Magnetinio rezonanso vaizduose dažniausiai matomas kliniškai reikšmingas prostatos vėžys, sako dr. Mantas Trakymas

Rubrikos: Diagnostika ir gydymas, Naujienos

dr. Mantas Trakymas

Simboliška, jog tradicinio bėgimo už vyrų sveikatą „Ūsai bėga 2019“ išvakarėse Nacionaliniame vėžio institute (NVI) atlikta 100-oji prostatos biopsija naudojant magnetinio rezonanso ir ultragarso vaizdų suliejimo technologiją.

dr. Mantas Trakymas

„Atlikus šimtą prostatos biopsijų taikant magnetinį rezonansą ir ultragarsą, mes galime teigti, jog pataikome tiksliai į magnetinio rezonanso vaizduose matomus židinius ir tiksliai nustatome diagnozę, – sako NVI Diagnostinės ir intervencinės radiologijos skyriaus gydytojas intervencinis radiologas dr. Mantas Trakymas. – Išanalizavus atliktų tyrimų duomenis pasirodo, kad magnetiniu rezonansu dažniausiai nustatomas kliniškai reikšmingas vėžys. Manau, jog ateityje mes neatlikinėsime prostatos biopsijų iš tų vietų, kur vėžio nesimato. Jau dabar dažniausiai atliekame biopsijas tik iš to židinio, kuris matomas magnetinio rezonanso vaizde. Daugeliu atvejų tiems pacientams ir nustatomas kliniškai reikšmingas prostatos vėžys ir galime taikyti atitinkamą gydymą. Sekantis žingsnis būtų tų židinių lokalus gydymas, vadinamoji fokalinė terapija.“

Tyrimas atliekamas bendrinėje nejautroje, procedūros trukmė priklauso nuo to, kaip ji atliekama. Kai biopsija atliekama tik iš židinio, kuris nustatytas magnetinio rezonanso tomografija, tyrimas užtrunka nuo 10 iki 15 minučių. „Jeigu reikalinga sisteminė biopsija iš skirtingų vietų, kur įtartinų židinių nėra, bet reikia patikrinti, užtrunka truputį ilgiau – iki 25 min. ar pusės valandos“, – sako dr. M. Trakymas.

NVI dirba šiuolaikinė įranga

Nacionaliniame vėžio institute investuota į naują ultragarso ir magnetinio rezonanso vaizdų suliejimo įrangą, vadinamąją Fusion technologiją. Jau metus onkologai naudojasi šiuolaikiniu aparatu, apjungiančiu dvi technologijas – fokusuotą ultragarsą ir magnetinio rezonanso tomografiją.

Nauja technologija leidžia tiksliau diagnozuoti kliniškai reikšmingą prostatos vėžį ir taikyti fokalinį vėžio gydymą. Šiuo aparatu atliekamos tikslinės transrektalinės ir transperinealinės prostatos biopsijos, suliejus aukštos skiriamosios gebos magnetinio rezonanso tomografijos vaizdus iš radiologo nustatytų kliniškai reikšmingų vėžio židinių.

Prostatos vėžys ir jo aktyvumas geriausiai matomas magnetinio rezonanso vaizduose. Ultragarso ir magnetinio rezonanso tomografijos vaizdų suliejimo sistema leidžia tiksliai nustatyti naviko vietą. Navikas pasiekiamas kontroliuojant ultragarsu, o tikslus taikinys nustatomas naudojant magnetinio rezonanso technologiją.

Parašykite mums

    Rekvizitai

    VŠĮ Viktorijos leidyba

    Įmonės kodas : 125011888

    redaktorius@onkologopuslapiai.lt