Labai svarbu po gydymo tinkamai stebėti NE navikais sergančius pacientus – kuo anksčiau nustatomas ligos atkrytis, tuo geresni būna gydymo rezultatai

Rubrikos: Diagnostika ir gydymas, Pasikalbėkime

Neuroendokrininiai navikai (NEN), retų piktybinių ligų grupė, gali išsivystyti iš hormonus ar kitas biologiškai aktyvias medžiagas išskiriančių ląstelių, paplitusių daugelyje žmogaus organizmo vietų. Žmogus gali justi įvairius simptomus, panašius į kitų ligų, arba iki paskutiniųjų ligos stadijų nejusti jokių simptomų – labai specifinius ir retai pasitaikančius neuroendokrininius navikus iš tiesų sunku diagnozuoti.

Šių navikų specifika kelia nemažai rūpesčių onkologams – kaip juos atpažinti, kaip įtarti ligą, kuri neturi jai specifinių požymių? Kaip identifikuoti tokius pacientus, kad galėtume jiems maksimaliai padėti?

Kalbiname Nacionalinio vėžio instituto (NVI) gydytoją onkologę chemoterapeutę dr. Editą Baltruškevičienę.

Didėja sergančiųjų NE navikais skaičius. Kokia situacija pasaulyje?

Sergančiųjų neuroendokrininiais navikais sparčiai daugėja visame pasaulyje. Daugelyje Vakarų šalių per pastaruosius 40 metų sergamumas skrandžio NE navikais padidėjo 11–18 kartų, tiesiosios žarnos – apie 10, plonosios žarnos – 5 kartus.

Pagrindinės pastarųjų metų naujienos neuroendokrininių navikų srityje siejamos su jų klasifikacijos pokyčiais ir pažanga branduolinės medicinos srityje. Pagal 2017 m. atnaujintą Pasaulinės sveikatos organizacijos (PSO) neuroendokrininių navikų klasifikaciją kasos G3 navikai padalyti į 2 grupes – gerai diferencijuoti G3 neuroendokrininiai navikai ir blogai diferencijuotos G3 neuroendokrininės karcinomos. Nustatyta, kad skiriasi šių grupių navikų prognozė bei gydymas. Naujoji klasifikacija įnešė sumaišties į patologų darbą, reikalauja aukštos kvalifikacijos ir patirties diferencijuojant šiuos navikus. Manoma, kad artimiausiu metu šie principai bus taikomi klasifikuojant visus virškinimo trakto neuroendokrininius navikus.

Branduolinės medicinos pasiekimai labai svarbūs ne tik diagnozuojant neuroendokrininius navikus, nustatant jų išplitimą, planuojant gydymą, tačiau įrodytas ir radionuklidų terapijos efektyvumas taikant ją progresuojančių virškinimo trakto navikų atveju.  Kadangi šie navikai dažnai mažai jautrūs gydymui chemoterapija, radionuklidų terapija tampa ypač svarbi. Labai gaila, kad ši jau standartine laikoma diagnostika bei gydymas į Lietuvą vėluoja ateiti. Tik išnaudojus gydymo galimybes Lietuvoje, pavyksta pacientus išsiųsti šiam gydymui į užsienio šalis.

Kaip yra Lietuvoje?

Lietuvoje kasmet diagnozuojama apie 200 naujų NE navikų atvejų. Vidutinis sergančių NEN amžius – 61,4 metų. Dažniau serga moterys (55,1 proc.), joms dažniau nustatoma skrandžio, storosios žarnos, apendikso, plaučių ir tulžies pūslės neuroendokrininiai navikai.

Per pastaruosius keletą dešimtmečių pastebėta sergamumo NEN didėjimo tendencija, kuri siejama su gerėjančia šių navikų diagnostika. Pažymėtina, kad vis dažniau diagnozuojama plaučių NE navikų – apie 50 proc. NVI diagnozuojamų neuroendokrininių navikų yra plaučių NE navikai. Po to seka kasos, skrandžio, plonosios žarnos NE navikai.

Kalbant apie Lietuvą labai sunku pasakyti, ar naujų NEN atvejų skaičius yra tikslus. Mes neturime neuroendokrininių navikų registro, o tai tikrai aktualus klausimas, kurį reikėtų nedelsiant spręsti. NVI vėžio registro duomenimis, Lietuvoje diagnozuojama 3,8 atvejų 100 000 gyventojų.

Kiekvieno tipo vėžio atveju svarbi ankstyvoji diagnostika. Ar pavyksta anksti nustatyti NEN?

Deja, NEN labai dažnai nustatomi jau išplitę. Kadangi šie navikai vystosi ilgai, net keletą metų, bei iš pradžių nesukelia beveik jokių simptomų, ankstyva ligos stadija nustatoma retai. Dažniausiai tai būna atsitiktinis radinys. Išsivysčius metastazių, į kraują išskiriami dideli biologiškai aktyvių medžiagų kiekiai, sąlygodami karcinoidinio sindromo požymius (viduriavimą, raudonį, karščio pylimą). Tuomet pacientai kreipiasi į gydytojus ieškodami negalavimų priežasties ir tiriant nustatomas išplitęs neuroendokrininis navikas. Pirminio naviko dažnai netgi nepavyksta aptikti.

Diagnozuojant neuroendokrininį naviką labai svarbi tiksli patologinė diagnostika. Patologai įvertina naviko piktybiškumą, diferenciacijos laipsnį, išplitimą į limfmazgius, kraujagysles, hormonų sekreciją ir kt. Labai dažnai jie padeda nustatyti pirminę naviko vietą. Minėti NEN požymiai lemia pasirenkant tinkamiausią gydymą.

Kokių gydymo galimybių gali tikėtis žmogus, kuriam diagnozuotas neuroendokrininis navikas?

Gydymo galimybės gerėja. Multidisciplininės komandos darbas gydant šią ligą yra lemiamas faktorius siekiant gerų gydymo rezultatų. Labai svarbu, kad komandoje dirba gydytojai onkologai chemoterapeutai, chirurgai, radiologai, patologai, laboratorinės medicinos specialistai , nes tai leidžia tiksliai diagnozuoti ligą, įvertinti jos išplitimą bei tinkamiausiai sudėlioti gydymo planą. Kadangi šie navikai gana reti, labai naudinga yra gydytojų specializacija, domėjimasis šia sritimi bei pacientų koncentravimas neuroendokrininių navikų centruose.

Taip pat labai svarbu po gydymo tinkamai stebėti pacientus, nes kuo anksčiau nustatomas ligos atkrytis, tuo geresni būna gydymo rezultatai.

NVI vyksta pacientų koordinavimo programa – tai ilgalaikės pacientų stebėsenos programa, kurioje pasirašę sutikimo formą dalyvauja gastrointensticiniais neuroendokrininiais navikais sergantys pacientai. Šios programos tikslas – koncentruoti šiuos pacientus NE navikų kabinete, vykdyti aktyvią stebėseną, duomenų analizę, pacientų edukaciją. Čia dirba šios programos koordinatorė, kuriai pacientai gali bet kada pasiskambinti telefonu ir išsiaiškinti bet kurį iškilusį neaiškumą. Pacientai labai džiaugiasi, kad yra galimybė pasikonsultuoti telefonu.

Kokių organizacinių priemonių reikėtų imtis norint pagerinti neuroendokrininių navikų diagnostiką, gydymą, stebėseną?

Kadangi neuroendokrininiai navikai gali išsivystyti daugelyje organų, vėžio registre jie užregistruojami pagal organą, kuriame navikas išsivystė. Dėl šios priežasties sudėtinga nustatyti tikslų sergamumą šiais navikais.  Daugelyje užsienio šalių įkurti atskiri neuroendokrininių navikų registrai. Jie leidžia tiksliai nustatyti sergamumą šiais navikais, analizuoti ir apibendrinti duomenis. Lietuvoje tokio registro nėra, todėl yra sudėtinga įvertinti sergamumą, gydymo rezultatus bei poreikius. Neabejotina, kad ir Lietuvoje toks registras labai reikalingas.

 

 

 

 

 

 

 

Parašykite mums

    Rekvizitai

    VŠĮ Viktorijos leidyba

    Įmonės kodas : 125011888

    redaktorius@onkologopuslapiai.lt