„L’Oréal Baltic“ programos „Moterims moksle“ laureatės – dvi Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centro mokslininkės

Rubrikos: Mokslo erdvėje, Naujienos

Dominyka Dapkutė. Tomo Kaunecko nuotrauka

Birželio 17 d. paskelbtos „L’Oréal Baltic“ programos „Moterims moksle“ stipendininkės Baltijos šalyse. Konkurso Lietuvoje nugalėtojų laurai ir 6 tūkst. eurų dotacijos šiemet atiteko ir dviem Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centro (VU GMC) tyrėjoms: dr. Rimai Budvytytei ir doktorantei Dominykai Dapkutei. Iš viso paskirtos septynios stipendijos.

Šiais metais garbingą apdovanojimą gavusi dr. R. Budvytytė sako, kad „L’Oréal Baltic“ programos „Moterims moksle“ nugalėtojos laurus jai pelnė tyrimai, kuriais siekiama išsiaiškinti galimus veiksnius, susijusius su molekulinio lygio biocheminiais ir biofizikiniais įvykiais, sukeliančiais arba skatinančiais neurodegeneracines ligas, tokias kaip Alzheimerio ir Parkinsono ligos. „Neuronų praradimas yra siejamas su tam tikrų netvarkingų baltymų kaupimusi smegenyse. Vienas iš neuronų pažaidos mechanizmų yra šių baltymų sankaupų tiesioginis poveikis ląstelės plazminei membranai. Mano projektas būtent ir skirtas tirti tokių netvarkių baltymų ir fosfolipidinių membranų sąveiką, kuri gali padėti suprasti neurodegeneracijos priežastis“, – apie tyrinėjamą temą pasakoja dr. R. Budvytytė.

Pasak mokslininkės, šis apdovanojimas ją dar labiau paskatino tikėti mokslo pažanga ir galimybėmis. „Aš tikiu mokslo galia, o žinojimas, kad mano tyrimai gali pagerinti neurodegeneracinėmis ligomis sergančių žmonių gyvenimo kokybę ir pailginti jų gyvenimo trukmę, skatina mane judėti pirmyn ir dirbti toliau. Kartu šis apdovanojimas yra ne tik didelė garbė, bet ir įsipareigojimas viešinti, pristatyti visuomenei savo darbus“, – sako prestižinį apdovanojimą gavusi mokslininkė.

VU GMC biofizikos krypties doktorantė ir Nacionalinio vėžio instituto jaunesnioji mokslo darbuotoja D. Dapkutė stipendija buvo įvertinta už mokslinius tyrimus, kaip pristatyti nanotechnologijomis pagrįstas teranostines (derinančias diagnostiką ir terapiją) priemones į vėžinį audinį naudojant unikalias mūsų kūno ląsteles, vadinamas mezenchiminėmis kamieninėmis ląstelėmis.

Šie tarpdisciplininiai tyrimai skirti dabartiniams vėžio diagnostikos ir terapijos trūkumams šalinti ir gali reikšmingai prisidėti prie nesibaigiančios kovos su vėžiu, taip pat pateikti novatoriškų fundamentinių įžvalgų. „Nuo vaikystės mane žavėjo žmogaus kūnas kaip nepriekaištingas mechanizmas, dirbantis vieningai nuo molekulių iki organų sistemų. Mane įkvepia žinojimas, kaip tvarkingai viskas susijungia ir veikia“, – pripažįsta D. Dapkutė.

VU GMC Biochemijos instituto Bioelektrochemijos ir biospektroskopijos skyriaus vyresnioji mokslo darbuotoja dr. R. Budvytytė ir GMC Biomokslų instituto doktorantė D. Dapkutė – ne pirmos GMC atstovės, įvertintos šiuo prestižiniu apdovanojimu. 2017 m. „L’Oréal Baltic“ programos „Moterims moksle“ stipendija skirta dr. Urtė Neniškytei, o 2019 m. ja įvertinta dr. Milda Alksnė.

Tarptautinė programa „Mokslo moterims“ buvo įkurta 1998 m. įteisinant partnerystę tarp „L’ORÉAL“ įmonių fondo ir Jungtinių Tautų švietimo, mokslo ir kultūros organizacijos UNESCO. Programa siekiama palaikyti mokslininkes ir paskatinti jas tęsti jų atliekamus tyrimus, taip pat padidinti su moksliniais tyrimais dirbančių moterų skaičių taip prisidedant prie mokslo raidos. Be stipendijų, programa suteikia mokslininkėms galimybę skatinti jų mokslinius pasiekimus.

Parašykite mums

    Rekvizitai

    VŠĮ Viktorijos leidyba

    Įmonės kodas : 125011888

    redaktorius@onkologopuslapiai.lt