„Brexit“: vienintelis pokytis nuo metų pradžios – nebegalioja planinių sveikatos priežiūros išlaidų kompensavimas

Rubrikos: Naujienos, Praktiniai patarimai

​Artėjant terminui, kai turėtų baigtis Europos Sąjungos (ES) ir Jungtinės Karalystės (JK) suderėtas pereinamasis laikotarpis – 2020 m. gruodžio 31 d., kurio metu tariamasi dėl naujų ateities santykių, gyventojai vėl teiraujasi apie sveikatos paslaugų apmokėjimo pokyčius.

Atėjus rudeniui tradiciškai daugiausia klausimų dėl privalomojo sveikatos draudimo (PSD) kyla Lietuvos jaunuoliams, vykstantiems studijuoti į užsienį. Būsimieji studentai ir tęsiantieji mokslus svetur teiraujasi, ar reikia ligonių kasai pateikti dokumentus apie studijas ES. Šiemet tuo ypač domėjosi ir tebesidomi įstojusieji į JK aukštąsias mokyklas.

Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) specialistai dar kartą atkreipia dėmesį, kad Lietuvos gyventojai, kurių studijos JK universitetuose prasidėjo iki JK išstojimo iš ES (2020 sausio 31 d.), PSD valstybės lėšomis gali būti draudžiami iki studijų pabaigos, tačiau ne ilgiau nei iki 2023 rugpjūčio 31 dienos. Šiai grupei studentų, kaip ir kiekvienais metais, ligonių kasoms reikia pateikti pažymą, patvirtinančią studento statusą einamiems mokslo metams. Gavus PSD pratęsimo patvirtinimą, JK studentai galės kreiptis dėl naujos Europos sveikatos draudimo kortelės (ESDK) išdavimo. Deja, šiais metais į JK aukštąsias mokyklas įstoję jaunuoliai tokios galimybės neturi. Be to, primename, kad JK teritorijoje ESDK galios tik iki 2020 gruodžio 31 dienos. Kaip žinoma, ESDK garantuoja būtinąją medicinos pagalbą ES šalyse, Norvegijoje, Šveicarijoje, Islandijoje, Lichtenšteine.

Jaunuoliai, studijuojantys JK aukštosiose mokyklose, nuo 2021 m. sausio 1 d. turėtų pasirūpinti savo sveikatos draudimu šioje šalyje (pavyzdžiui, savo sveikatą apsidrausti privačioje draudimo kompanijoje).

„Tuo metu visiems kitiems Lietuvos piliečiams, kurie gyvena ar vieši JK, taip pat JK piliečiams, esantiems mūsų šalyje, iki pereinamojo laikotarpio pabaigos – 2020-ųjų gruodžio 31-osios – jokių pokyčių sveikatos draudimo srityje nenumatoma, jie gali naudotis ESDK teikiamomis galimybėmis“, – sako VLK Tarptautinių reikalų skyriaus vedėja Lina Noreikienė. Pasak jos, vienintelis pokytis, kuris galioja nuo metų pradžios, tas, kad apdraustieji nebegali kreiptis dėl tarpvalstybinės planinės sveikatos priežiūros išlaidų kompensavimo, kuomet tokias paslaugas gavo JK.

Informacija, kaip su sveikatos draudimu susijusi situacija keisis (ir ar keisis) kitąmet, bus pateikta vėliau.

VLK primena, kad JK iš ES išstojo 2020 m. sausio 31 d.

 

Parašykite mums

    Rekvizitai

    VŠĮ Viktorijos leidyba

    Įmonės kodas : 125011888

    redaktorius@onkologopuslapiai.lt