Išsamus vėžio genomo ištyrimas padeda individualizuoti gydymą: naujos kartos genetiniai testai padės sudėtingais klinikiniais atvejais

Rubrikos: Diagnostika ir gydymas, Naujienos, Pasikalbėkime

Prof. Sonata Jarmalaitė

Mokslo pasiekimų praktinis taikymas padėjo pasiekti proveržį vėžio diagnostikos ir gydymo srityse, suteikė vilties, kad netolimoje ateityje sugebėsime sėkmingai gydyti daugelį navikų ir onkologinė liga taps lėtine kontroliuojama patologija.

Vėžys daugiausia klasifikuojamas pagal lokalizaciją organizme (pvz., plaučių, krūties, kepenų vėžys). Atsižvelgiant į ligos stadiją, daugelis tam tikro tipo vėžiu sergančių pacientų gydomi taikant vienodas gydymo schemas. Tačiau nepaisant naviko lokalizacijos kiekvienas vėžys yra unikalus ir nevienalytis, turintis tik jam būdingą genetinį profilį.

„Šiuolaikiniai vaistai nuo vėžio kuriami atsižvelgiant į molekulinę naviko charakteristiką, todėl yra labai veiksmingi, bet kartu reikalauja papildomos – genetinės – vėžio diagnostikos, – sako genetikė prof. S. Jarmalaitė. – Skirdami personalizuotą gydymą pagal naviko genetinį profilį galime pasiekti geresnį terapinį efektą, netenka skubiai keisti gydymo dėl prasto atsako ar pašalinių reiškinių“.

Genetinių tyrimų raida

Vėžiui būdingi genetiniai pokyčiai tiriami taikant klasikinius ir naujos kartos genetinių tyrimų metodus. Genetinių tyrimų metodų raida žengia koja kojon su mokslo pažanga: tyrimai sudėtingėja, jautrumas ir patikimumas didėja, o atlikimo laikas trumpėja. Šiuo metu klinikoje ypač plačiai naudojamas kiekybinės polimerazės grandininės reakcijos (PGR) metodas, kurio pagrindu sukurta daugybė IVD testų specifinėms genų mutacijoms aptikti. Šį metodą 1983 metais sukūrė Nobelio premijos laureatas amerikietis biochemikas Kary Mullis.

Kitas plačiai taikomas genetinių tyrimų metodas – sekoskaita, kurios metu nuskaitoma geno seka. Šis metodas jau skaičiuoja 40-sius metus ir vis dar yra populiarus bei aktualus. Pirmos kartos sekoskaita vadinama Sengerio sekoskaita. Šiuo metodu galima nustatyti geno seką, nedidelius sekos pokyčius.

„Tačiau šiandienos poreikių šie metodai nebetenkina, – sako prof. S. Jarmalaitė. – Klinikinėse laboratorijose išsamiai naviko mutacijų profilio analizei atlikti naudojami naujos kartos sekoskaitos metodai, leidžiantys ištirti daugelio genų mutacijas vienu metu ir padedantys aptikti net sudėtingiausius genominius persitvarkymus“.

Naujojo testo teikiama informacija

Naujos kartos sekoskaitos pagrindu veikia FoundationOne® CDx vėžio genomo ištyrimas – vienas pirmųjų ir išsamiausių testų, skirtų visapusiškai naviko mutacinio profilio analizei. Tyrimui atlikti reikalingas nedidelis naviko audinio fragmentas, kuris gali būti paimtas ir pirminės naviko diagnostikos metu, ir pakartotinai tiriant.

FoundationOne® CDx testas unikalus tuo, kad tiria ne tik paprastas vieno ar kelių nukleotidų mutacijas, bet gali aptikti didelius genominius persitvarkymus, kurių negali nustatyti kiti genetinių tyrimų metodai. Tyrimas padeda įvertinti įvairaus pobūdžio genetinius pokyčius net 324 vėžio genų sekose ir intronuose. Europoje testas atliekamas kompanijos genetinių tyrimų laboratorijoje Penzberge (Vokietija), laikantis aukščiausių kokybės reikalavimų, tad turi IVD žymę, o jo tikslumas siekia net 94,6 proc. Tyrimo rezultatai gaunami po 14 dienų nuo mėginio pristatymo į genetinę laboratoriją.

Šiuo tyrimu nustatytos navikui būdingos genetinės mutacijos iš karto susiejamos su informacija apie esamą tikslinę terapiją, galinčią blokuoti šiuos pokyčius ir naviko augimą. Kai nustatoma mutacija, kuriai gydyti dar nėra registruoto vaisto, pateikiamas sąrašas pasaulyje vykstančių klinikinių tyrimų – dalyvaujant juose tam tikrai pacientų grupei yra skiriami tiriamieji vaistiniai preparatai.

Gelbsti itin sudėtingais klinikiniais atvejais

Toks išsamus genetinis ištyrimas ypač svarbus tikslinant reto netipiško naviko diagnozę, parenkant gydymą, kai navikas agresyvios eigos, kai visos prieinamos gydymo strategijos išsemtos. Testas padeda, kai turimas nedidelis biopsijos mėginys, o papildoma biopsija dėl paciento būklės nerekomenduotina. Tai ypač praverčia navikų be žinomo pirminio židinio atvejais, kai įprastai atliekama gausybė diagnostinių radiologinių, patologinių tyrimų, tačiau neretai diagnozė taip ir lieka neapibrėžta, todėl pasirenkamas plataus veikimo spektro gydymas, kuris ne visada būna efektyvus.

Testas taip pat plačiai naudojamas tirti navikus, kurių gydymui registruotos kelių tipų tikslinės terapijos pavyzdžiui, melanoma, nesmulkialąstelinis plaučių vėžys ar bet kuris kitas agresyvus IV stadijos solidinis navikas, kai yra menkas atsakas naudojant įprastinį gydymą ir didelė tikimybė aptikti gydymui parinkti svarbius genomo pokyčius.

Plėtojantis vėžio imunoterapijai, šio tyrimo svarba dar labiau didėja, nes FoundationOne®CDx nustato biožymenis, pagrįstai siejamus su imunoterapijos veiksmingumu. Nuo įprastinės priešvėžinės tikslinės terapijos imunoterapija skiriasi tuo, kad nusitaiko ne į konkrečius naviko pokyčius, o į vėžio sukeltus sisteminius imunininio atsako pokyčius. Ši terapija tinka įvairių lokalizacijų navikams gydyti, tačiau pakankamai efektyvi tik trečdaliui pacientų. Bene geriausiais predikcinis žymuo – naviko mutacijų kiekis (TMB). Kuo daugiau navike kaupiasi mutacijų, tuo jis labiau skiriasi nuo įprastinių sveikų organizmo ląstelių ir tuo didesnė tikimybė, kad imuninė sistema pažins naviką ir pradės kovą prieš jį. Tačiau norint sužinoti naviko mutacijų kiekį tektų sekvenuoti visą koduojantį genomą – egzomą. Deja, šiandien toks tyrimas per brangus rutininiam klinikiniam taikymui. Šią užduotį išprendžia FoundationOne®CDx, kuris ne tik nustato naviko mutacijų kiekį (TMB), bet kartu įvertina ir mikrosatelitų nestabilumo (MSI) biožymenis.

 

Identifikuoja taikinius tikslinei terapijai

Išsamus naviko genominio profilio tyrimas FoundationOne®CDx pateikia visą reikiamą informaciją apie naviko genetinius ypatumus, jo kilmę, agresyvumą ir kompleksiškumą (mutacijų gausą ir įvairovę), o svarbiausia – identifikuoja geriausius taikinius efektyviai tikslinei terapijai, pateikia registruotų vaistų ar klinikinių tyrimų sąrašą. Vienas išsamus genominis tyrimas pakeičia keletą tyrimų klasikiniais metodais, tad surumpina atsakymo pateikimo laiką, taupo tiriamąją medžiagą, sumažina tyrimo kaštus. JAV maisto ir vaistų agentūra (FDA) vertindama šio testo pažangumą priskyrė jį proveržio programai ir rekomendavo nacionaliniams sveikatos draudimo fondams įtraukti jį į kompensuojamų medicininių tyrimų mechanizmus.

Tais atvejais, kai audinio biopsijos paimti neįmanoma ar jo nepakanka analizei atlikti yra galimybė atlikti vadinamąją „skysčių biopsiją“ FoundationOne®Liquid. Tuomet ligos diagnostikai ar gydymui būtina informacija gaunama iš paciento kraujo mėginio, tiriant kraujyje cirkuliuojančią naviko genetinę medžiagą.

Naujos kartos genetinis testas yra puikus pagalbininkas gydytojams parenkant tinkamiausią gydymą. Lietuvoje ši paslauga kol kas yra mokama, todėl labai svarbus paciento bendradarbiavimas su gydančiu gydytoju, kad jie kartu galėtų priimti geriausius sprendimus.

FoundationOne® CDx, FoundationOne® Liquid rekomenduojami esant šioms klinikinėms situacijoms:

  • Lokaliai išplitęs arba metastazavęs nesmulkiųjų ląstelių plaučių vėžys
  • Navikai be aiškaus pirminio židinio
  • Reti arba neįprasti navikai
  • Agresyvūs, gydymui atsparūs navikai
  • Išnaudotos visos prieinamos gydymo galimybės
  • Nepakankamas tiriamosios medžiagos kiekis

Parašykite mums

    Rekvizitai

    VŠĮ Viktorijos leidyba

    Įmonės kodas : 125011888

    redaktorius@onkologopuslapiai.lt