Efektyvi papildoma terapija enzimais onkologijoje: jos tikslas – organizmo sveikatos atstatymas ir apsauga, sako onkologė Edita Juodžbalienė

Rubrikos: Diagnostika ir gydymas, Naujienos, Pasikalbėkime

Gydytoja onkologė chemoterapeutė Edita Juodžbalienė

Šiandien iš harmoningu gyvenimu besidžiaugiančios Mildos veido nedingsta šypsena. Tačiau, kaip pati sako, iki užtarnautos ir ilgai lauktos laimės ji turėjo įveikti ilgą ir sekinantį gydymą, dvejones dėl ateities ir niūrias mintis apie mirtį. Moteris tikra – ją nuo baisiausios lemties išgelbėti padėjo ir sisteminė enzimų terapija.

„Išgirdę ar skaitydami apie vėžį visada pagalvojame, kad tai labai toli ir gresia kažkam kitam, bet tik ne mums. Taip maniau ir aš, todėl nuoširdžiai tikiuosi, kad mano atvirumas privers ne vieną susimąstyti“, – pokalbį pradeda moteris.

Vėlyva diagnozė

Prieš 7 m. pasyviai stebėdama pakitusią krūtų ir spenelių formą bei nežymius pokyčius šio straipsnio herojė pamanė, kad tai tik nereikšmingi hormoniniai pakitimai. Juk prieš keletą metų ji pirmąkart tapo mama, o sudėtingas nėštumas paliko žymes visame kūne. Taip dvejus metus ignoruodama organizmo siunčiamus nebylius ženklus 35 m. moteris atsidūrė šeimos gydytojo kabinete, iš kurio buvo skubiai pasiųsta pas gydytoją onkologą.

Atlikus biopsiją ir kitus reikalingus tyrimus moteris išgirdo negailestingą diagnozę – trečios stadijos krūties vėžys. Vėliau jai nustatytos ir BRCA1/2 genų mutacijos. Ji tapo viena iš beveik 2 tūkst. moterų, kurioms kasmet Lietuvoje nustatomas krūties vėžys. Gydytoja onkologė jos paklausė, kur ji buvo anksčiau, tačiau tuo metu dviejų vaikų mama negalėjo ištarti nė žodžio. „Man tikrai ta diagnozė nuskambėjo kaip mirties nuosprendis, o galvoje tik ir sukosi blogiausios prognozės“, – pasakoja Milda.

Nepakeliamai sudėtingi metai

Didžiausiu išbandymu vilnietei tapo dvi operacijos, trys chemoterapijos kursai ir vienas biologinės terapijos kursas bei viliantis, kad gydymas padės, nuolatos atliekami tyrimai. Kad ir kaip būtų gaila, krūtų išsaugoti nepavyko, tačiau net ir praradusi šį moteriškumo simbolį žavi pašnekovė nelaikė to didžiausia nelaime.

„Blogiausia buvo matyti verkiančią šeimą ir bičiulius, matyti visų, net ir medikų, veiduose gailestį. Ne kartą sakiau vyrui, kad jei nori, geriau tegul susiranda meilužę, palieka. Mūsų santykiai visiškai pašlijo, nors nemanau, kad dėl to kalta vien onkologinė liga. Šeima iširo. Mano fizinė sveikata vis labiau atitiko psichologinę. Kitaip tariant, abi nepaliaujamai silpo. Metai buvo tikrai nepakeliamai sunkūs. Kai negalėjau nė šaukšto pakelti, supratau, kad laikas ieškoti išeities ir nedelsti“, – prisiminė vilnietė.

Sveikatos šaltinį atrado pati

Ieškodama internete mokslinių tyrimų ir naujienų apie savo ligą ir iki galo pasveikti padedančius metodus ji aptiko informaciją apie Jungtinėse Amerikos Valstijose ir visoje Vakarų Europoje plačiai taikomą sisteminę enzimų terapiją. Šis unikalus terapijos metodas padeda atgauti jėgas po visą organizmą pažeidžiančio onkologinio gydymo, gerina būklę po chemoterapijos kurso ir švitinimo radioktyviaisiais spinduliais bei teigiamai veikia imuninės sistemos ląstelių aktyvumą.

Teigiamas enzimų terapijos poveikis gydant krūties, storosios žarnos, kepenų ir kitų formų vėžį patvirtintas ir klinikiniais tyrimais, todėl užsienyje šis gydymo metodas skiriamas kaip pagalba taikant tradiciniu laikomą minėtų lokalizacijų vėžio gydymą. Atliekant tyrimus pastebėta, kad ir vėliau, profilaktiškai taikant sisteminę enzimų terapiją liga neatsinaujina. Mokslinių tyrimų duomenimis, nustatyta, kad ši terapija riboja naviko metastazavimą, kitaip tariant, apsunkina navikinių ląstelių skverbimąsi į audinius, metastazių susidarymą ir vėžio plitimą.

Dar spėjusi pradėti taikyti šią terapiją savo gydymo laikotarpiu Milda netruko pastebėti teigiamų rezultatų. Ji įsigijo visiškai natūralios sudėties vokiečių įmonės „Mucos Pharma“ vaistą, kurį pradėjo vartoti likus dviem dienoms iki chemoterapijos seanso, vėliau reguliariai vartojo viso gydymo metu, o pasiekus remisiją ir norėdama jaustis gerai sisteminę enzimų terapiją tęsia ir toliau. Terapijos veikimas pagrįstas tuo, kad kovojant su liga organizme didėja enzimų reakcijos poreikis, todėl nebelieka fermentų kitų organizmo reakcijų reikmėms. Šią klaidą ištaisyti gali tik natūralūs ir specialiai pagaminti enzimų preparatai.

Pavyzdžiui, Skandinavijos šalyse ar ne tokioje tolimoje mums Vokietijoje sisteminė enzimų terapija, pilatesas, joga ir kiti sveikuoliški būdai gerai savijautai palaikyti yra taikomi ir rekomenduojami visiems sergantiems sudėtingomis ligomis. Ne vienas žinomas gydytojas pripažįsta, kad tik taikant šiuolaikinius ir alternatyvius gydymo metodus galima pasiekti geriausių rezultatų. Juk agresyvūs gydymo metodai sekina organizmą, o jo neatstačius galima ne tik dar kartą susirgti, bet ir mirti. Labai gaila, kad Lietuvoje dar nėra tokios praktikos“, – apgailestavo moteris.

„Man padėjo natūralios sudėties vokiečių įmonės „Mucos Pharma“ preparatas. Iš pradžių skaičiau apie sisteminę enzimų terapiją internete anglų ir vokiečių kalbomis. Radau daug rekomendacijų, todėl įsigijau šį preparatą mūsų šalyje, – prisiminė Milda. – Mane labai įkvėpė tai, kad „Mucos Pharma“ produktai nėra maisto papildai, o yra vaistai. Ir jų veikimas pagrįstas moksliniais tyrimais. Visada skeptiškai žiūrėjau į maisto papildus, manau, tai daugiau reklaminio pobūdžio priemonės.“

Taikydama „Mucos Pharma“ sukurtą preparatą ji ne tik pradėjo daug geriau jaustis, bet ir liovėsi ilgai ją kankinęs pykinimas, uždegimas, bendras organizmo silpnumas, alkis, vidurių užkietėjimas, vangumas, padidėjęs imlumas infekcijomis ir odos problemos. Kaip pastebėjo pati sergančioji, pirmieji gerėjančios savijautos ženklai pasirodė jau po 3 savaičių.

Sumažina ligos pasikartojimo riziką

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Onkologijos klinikos gydytoja onkologė – chemoterapeutė Edita Juodžbalienė pacientės pasirinkimą naudoti alternatyvias priemones sveikstant laiko puikiu pasirinkimu. „Sisteminė enzimų terapija – tai gydymas enzimais. Šios terapijos tikslas yra organizmo sveikatos atstatymas ir apsauga. Tai labiau ne tiesioginio vėžio gydymo, bet papildomos alternatyvios terapijos metodas. Tai paties paciento pasirinkimo, kaip sau padėti, klausimas. Onkologijoje yra žinoma, kad sisteminė enzimų terapija mažina šalutinius radioterapijos ir chemoterapijos poveikius, mažina ūmių spindulinių reakcijų stiprumą, trukmę, mažina onkologinės ar kitos sudėtingos ligos ir intensyvaus gydymo sukeltų simptomų intensyvumą, pagerina sergančiųjų gyvenimo kokybę ir kt. Tačiau šios Vakarų šalyse itin populiarios terapijos negalima taikyti sergant Lapp laktozės stygiumi, hemofilija arba gliukozės ir galaktozės malabsorbcija“, – pažymėjo gydytoja onkologė chemoterapeutė.

Enzimai ypač plačiai taikomi onkologijoje, nes būtent jie teigiamai veikia apsaugines organizmo reakcijas, didina ląstelinį ir hormoninį imunitetą, mažina fibrozės vystymąsi, gerina kraujo mikrocirkuliaciją, mažina uždegimus, aktyvina kraujotaką ir limfotaką, didina naviko imunogeniškumą, stimuliuoja imuninę sistemą. Kartu tai lemia lengvesnį biologinį naviko atskyrimą nuo sveikų audinių, gerina ir mikrocirkuliaciją, kuri greitina žaizdų gijimą ir mažina komplikacijų bei ligos atsinaujinimo tikimybę.

E. Juodžbalienės teigimu, kiekvieno organo pašalinimas ar net ir menkiausia chirurginė invazija turi savas pasekmes: sutrinka kraujo ir limfos kelias, jaučiamas skausmas, sutrinka šlapimo pūslės, tuštinimosi ir kiti svarbūs organizmo procesai. Tad kiekvienam su liga susidūrusiam žmogui patariama atidžiai stebėti savo mitybos įpročius, vengti stresinių situacijų, paisyti poilsio ir darbo režimo bei pamažu pradėti mankštintis. Šlakus padės pašalinti gausus vandens vartojimas, tačiau visą organizmą sustiprins tik efektyvios terapijos metodai.

Jau keletą dešimtmečių taikome enzimus

Dr. Albertas Ulys, Nacionalinio vėžio instituto Onkourologijos skyriaus vedėjas, sako, jog enzimai padeda pašalinti iš organizmo žuvusias ląsteles.

Dr. Albertas Ulys

„Tai įrodytas faktas. Po antibiotikų vartojimo būna tokių formų bakterijų, kurios dar gali ilgai būti latentiškos, o enzimai jas tarsi apnuogina ir tada antibiotikai lengviau gali jas įveikti. Tikrai tokiais atvejais taikau enzimus. Enzimams padėjus pašalinti negyvas ląsteles, mažiau alergizuojamas organizmas. Kai kas sako, kad tai maisto papildas, kita nuomonė – tai vaistas. Džiugu, kad tai yra natūralus produktas. Manau, kad į enzimus reikėtų pasižiūrėti naujai. Reikėtų išnaudoti naujų tyrimų galimybes. Tikiu enzimų poveikiu, tačiau siekčiau dar tiksliau sužinoti jų veikimo mechanizmą. Tada mums būtų aiškiau, kokiais atvejais tikslinga juos vartoti. Enzimus taikome jau keletą dešimtmečių. Jeigu kiti vaistai ateina kaip pranašai ir gana greitai išeina, tai enzimai tapo populiarūs vos pasirodę ir tokie yra visą laiką,“ – pasakoja dr. A. Ulys.

 

Bendroji informacija apie fermentų terapiją

Kaip ilgai pavyks išgyventi pacientui, kuriam nustatytas vėžys, daug priklauso nuo vėžio stadijos ir pasirinktos gydymo strategijos. Pirmaeiliai gydymo metodai onkologijoje: chirurginis gydymas, spindulinė terapija, chemoterapija, biologinė terapija ir įvairūs šių gydymo metodų deriniai. Bet koks vėžio gydymas neabejotinai reiškia intervenciją į žmogaus organizmą. Deja, dažnai pirmaeilio gydymo galimybės yra ribotos, o kartais pirmaeilis gydymas visai negalimas. Ar įmanoma sušvelninti su vėžio gydymu susijusius nepageidaujamus poveikius? Kaip kovoti su vėžiu tada, kai jis yra išplitęs po visą organizmą, ir tada, kai joks radikalus gydymas negalimas? Šiuo metu yra sukurta daug įvairių pagalbinių gydymo metodų, kuriais siekiama lengvinti nepageidaujamus su vėžio gydymu ar pačia vėžine intoksikacija susijusius reiškinius. Vienas iš tokių pagalbinių gydymo metodų yra klinikiniais įrodymais pagrįstas gydymas taikant fermentų terapiją.

Pacientai, kuriems numatoma skirti spindulinę terapiją ar chemoterapiją, dažniausiai bijo dėl su gydymu susijusių šalutinių poveikių: pykinimo ir vėmimo, bendro silpnumo, svorio netekimo, plaukų slinkimo ir viduriavimo, patinimų, audinių uždegimo požymių, bėrimų. Kaip žinoma, nors spindulinė terapija ir chemoterapija skirta sunaikinti vėžines ląsteles, tačiau kartu daro ir neigiamą poveikį žmogaus organizmui. Tas nepageidaujamas poveikis dažnai yra gąsdinantis ir bloginantis pacientų gyvenimo kokybę. Fermentų terapija padeda išvengti su gydymu susijusių nepageidaujamų poveikių arba juos smarkiai palengvina.

 

 

Parašykite mums

    Rekvizitai

    VŠĮ Viktorijos leidyba

    Įmonės kodas : 125011888

    redaktorius@onkologopuslapiai.lt