Įteiktos tradicinės prof. Kazimiero Pelčaro stipendijos: pagerbiant Nacionalinio vėžio instituto pradininką skatinami jaunieji tyrėjai

Rubrikos: Mokslo erdvėje, Naujienos

(Iš kairės į dešinę) signataras Česlavas Okinčicas, Dariušas Žybortas, prof. Sonata Jarmalaitė, dr. Kristina Stuopelytė, Aušvydas Patašius

Trečią kartą baigiantis metams įteiktos prof. Kazimiero Pelčaro stipendijos. Jas šiemet gavo gydytojas urologas Aušvydas Patašius bei Genetinės diagnostikos laboratorijos mokslo darbuotoja dr. Kristina Stuopelytė.

„Tikiuosi ir labai linkiu, kad tapsite profesoriaus Kazimiero Pelčaro vardo ambasadoriais ne tik NVI, bet ir plačiojoje visuomenėje. Šią stipendiją jums perduodame kaip estafetę, kurią jūs turėsite perduoti ateinančioms kartoms“, – pabrėžė NVI vadovė prof. Sonata Jarmalaitė.

Renginyje dalyvavęs signataras Česlavas Okinčicas neslėpė, kad jam yra didelė garbė stovėti šiandien čia, puikioje prof. K. Pelčaro Didžiojoje salėje.

„Esu dėkingas institutui, kad prieš keletą metų buvau pakviestas į komisiją, kuri turėjo atlikti garbingą darbą – įamžinti instituto pradininko prof. K. Pelčaro atminimą šiame Institute. Kad kasmet geriausiems jauniems mokslininkams skiriama speciali prof. K. Pelčaro vardo stipendija yra ir didelis Lietuvos lenkų medikų draugijos nuopelnas. Ypatinga padėka šios draugijos pirmininkui Dariušui Žybortui, kuris rūpinasi finansine projekto dalimi.“

Šioje salėje Lietuvos lenkų medikų draugijos pirmininkas Dariušas Žybortas taip pat stovi jau antrą kartą.

„Rudenį kartu su mūsų partneriais Nacionaliniu vėžio institutu ir Lenkijos farmacijos įmone „Polfa Tarchomin“ dalyvavome atidarant šią salę. Nors epidemiologinė situacija yra labai sunki visame pasaulyje, Lietuvos lenkų medikų draugijai pavyko rasti rėmėjų, kurie norėjo skirti lėšų prof. K. Pelčaro vardo stipendijoms. Noriu nuoširdžiai padėkoti bendrovei „Orlen Lietuva“, skyrusiai vieną tūkstantį eurų stipendijai, ir prof. Kazimiero Pelčaro dukrai Marijai Terezai Pelčar, kuri taip pat paskyrė vieną tūkstantį eurų“, – įteikdamas sertifikatus sakė jis.

Atsiimdama stipendijos sertifikatą dr. K. Stuopelytė neslėpė džiaugsmo ir šio apdovanojimo „svorio“.

„Tokiais metais kaip šie, kai, atrodo, jau nieko gero nebesitiki, gauti tokį apdovanojimą yra išskirtinis jausmas. Ši stipendija skatina judėti į priekį ir dar labiau stengtis, kad vėžiu sergančių ligonių istorijos pavirstų moksliniais atradimais, kurie kuo greičiau ateitų į klinikas ir taptų rutininiais testais, gydymo rekomendacijomis, vaistais ir, galiausiai, laimingomis pasveikusiųjų istorijomis“, – kalbėjo ji.

Ši prof. K. Pelčaro stipendija A. Patašiui ne pirmas įvertinimas, tačiau, gydytojo teigimu, tai – išskirtinis simbolinis pasitikėjimas dirbant NVI.

„Pasitikėjimas ir, žinoma, atsakomybė. Medicinoje labai svarbus žinių perimamumas. Esu jaunosios kartos gydytojas ir be galo vertinu gavęs stipendiją žmogaus, kuris jau prieš 90 metų kovojo su vėžiu. Prof. Kazimiero Pelčaro vardo stipendija reiškia ne tik mano, bet ir visos mokslinės komandos darbo įvertinimą. Nuoširdžiai dėkoju Vėžio epidemiologijos laboratorijos vedėjai dr. G. Smailytei ir kolegoms, Onkourologijos skyriaus vedėjui dr. A. Uliui ir kolegoms, kurie leidžia augti ir tobulėti kartu su jais“, – sakė jis.

 

Parašykite mums

    Rekvizitai

    VŠĮ Viktorijos leidyba

    Įmonės kodas : 125011888

    redaktorius@onkologopuslapiai.lt