Skolą už sveikatos sutrikdymą atidės, bet nenurašys, praneša Valstybinė ligonių kasa

Rubrikos: Naujienos, Praktiniai patarimai

VLK direktorius Gintaras Kacevičius

Visi, kurie yra padarę nuostolių Privalomojo sveikatos draudimo fondui (PSDF) ir sudarę sutartis dėl jų atlyginimo dalimis, gali kreiptis į ligonių kasas su prašymu atidėti mokėjimą dėl pablogėjusios turtinės padėties. Per šį laikotarpį nemokėtą skolą reikės grąžinti per du mėnesius nuo karantino atšaukimo dienos.
Atsižvelgiant į ekstremalią situaciją Lietuvoje, Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) direktorius Gintaras Kacevičius visoms šalies ligonių kasoms pavedė priimti ir nagrinėti asmenų prašymus atidėti įmokų už PSDF biudžetui padarytą žalą pagal sutartį mokėjimą. Įvertinus asmenų pateiktą informaciją apie laikinai pablogėjusią jų turtinę padėtį, įmokų mokėjimas nuo šiol gali būti atidedamas ne ilgesniam laikotarpiui kaip dviem mėnesiams nuo karantino atšaukimo dienos.
Kartu nustatyta, kad ieškiniai baudžiamosiose ir civilinėse bylose dėl žalos PSDF išieškojimo, taip pat pretenzijos draudimo bendrovėms bus teikiami įprasta tvarka. Kaip ir iki šiol, asmenims, nevykdantiems žalos PSDF biudžetui atlyginimo sutarties, bus siunčiami pranešimai, nurodant juose vėluojančių įmokų sumokėjimo terminą, kuris gali būti atidedamas ne ilgesniam laikotarpiui kaip dviem mėnesiams nuo karantino atšaukimo dienos.
Vien pernai į PSDF biudžetą buvo grąžina 2,5 mln. eurų suma – tiek pinigų, pavyzdžiui, prireikė Naujosios Akmenės ligoninei visų metų paslaugoms teikti. Tokia žala buvo padaryta dėl įvairios neteisėtos veiklos – nusikaltimų ar nusižengimų žmogaus gyvybei, sveikatai, viešajai tvarkai, transporto eismo saugumui, neteisėto Europos sveikatos draudimo kortelės naudojimo. Dėl visų šių įvykių privalomuoju sveikatos draudimu (PSD) drausti nukentėjusieji buvo gydomi PSDF lėšomis.
Pagal šiuo metu galiojančią tvarką žalos išieškojimu rūpinasi teritorinės ligonių kasos (TLK). Apie nukentėjusius ir gydomus asmenis TLK gauna pranešimus iš policijos komisariatų, prokuratūrų, o antstoliai padeda išieškoti nukentėjusiųjų gydymui išleistas ir priteistas lėšas bei jas grąžina į PSDF.
VLK atkreipia dėmesį, kad žalos dydis priklauso nuo gydymo paslaugų, kurių išlaidos buvo apmokėtos PSDF lėšomis, kiekio ir tuo metu galiojančių kainų. Tačiau visuomet egzistuoja galimybė padarytą žalą atlyginti savanoriškai. Baudžiamosiose ar civilinėse bylose šalys gali susitaikyti ir nutraukti procesą. Jei susitaikyti nepavyksta, savanoriškas žalos atlyginimas yra atsakomybę lengvinanti aplinkybė kaltininkui stojant prieš teismą. Gavus pranešimą dėl tokios žalos atlyginimo, galima pasirinkti – arba iš karto pervesti visą sumą, arba atvykti į TLK ir pasirašyti sutartį dėl jos atlyginimo dalimis. Jei sudaroma sutartis, žalos atlyginimo terminas (ne ilgesnis kaip 5 metai) nustatomas šalių susitarimu, atsižvelgiant į jos dydį ar kitas aplinkybes.

Parašykite mums

    Rekvizitai

    VŠĮ Viktorijos leidyba

    Įmonės kodas : 125011888

    redaktorius@onkologopuslapiai.lt