Krūties diena „Europoje“: ką apie krūties vėžį turi žinoti, kai tau tik 30

Rubrikos: Naujienos, Praktiniai patarimai

Pirmadienį, pasaulinės krūties dienos išvakarėse, prekybos centre „Europa“ išdalinta 200 popierinių rožinių gėlių, kurios kvietė į viešą pokalbį apie dažniausios moterų onkologinės ligos – krūties vėžio – prevenciją ir liko moterims kaip priminimas pasitikrinti.

 

Pokalbyje dalyvavo šios akcijos sumanytoja Nacionalinės krūties ligų asociacijos prezidentė Aušra Bružienė su dukra ir anūke, Nacionalinio vėžio instituto gydytoja radiologė dr. Jurgita Ušinskienė, gydytoja psichoterapeutė dr. Giedrė Bulotienė, gydytoja onkologė chemoterapeutė dr. Birutė Brasiūnienė. Gėles pagamino Vilniaus vaikų lopšelio-darželio „Spragtukas“ vaikai, linkėdami mamoms sveikatos.

 

Akcijos „Nebijok pasitikrinti, nueik rytoj“ metu  dėmesys skirtas krūties vėžio profilaktikai, mūsų baimėms, mąstymo stereotipams, tyrimo metodams ir gyvenimui su liga be baimių. Krūtų muliažą čiuopti nepabijojo ir vyrai, kurių vaidmuo aptinkant moterų krūtyse pakitimus yra labai svarbus.

„Vaikai labai nuoširdžiai ir kruopščiai gamino rožines gėles mamoms, – pasakojo darželio auklėtoja Rasa Murauskienė. – O mes privalome suteikti mūsų vaikams saugumo jausmą, privalome juos mylėti ir saugoti. Būtinai tikrinkitės, nes tada jūsų vaikai bus saugūs. Juk kiekviena moteris yra arba bus mama.“

Rasa prisipažino, jog buvo pati vyriausia, kai jos mama susirgo krūties vėžiu, ir neturėjo laiko nervintis, nes reikėjo padėti jaunesniems broliams ir sesėms.

„Krūties vėžys jaunėja, – priminė A. Bružienė. – Tikrai kviečiu moteris tikrintis, nesvarbu, kad nėra 50-ties, kai jau galime dalyvauti profilaktinėje patikros programoje. Patariu tikrintis nuo 30 m., ankstyvas diagnozavimas – didelis šansas gyventi toliau, auginti vaikus ir anūkus. Naivu atsiduoti likimui ir tiesiog viltis, kad liga mane aplenks. Lai jūsų sveikata būna jūsų rankose.“

Vienas iš kelių, kaip galima tikėtis gerų krūties vėžio gydymo rezultatų  – anksti diagnozuoti ligą. Deja, profilaktiškai tikrinasi tik apie 40 proc. 50–69 m. amžiaus grupės moterų. Dėl to ankstyvųjų stadijų krūties vėžio nustatoma ne tiek daug, kiek galėtume. Kodėl moterys vis dar neina tikrintis profilaktiškai yra nemažai objektyvių priežasčių, o išsigalvotų baimių ir legendų – dar daugiau.

„Konsultuoju pacientes ir kiekvieną dieną matau moteris, ištiktas šoko, baimės. – pasakojo dr. G. Bulotienė. – Ir, deja, labai dažnai girdžiu tokį posakį: Kodėl aš neatėjau anksčiau?“

Gydytoja psichoterapeutė pabrėžė, jog nereikėtų persiimti ligos fobija, tačiau profilaktiškai pasitikrinti reikia, o jeigu giminėje būta krūties ar kiaušidžių vėžio atvejų, tikrintis rekomenduojama

pradėti anksčiau nei buvo metų susirgusiai giminaitei.

 

Dr. J. Ušinskienė išsamiai papasakojo, kokie yra krūtų ištyrimo metodai. „Jaunoms moterims skiriamas ultragarsinis tyrimas, kuris yra visiškai nekenksmingas, neturi jokios jonizuojančios spinduliuotės, – kalbėjo dr. J. Ušinskienė. – Dabar tyrimo metu jau naudojamas netgi šiltas gelis, kad nesukeltume nemalonių pojūčių tiriamai moteriai.“

Vyresnės nei 50 m. jau gali dalyvauti profilaktinėje patikros programoje. „Mamografinis tyrimas – tai krūtų rentgeninis tyrimas, kuris atliekamas tarp dviejų plokštelių suspaudžiant krūtį. Tikrai nemeluosiu – suspaudžia, naujos kartos aparatai suspaudžia švelniau, todėl rekomenduoju atlikti tyrimą tada, kai krūtys yra nejautrios. Po menstruacijų 7-10 dieną.“

Apšvita atliekant mamografiją neviršija mūsų metinės iš aplinkos gaunamos apšvitos dozės, todėl į šį mitą gydytoja radiologė patarė tiesiog nekreipti dėmesio.

„Magnetinio rezonanso tyrimas atliekamas gulint ant pilvo, – tęsė dr. J. Ušinskienė. – šiam tyrimui būdingas labai didelis specifiškumas ir jautrumas.“ Gydytoja radiologė paragino moteris užsičiuopus nedelsti ir ateiti pas šeimos gydytoją, kuris paskirs reikalingą tyrimą. Interaktyviame pokalbyje moterys dalijosi savo patirtimi apie pojūčius atliekant mamografiją.

Dr. B. Brasiūnienė atvirai prisipažino, jog ji su kolegėmis sutiko dalyvauti šioje akcijoje, medikams neįprastoje aplinkoje, nes pritaria minčiai paskatinti moteris ateiti pasitikrinti dėl krūties vėžio.

„Krūties vėžio atvejų diagnozuojame apie 1500 per metus. Nustačius ankstyvųjų stadijų ligą turime puikias pagijimo galimybes. Deja, užleistos stadijos, kurių turime apie 20-30 proc. kasmet, penkerius metus išgyvena tik kas trečia moteris,“ – kalbėjo dr. B. Brasiūnienė.

Pasak gydytojos onkologės chemoterapeutės, taikant naujausius vaistus pavyksta net ir III-IV stadijų ligą pažaboti. „Žmonės eina į darbus, yra aktyvūs savo profesijoje, socialinėje plotmėje, atostogaudami skraido po visą pasaulį. Džiaugiamės drauge su ankstyvas krūties vėžio stadijas įveikusiomis mamomis, kurios susilaukia vaikučių ir juos sėkmingai užaugina. Ir visa tai po chemoterapijos, po pagijimo nuo vėžio, – papasakojo dr. B. Brasiūnienė. – Turėdami nemenką naujausios pagalbos priemonių arsenalą ir skirdami šiuolaikinį gydymą mes jau galime vadinti krūties vėžį lėtine liga, nes ją pavyksta kontroliuoti ir ilgai gyventi net ir su metastazėmis.“

Pasak dr. B. Brasiūnienės, XXI a. žmogus gyvena gražioje aplinkoje, puikiai tvarkosi savo gyvenimą, žino, ką reiškia sveika gyvensena, mityba, žino, kad reikia sportuoti, tausoti gamtą. XXI a. žmogus turi žinių apie tas ligas, kurios išlieka rykštė mūsų laikais. Moterims – tai krūties vėžys.
Svarbiausia onkologų ir moterų, pačių įveikusių ligos kelią, žinutė – ateikite pasitikrinti anksčiau, atsiveskite savo mamas, dukras, seseris ir drauges. Pasidarykite profilaktinius tyrimus.

Nacionaliniame vėžio institute (NVI), Europos vėžio institutų organizacijos akredituotoje ir Lietuvoje vienintelėje specializuotas onkologines paslaugas teikiančioje gydymo įstaigoje, gydosi maždaug pusė krūties vėžiu sergančių Lietuvos moterų. NVI Krūties ligų chirurgijos ir onkologijos skyrius nuo 2016 m. dirba kaip Krūties vėžio kompetencijos centras.

Nacionalinė krūties vėžio asociacija (NKLA) vienija moterų, sergančių krūties ligomis organizacijas, atstovauja sergančiųjų interesus Lietuvoje ir užsienyje, skleidžia moksliniais tyrimais pagrįsta informaciją apie krūties vėžį, jo profilaktiką, diagnostiką ir gydymą. NKLA aktyviai dalyvauja Europos vėžio koalicijos „Europa Donna“ veikloje.

 

 

Parašykite mums

    Rekvizitai

    VŠĮ Viktorijos leidyba

    Įmonės kodas : 125011888

    redaktorius@onkologopuslapiai.lt