Onkologinė liga – ne metas badauti: gydytojai pataria, kaip organizmą stiprinti maistu

Rubrikos: Naujienos, Praktiniai patarimai

Nors laikytis sveikos mitybos rekomendacijų derėtų kiekviename gyvenimo etape, jos dažnai prisimenamos tik atsiradus sveikatos problemoms. Viena tokių – onkologiniai susirgimai, dėl kurių kartais kardinaliai keičiami mitybos įpročiai: vienų produktų atsisakoma, o kitų imama vartoti dažnai ir gausiai. Gydytojai atkreipia dėmesį, kad onkologinė liga nėra metas eksperimentuoti, o valgomas maistas turi kuo labiau stiprinti organizmą ir imunitetą.

Pasak gydytojos dietologės Justinos Linauskaitės-Kekės, sergantiems žmonėms reikalingos tos pačios maisto medžiagos kaip ir sveikiems: angliavandeniai, baltymai, riebalai, mikroelementai, vitaminai.

„Onkologiniams pacientams yra būtinas didesnis kalorijų ir baltymų kiekis, rekomenduojama suvartoti ir daugiau omega-3 riebalų rūgščių. Baltymingą maistą (pieno produktus, kiaušinius, liesą mėsą, žuvį, ankštines daržoves, riešutus) reikėtų valgyti trijų pagrindinių dienos valgymų metu.

Racioną patartina praturtinti maistu, kuriame gausu omega-3 riebalų rūgščių: lašiša, upėtakiu, silke, skumbre, linų sėmenimis, graikiniais riešutais. Taip pat turėtų netrūkti kitų riešutų, vaisių, uogų, daržovių, sėklų. Per dieną patartina suvartoti 200–500 g daržovių, 200–300 g vaisių ir uogų, 30 g riešutų, 2 valgomuosius šaukštus sėklų“, – vardija gydytoja ir priduria, kad maistas turi būti kuo įvairesnis ir spalvingesnis.

Sulčių dietų nauda – tik mitas

Gydytojos teigimu, paprastai vos sužinoję vėžio diagnozę žmonės atsisako cukraus, nes jis neva maitina onkologines ląsteles. Paprastųjų angliavandenių ir pridėtinio cukraus, esančio tortuose, sausainiuose, saldainiuose, iš tiesų verta atsisakyti, tačiau pasitaiko ir kraštutinių atvejų, kai nustojama vartoti sudėtinius angliavandenius (viso grūdo produktus, vaisius, uogas ir daržoves), taip organizmui nesuteikiant didžiosios dalies mitybos raciono skaidulų, vitaminų, mineralų ir antioksidantų. Gydytoja sako, kad tai netikslinga, nes gliukozė yra pagrindinis kūno ląstelių ir smegenų energijos šaltinis, tad, net ir negaudamas angliavandenių, organizmas gliukozę gamins iš riebalų ar baltymų.

Gydytoja dietologė Justina Linauskaitė-Kekė

Kitas gajus mitas – iškrovos dienos ar sulčių dietos, neva pašalinančios toksinus. „Tokiems pacientams visada primenu, kad organizmo toksinus valo kepenys ir inkstai, o badavimas ar tik sulčių vartojimas nepatenkina visų maistinių medžiagų poreikio, dėl to gali vystytis mitybos nepakankamumas ir su juo susijusios komplikacijos.

Neretai tenka išgirsti klausimų ir apie rūgštines ar šarmines dietas, nes pacientai įsitikinę, kad rūgštinį pH turintis maistas skatina onkologinių ląstelių augimą ir dauginimąsi. Iš tiesų žmogaus kūno pH yra griežtai kontroliuojamas sudėtingų vidinių sistemų. Maistas gali lemti tik šlapimo pH, o vėžinėse ląstelėse yra pakitusi medžiagų apykaita, dėl kurios vyrauja rūgštinė aplinka, nepriklausanti nuo vartojamo maisto“, – aiškina gydytoja J. Linauskaitė-Kekė.

Netinkamas metas mesti svorį

Onkologiniai ligoniai dažnai susiduria su pykinimu ar praranda alkio jausmą, dėl to suvalgo mažiau maisto ir jiems ima kristi svoris. Gydytoja, esant pykinimui, pataria valgyti mažesnėmis porcijomis, bet dažniau, pirmą maistą suvartoti dar gulint lovoje, tarp valgių nedaryti ilgų pertraukų.

„Jei pykinimą sukelia pernelyg karštas maistas, patartina rinktis vėsesnius produktus. Kartais net pats valgio ruošimas provokuoja pykinimą, tad, esant galimybei, patartina, kad maistą ruoštų kitas žmogus. Pykinimą gali padėti nuslopinti imbieras ir rūgštus maistas, todėl gaminant galima naudoti citrinų sultis, balzaminį actą“, – pataria gydytoja dietologė.

Esant apetito stokai, taip pat patartina valgyti dažniau ir mažesnėmis porcijomis, vengti riebaus, aštraus maisto, be to, kiek įmanoma daugiau judėti, nes fizinis aktyvumas gerina apetitą. Jį sužadina ir valgymas drauge su kitais žmonėmis, spalvingas, akiai patrauklus, prieskoniais pagardintas maistas. Svarbu visada po ranka turėti užkandžių, valgyti visada, kai tik pajuntamas alkis, ir neatidėlioti. Jei nepavyksta susigrąžinti apetito, rekomenduojama kreiptis į gydytoją dietologą. Jis gali rekomenduoti medicininius gėrimus, kurių sudėtyje esantys baltymai, omega-3 riebalų rūgštys, vitaminai ir mikroelementai teigiamai veikia alkį ir bendrą organizmo būklę.

Dietologo konsultacija pravers ir pastebint, kad vis mažėja suvalgomos porcijos, be pastangų krinta svoris, jaučiama energijos stoka – tokie požymiai rodo, kad gali grėsti mitybos nepakankamumas.

Pasak gydytojos J. Linauskaitės-Kekės, pacientai dažnai nepastebi sumažėjusių porcijų, o kartais net džiaugiasi, kad atsikratys poros kilogramų, tačiau pati ligos pradžia ar aktyvus gydymosi periodas nėra laikas mesti svorį. Reikėtų palaikyti esamą kūno masę, kad būtų išvengta mitybos nepakankamumo ir sarkopenijos (raumeninės masės netekimo).

Nukritus svoriui gelbsti specialios paskirties gėrimai

Jei svoris nukrito, jam atstatyti gydytoja pataria valgyti reguliariai, dažnai ir mažesnėmis porcijomis, rinktis kaloringą ir baltymų gausų maistą. Sergant onkologinėmis ligomis, baltymų per dieną reikėtų gauti pusantro–du gramus kilogramui žmogaus masės, jei nėra inkstų funkcijos nepakankamumo, arba apie vieną gramą kilogramui, turint inkstų funkcijos nepakankamumą. Kalorijų poreikis per dieną yra 25–30 kilokalorijų kilogramui.

„Pusę porcijos turėtų sudaryti daržovės, o likusius ketvirtadalius baltymai (liesa mėsa, žuvis, kiaušiniai, pieno produktai, ankštinės daržovės) ir angliavandeniai (viso grūdo košės, makaronai, duona, taip pat bulvės) po lygiai. Į mitybos racioną rekomenduojama įtraukti geruosius riebalus: riešutus, riešutų kremą, sėklas, augalinį aliejų, avokadą. Jei nepavyksta suvalgyti įprastos maisto porcijos, turėtų būti vartojami medicininiai gėrimai“, – teigia pašnekovė.

Ji sako pastebinti, kad, sergant onkologinėmis ligomis, skystas maistas toleruojamas geriau, tad pacientui paprasčiau būtinas maisto medžiagas gauti iš specialios paskirties gėrimų.

Medicininiai gėrimai nepakeičiami ir tiems, kam sunku nuryti kietą maistą, bei ruošiantis operaciniam gydymui, kai sumažėja suvalgomo maisto porcijos ir krinta svoris. „Norint sumažinti komplikacijų, pagerinti gijimą ir išgyvenamumą, medicininius gėrimus reikia pradėti vartoti likus septynioms–dešimčiai dienų iki operacijos“, – atkreipia dėmesį gydytoja J. Linauskaitė-Kekė.

Parašykite mums

    Rekvizitai

    VŠĮ Viktorijos leidyba

    Įmonės kodas : 125011888

    redaktorius@onkologopuslapiai.lt