Naudojant robotizuotą ranką Nacionaliniame vėžio institute atliktos pirmosios operacijos dėl prostatos vėžio

Rubrikos: Diagnostika ir gydymas, Naujienos

Naudojant robotizuotą ranką Nacionaliniame vėžio institute atliktos pirmosios operacijos dėl prostatos vėžio

Nacionalinio vėžio instituto (NVI) Onkourologijos skyriuje atliktos pirmosios operacijos naudojant robotizuotą ranką – tai vadinamasis mini robotas, tarpinis variantas tarp roboto ir laparoskopo.

Naudojant Prancūzijos bendrovės inovacinius instrumentus NVI gydytojas chirurgas Paulius Bosas atliko dvi radikalias prostatektomijas, vieną iš jų – su dubens limfmazgių pašalinimu.

„Operacijos su naująja įranga atliktos iš tiesų labai preciziškai, galime tikėtis geresnių gydymo rezultatų, – pasakė NVI Onkourologijos skyriaus vedėjas dr. Albertas Ulys. – Mūsų skyriuje apie trečdalis operacijų atliekama laparoskopu. Džiaugiamės galimybe išbandyti naują robotizuotos rankos metodiką, vieną iš minimaliai invazinės chirugijos metodų. Nacionalinis vėžio institutas yra prostatos vėžio diagnostikos ir gydymo kompetencijos centras, todėl sunku įsivaizduoti mūsų darbą be šiuolaikinės chirurginės įrangos.“

Naująja įranga operacijas atlikęs gydytojas Paulius Bosas patvirtino, kad robotizuota ranka kur kas patogesnė chirurgui. „Instrumentas turi daugiau galimybių pasisukti į vieną ar kitą pusę, prie operuojamos vietos galima prieiti iš daugiau pusių, – sako P. Bosas. – Robotizuota ranka tarsi atkuria sudėtingus chirurgo rankos ir riešo judesius, todėl patogu atlikti daug įvairių manipuliacijų. Tai yra neabejotinai robotinės chirurgijos dalis.“

Tik mygtukais valdomas aparatas atlieka labai tolygius judesius. „Didelis robotinės rankos pliusas tai, kad instrumentas lankstosi į visas puses. Laparoskopinis instrumentas lankstosi tik į vieną pusę. Robotizuota ranka suteikia daugiau veiksmų laisvės chirurgui,“ – dalijasi įspūdžiais gydytojas chirurgas.

Dar vienas robotizuotos rankos metodo privalumas – labai svarbu, kad chirurgas išlieka prie operuojamo paciento. Iškilus būtinybei jis gali pradėti veikti nedelsdamas.

Parašykite mums

    Rekvizitai

    VŠĮ Viktorijos leidyba

    Įmonės kodas : 125011888

    redaktorius@onkologopuslapiai.lt