Gerėja galimybė išsitirti dėl krūtų ligų

Rubrikos: Naujienos, Praktiniai patarimai

Vilniaus teritorinei ligonių kasai (Vilniaus TLK), Nacionaliniam vėžio institutui (NVI) ir Antakalnio, Centro bei Šeškinės poliklinikoms bendradarbiaujant, didėja ankstyvosios krūtų ligų diagnostikos paslaugų prieinamumas. Patikrų dėl krūtų ligų išaiškinimo skaičius šiose poliklinikose pastebimai auga, o eilės kreipiantis į NVI dėl onkologinių susirgimų – mažėja.

 

Praėjo daugiau kaip pusmetis, kai 2017 m. pavasarį Vilniaus TLK, NVI, Antakalnio, Centro ir Šeškinės poliklinikoms bendradarbiaujant buvo skirta papildomų lėšų krūtų ligų diagnostikos paslaugų prieinamumui gerinti. Baigiantis metams, vertinami rezultatai.

„Papildomomis lėšomis ir priemonėmis, kurių įsipareigojo imtis gydymo įstaigos, sprendėme opią problemą – dideles eiles į krūtų ligų specialistų konsultacijas. Siekėme suteikti pacientėms daugiau galimybių gauti pradinio krūtų ištyrimo paslaugas poliklinikose, kad sutrumpėtų eilės Nacionaliniame vėžio institute, į kurį žmonės turėtų kreiptis dėl piktybinių patologijų, – sako Vilniaus TLK direktorius Vytautas Mockus. – Džiaugiamės, kad situacija gerėja – poliklinikose ankstyvosios krūtų ligų diagnostikos paslaugomis naudojamasi aktyviau: per pastarąjį pusmetį moterų, nedalyvaujančių prevencinėse programose, patikrų dėl krūtų ligų išaiškinimo skaičius Antakalnio, Centro ir Šeškinės poliklinikose išaugo daugiau kaip tris kartus.“

 

Dėl onkologinio susirgimo pas gydytoją NVI patenkama greičiau

Pokyčius, susijusius su papildomomis krūtų patologijų ištyrimo galimybėmis Vilniaus poliklinikose, teigiamai vertina ir NVI, rengęs mokymus poliklinikų specialistams ir prireikus juos konsultuojantis.

„Lyginant 2016 ir 2017 metų trijų ketvirčių duomenis, matyti, kad pastebimai sumažėjo pacienčių, kurios kreipiasi į Nacionalinį vėžio institutą dėl gerybinės krūtų patologijos  (šiemet užfiksuota per 2 tūkst. apsilankymų mažiau nei tuo pat laikotarpiu pernai), tačiau padaugėjo apsilankymų dėl onkologinių susirgimų“, – sako NVI Konsultacinės poliklinikos skyriaus vedėja dr. Daiva Kanopienė.

Šių metų duomenimis, mažėjant pacienčių, kurios kreipiasi dėl gerybinės krūtų patologijos, sumažėjo laukiančiųjų eilės į krūtų ligų specialisto konsultaciją dėl onkologinių susirgimų. „Šiuo metu pacientėms, kurioms pirmą kartą įtariamas ar nustatytas naujas, t. y. anksčiau nediagnozuotas, onkologinis krūtų susirgimas,  laukimo į krūtų ligų specialisto konsultaciją eilė yra iki 7 dienų. Tai yra nemažas laimėjimas“, – pokyčius komentuoja dr. D. Kanopienė.

Pasak NVI Konsultacinės poliklinikos skyriaus vedėjos, siekiant dar labiau pagerinti situaciją, ateityje planuojama įkurti krūtų ligų centrą, kuriame vieno apsilankymo metu pacientėms būtų galima atlikti visus reikiamus krūtų ligų diagnostikos tyrimus – tą pačią dieną suteikti gydytojo konsultaciją, atlikti ultragarso tyrimą,  mamogramą ir pan.

 

Teigiami pokyčiai poliklinikose

Siekiant sustiprinti krūtų ligų diagnostikos prieinamumą, Vilniaus Antakalnio, Centro ir Šeškinės poliklinikose įgyvendinta nemažai teigiamų pokyčių.

„Džiaugiamės, kad sutartyje su Vilniaus TLK numačius papildomą finansavimą krūtų echoskopijos paslaugoms, savo pacientėms galime be apribojimų teikti šią paslaugą. Šiais metais jau suteikėme
3 664 echoskopuotojo paslaugas, kurių metu buvo atlikta krūtų echoskopija. Tai yra net 36 procentais daugiau nei pernai per tą patį laikotarpį. Siekiant užtikrinti prieinamumą, Antakalnio poliklinikoje paslaugą teikia 5 gydytojai echoskopuotojai. Pasiekėme, kad šios paslaugos laukimo eilė yra itin maža – 1–2 dienos. Tyrimas atliekamas, kai į echoskopuotojo konsultaciją esant indikacijų siunčia šeimos gydytojas arba gydytojas specialistas“, – tvirtina VšĮ Antakalnio poliklinikos direktoriaus pavaduotoja medicinai Ingrida Savickienė.

„Centro poliklinikoje siekėme užtikrinti paslaugų prieinamumą kuo didesnei moterų daliai, todėl prie jau dirbančių krūtų ligų gydytojų specialistų rudenį prisijungė dar du gydytojai, atliekantys krūtų echoskopinį tyrimą. Poliklinikoje krūtų ligų profilaktikos kabinetuose dirbantys gydytojai atlieka mamografiją,  ultragarsinį ištyrimą, krūties plonosios adatos punkciją dėl citologinio ištyrimo. Tai leidžia nustatyti diagnozę ir sudaryti gydymo planą. Jei įtariame onkologinę ligą, tai pacientės siunčiamos toliau tirtis ir gydytis į tretinę asmens sveikatos priežiūros įstaigą. Siekiant pagerinti minėtų paslaugų prieinamumą, buvo pailgintas krūtų ligų profilaktikos kabineto darbo laikas. Medikai dirbo ir šeštadieniais“, – sako VšĮ Centro poliklinikos direktoriaus pavaduotoja medicinai dr. Audronė Juodaitė-Račkauskienė.

Pasak VšĮ Šeškinės poliklinikos direktoriaus pavaduotojos gydymui Onos Panasenkienės, tik nedaugeliui pacienčių, kurios pasinaudoja galimybe išsitirti dėl krūtų ligų poliklinikoje, vėliau tenka kreiptis į NVI – šiemet net 1 419 moterų išvengė streso dėl galimos krūtų onkologinės patologijos. „Atlikus mamografinį tyrimą pagal protokolą ir rekomendacijas moterys siunčiamos atlikti sonoskopinį tyrimą poliklinikoje. Po jo, tik įtarus galimą onkologinę patologiją, pacientės iškart registruojamos į NVI „žaliuoju koridoriumi“. Krūtų sonoskopinį tyrimą Šeškinės poliklinikoje atlieka 6 gydytojai, gilinę žinias NVI“, – teigia O. Panasenkienė.

Vilniaus TLK ragina gyventojus prireikus naudotis galimybe gauti pradinio krūtų ligų ištyrimo paslaugas poliklinikose. Taip pat primena, kad Antakalnio, Centro ir Šeškinės poliklinikos priima ne tik savo, bet ir pacientus, prisirašiusius prie kitų sveikatos priežiūros įstaigų visoje Lietuvoje, turinčius šeimos gydytojo ar gydytojo specialisto siuntimą. Išsamesnė informacija dėl krūtų ištyrimo yra skelbiama ir teikiama šių poliklinikų registratūrose bei interneto svetainėse.

 

Vilniaus teritorinės ligonių kasos informacija

Parašykite mums

    Rekvizitai

    VŠĮ Viktorijos leidyba

    Įmonės kodas : 125011888

    redaktorius@onkologopuslapiai.lt