Kepenų transplantacijoms Kaune 20 metų: operacijų nesustabdė ir COVID-19 pandemija

Rubrikos: Diagnostika ir gydymas, Naujienos

COVID-19 pandemija ir trijų mėnesių trukmės karantinas Lietuvoje apribojo daugelio ligoninių teikiamas sveikatos paslaugas, tačiau Kauno klinikose nenutraukė atliekamų transplantacijų. Karantino dėl COVID-19 laikotarpiu Kauno klinikose atliktos 3 sėkmingos kepenų transplantacijos. Tai – jau 92 kepenų transplantacijos, atliktos ligoninėje per 20 metų, rašoma Kauno klinikų informaciniame pranešime.

„Pandemijos metu organų transplantacijos buvo iššūkis visai transplantacijų komandai. Svarstėme, ar tokiu sudėtingu metu ligoninė nepritrūks resursų, personalo, ar prireikus recipientui galėsime suteikti intensyviąją priežiūrą, – sako Chirurgijos klinikos Kasos, kepenų ir tulžies latakų chirurgijos skyriaus vadovas doc. Tomas Vanagas. – Transplantacijos – tai komandinis darbas, neįsivaizduojamas be gydytojų, gydytojų rezidentų, slaugytojų ir transplantacijų koordinatorių. Džiaugiamės, kad ligoninėje viso karantino metu COVID-19 infekcija neužsikrėtė nė vienas darbuotojas, turėjome visus reikalingus pajėgumus, o atlikus kepenų transplantacijas pavyko išgelbėti trijų žmonių gyvybes“.

Kaip pasakoja Gastroenterologijos klinikos vadovas prof. Juozas Kupčinskas, visi pacientai po transplantacijų jaučiasi gerai, o du iš jų jau sėkmingai sveiksta namuose. „Organų transplantacijos dažnai yra vienintelis gyvybę gelbstintis gydymo metodas, todėl labai svarbu nenutraukti šio proceso. Didelė dalis Europos šalių, net ir susidūrę su labai rimta situacija, kai gydo tūkstančius sunkios būklės pacientų intensyviosios terapijos skyriuose, nenutraukė donorystės proceso ir transplantacijos paslaugų. Sėkmingas bendradarbiavimas su Latvijos gydytojais padėjo išspręsti ir donorų trūkumo klausimą – viena iš karantino metu atliktų transplantacijų įvyko Latvijoje atsiradus tinkamoms donoro kepenims mūsų ligoninės pacientui“.

Vienas iš transplantacijų pradininkų Lietuvoje profesorius Giedrius Barauskas pasakoja, kad prieš dvidešimt metų Kauno klinikų specialistai kepenų transplantacijoms intensyviai ruošėsi Vokietijos ir Prancūzijos ligoninėse, semdamiesi patirties iš kolegų, rengė transplantacijos protokolus ir derino didžiulės komandos darbą, lemiantį sėkmingą operaciją ir paciento saugumą. „Dabar patirtimi galime dalintis su savo kolegomis kitose šalyse – 2016 m. prof. Juozas Pundzius Rygos Stradinio universiteto ligoninėje padėjo atlikti pirmąsias kepenų transplantacijas latvių specialistams“, – sako prof. Giedrius Barauskas.

Anesteziologijos klinikos vadovas prof. Andrius Macas džiaugiasi kepenų transplantologijos pasiekimais ir pastarųjų metų rezultatais. „Jei 2000-aisiais pradėjome nuo vieno anesteziologo transplantacijose, tai šiuo metu ligoninėje turime 12 Europos ligoninėse stažuotes atlikusių gydytojų anesteziologų reanimatologų, susijusių su pacientų parengimu, nuskausminimu ir pirmųjų pooperacinių valandų priežiūra. Labai džiugu, kad gydytojai rezidentai aktyviai įsijungia į šią veiklą, gilina savo žinias ir vėliau dirbdami kitose Lietuvos ligoninėse turi daug aukštesnį pasirengimo lygį“.

2000 m. birželio 15 d. Kauno klinikų chirurgai, vadovaujami prof. Juozo Pundziaus ir prof. Giedriaus Barausko, kartu su gastroenterologais, anesteziologais, reanimatologais, radiologais, patologais ir kitų specialybių gydytojais Kaune atliko pirmąją sėkmingą kepenų transplantaciją Lietuvoje. Šiuo metų Kauno klinikose kepenų transplantacijas visada pasiruošę atlikti dvi chirurgų komandos, vadovaujamos gydytojų chirurgų doc. Tomo Vanago ir prof. Giedriaus Barausko.

 

 

Parašykite mums

    Rekvizitai

    VŠĮ Viktorijos leidyba

    Įmonės kodas : 125011888

    redaktorius@onkologopuslapiai.lt