Didinami COVID-19 testavimo pajėgumai – Klaipėdoje diegiama naujausia tyrimų sistema

Rubrikos: Naujienos, Praktiniai patarimai

Klaipėdos universitetinėje ligoninėje (KUL) pradedama diegti pilnai automatizuota tyrimų sistema „Cobas® 6800“, kuri padeda greitai ir lengvai nustatyti SARS-CoV-2 virusą. Bendrovės „Roche“ sukurta inovatyvi sistema laboratorijoje suteiks galimybę reikšmingai padidinti testavimo pajėgumus – vien šia sistema per parą galima atlikti iki 1 440 tyrimų.

Pasak Rasos Jonušienės, UAB „Roche Lietuva“ generalinės direktorės, ankstyva diagnozė ir tinkamas ligos stebėjimas bei monitoringas gali suteikti daugiau galimybių sveikatos priežiūros specialistams suvaldyti šią pandemiją, kuri vis dar sparčiai plinta visame pasaulyje.

„Šiandieninė visuomenės sveikatos krizė įrodo, kaip svarbu žiūrėti į priekį ir ieškoti tokių medicininių sprendimų, kurie nulems pokyčius ateityje. Inovatyvi testavimo sistema yra tai, ko mūsų šaliai reikia būtent šiandien – turėti galimybę atlikti kuo daugiau efektyvių tyrimų, kurie leistų gydytojams laiku nustatyti ligą, nes tai ypač svarbu siekiant kuo greičiau suvaldyti COVID-19 plitimą Lietuvoje“, – sako R. Jonušienė.

Inovatyvia sistema atliekami tyrimai dar šį mėnesį buvo patvirtinti JAV maisto ir vaistų administracijos per rekordiškai trumpą laiką. „Cobas® SARS-CoV-2“ tyrimas ne tik atitinka medicinos techninius reglamentus bei direktyvas, bet ir turi CE-IVD ženklinimą.

KUL laboratorijoje įdiegta pilnai automatizuota sistema gerokai padidins SARS-CoV-2 atliekamų tyrimų skaičių. Tyrimo rezultatas gaunamas per 3,5 valandos, o naudojama tyrimo metodika leidžia užtikrinti, kad tyrimo nereikia kartoti – tai užtikrina ligos diagnozavimo efektyvumą.

„Naudojant „Cobas® 6800“ sistemą, vienu metu mėginyje yra tiriami du taikiniai, todėl remiantis Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijomis, gavus jo rezultatą nėra reikalingas pakartotinis mėginio ištyrimas. Akistatoje su naujuoju SARS-CoV-2 labai svarbu užtikrinti, kad atliekami tyrimai būtų ne tik greiti, bet ir patikimi bei efektyvūs“, – teigia R. Jonušienė.

 Suderinus su Sveikatos apsaugos ministerija šiandien pradėti inovatyvios „Cobas® 6800“ sistemos įdiegimo darbai, kurie paprastai užtrunka apie 14 dienų. Siekiama, kad Klaipėdoje šia sistema tyrimus būtų galima atlikti jau nuo balandžio 8 d.

 

Parašykite mums

    Rekvizitai

    VŠĮ Viktorijos leidyba

    Įmonės kodas : 125011888

    redaktorius@onkologopuslapiai.lt