausomai nuo naviko dydžio atliekamos dalinės nefrektomijos (su naviku pašalinama tik dalis inksto) arba radikalios nefrektomijos (kartu su naviku pašalinamas visas inkstas, antinkstis bei šlapimtakis). Kai yra diagnozuotas nedidelis navikas vienas iš galimų gydymo būdų yra abliacija –  intervencinis radiologas, naudodamas specialią įrangą  pasiekia naviką, vietiškai sukelia  karštį, šaltį arba tam tikras radiobangas ir taip sunaikinamas navikas.

Jeigu liga išplitusi į kitus organus (metastazavusi) galima  chirurginė operacija – citoredukcinė nefrektomija. Ši operacija sumažina skausmus, pagerina gyvenimo kokybę, bet ji nėra skirta visiškai išgydyti vėžį. Citoredukcinė nefrektomija derinama su sistemine priešvėžine terapija.

Vaistais gydoma išplitusi liga

Sisteminė terapija taikoma tada, kai inkstų vėžys metastazavęs į kitus organus. Išplitusiam inkstų vėžiui gydyti skiriamos dvi pagrindinės vaistų grupės – taikinių terapijos bei imunoterapijos preparatai. Taikinių terapijos pagrindą gydant inkstų vėžį sudaro tirozino kinazės slopikliai. Tirozino kinazė yra tam tikras baltymas ląstelėse, kuris atsakingas už ląstelės augimą bei išlikimą. Slopinant šio baltymo veiklą, stabdomas ir vėžinių ląstelių augimas bei dauginimasis.

Imunoterapijoje naudojamų vaistų pagrindą sudaro monokloniniai antikūnai – laboratorijoje pagaminti baltymai, kurie jungdamiesi prie paviršinių ląstelių struktūrų, aktyvina organizmo imuninę sistemą. Suaktyvinta imuninė sistema ima naikinti inkstų vėžio ląsteles. Monokloninių antikūnų pagrindu sukurti vaistai dar vadinami imuninės patikros slopikliais.

Metastazinio inkstų vėžio gydymui Lietuvoje skiriama monoterapija vienu iš paminėtų vaistų, kompensuojama dviguba imunoterapija ipilimumabu ir nivolumabu, nors daugelyje pasaulio šalių pirmenybė teikiama vaistų kombinacijoms derinant imunoterapiją su tirozino kinazės slopikliais.

Gydytojo ir paciento bendros pastangos kovojant su liga

Gydymo procese labai svarbu gydytojo ir paciento santykis, peraugantis į bendradarbiavimą procesas, kuris prasideda jau pirmame pokalbyje. „Gydytojui rūpi, kad pacientas suprastų jam siūlomus geriausius gydymo pasirinkimus, galimybes, kad augtų jo pasitikėjimas gydytojo kompetencija. Gydytojas visada stengiasi išgirsti ir atsižvelgti į individualius paciento poreikius ar pageidavimus, asmeninio gyvenimo ypatybes, vertybes ir įsitikinimus. Geriausi gydymo rezultatai užtikrinami tik esant abipusiam supratimui ir bendro tikslo siekiui. Dar geresnė situacija būna tada, kai šį tandemą sustiprina paciento artimųjų dalyvavimas“, – sako dr. J. Asadauskienė.

Ko dažniausiai klausia išplitusiu inkstų vėžiu sergantys pacientai ir ką atsako gydytojas, savo patirtimi dalijasi gydytoja onkologė chemoterapeutė dr. J. Asadauskienė:

 Kiek žmogus gyvena, kai nustatytas išplitęs inkstų vėžys?

Pacientams, sergantiems metastazavusia inkstų ląstelių karcinoma, 5 metų išgyvenamumas yra maždaug 25%. Ligos prognozė priklauso ir nuo kitų veiksnių, tokių, kaip bendra paciento sveikatos būklė, gretutinių ligų buvimas ir pasirinktos gydymo strategijos veiksmingumas.

Per kiek laiko išplinta inkstų vėžys?

Inkstų vėžys gali plisti lėtai per kelerius metus arba šis procesas gali vykti daug greičiau. Tai priklauso nuo tokių veiksnių, kaip vėžio stadija diagnozuojant ir bendra paciento sveikata.

Kas atsitinka kai inkstų vėžys progresuoja?

Kai liga progresuoja ir inkstų vėžys metastazuoja, jis dažniausiai plinta į plaučius, kaulus, tolimus limfmazgius, kepenis, taip pat galvos smegenis. Metastazės gali būti nustatomos atlikus  kompiuterinės tomografijos tyrimą, būna atvejų, kai nustatant pradinę diagnozę diagnozuojama ligos išplitimas, t.y. metastazės. Metastazės gali būti nustatomos vėliau, atliekant tolesnį paciento patikrinimą.

Ar galima ilgiau išgyventi esant metastazėms?

Daugelis žmonių gali gyventi gerai daugelį metų, nepaisant vėžio plitimo. Tai taip pat tiesa, nes yra veiksmingų metastazių gydymo būdų, kurie lėtina vėžį ir stabdo jo progresavimą.

Kada nebeturime kaip padėti pacientui?

Jei vėžio ląstelės jau išplito po visą organizmą, kai nustatytos metastazės išgydyti dažnai nebeįmanoma. Tada gydymu siekiama palengvinti esamus simptomus ir kuo ilgiau išlaikyti sergančiųjų gyvenimo kokybę.

Ar inkstų vėžys išgydomas?

Jei navikas buvo aptiktas ankstyvoje stadijoje (auglys mažesnis nei 7 cm, be limfmazgių pažeidimo ar metastazių), tikimybė pasveikti po operacijos yra gana gera. Dauguma pacientų išgyvena ilgą laiką ir gali būti laikomi išgydytais.

Ar inkstų vėžys skauda?

Ankstyvosiose stadijose inkstų navikas retai sukelia skausmą. Kiti ligos progresavimo simptomai yra svorio kritimas, mažakraujystė, karščiavimas, aukštas arba žemas kraujospūdis, žarnyno sutrikimai arba nuolatinis nuovargis.

Kiek stadijų turi ši liga?

Inkstų navikai klasifikuojami pagal vadinamąją TNM klasifikaciją. Urologas įvertina naviko dydį ir invaziškumą (T) ir nustato, kiek jis pažengęs – remdamasis keturiomis stadijomis.

Kaip ilgai gyvensiu, jei nustatyta vėlyva inkstų vėžio stadija?

Pažengusioje stadijoje (III stadija) prognozė pablogėja. Jei auglys jau išaugo už inksto ribų, bet dar nepaveikė limfmazgių, 5 metų išgyvenamumas yra apie 50%. Jei limfmazgiuose yra metastazių, prognozuojama trumpesė gyvenimo trukmė.

Parašykite mums

    Rekvizitai

    VŠĮ Viktorijos leidyba

    Įmonės kodas : 125011888

    redaktorius@onkologopuslapiai.lt