Krūtų magnetinio rezonanso tyrimas: keletas rekomendacijų moterims

Rubrikos: Naujienos, Praktiniai patarimai

Krūtų magnetinio rezonanso tomografija (MRT) yra labai jautrus tyrimo metodas, ženkliai pagerinantis didelės krūties vėžio rizikos moterų patikrą. MRT tyrimas svarbus nustatant klinikinę diagnozę, ligos stadiją, sprendžiant kitas gydytojui iškylančias problemas. Tačiau tai nėra tobulas testas ir kartais krūties vėžys gali būti nepastebėtas.

Šis straipsnis parengtas pagal EUSOBI (European Society of Breast Imaging – Europos krūties vaizdinimo draugija) išleistas rekomendacijas apie moterų, kurioms skiriamas magnetinio rezonanso tyrimas, informavimą. Straipsnis adresuotas moterims ir gydytojams, kurie skiria krūtų MRT tyrimą. Be abejo, reikia atsižvelgti į skirtumus tarp Europos šalių: dėl skirtingų prieinamų technikų, nacionalinių rekomendacijų, klinikinės praktikos, sveikatos apsaugos sistemos bei draudimo.

Skiriant MRT reikia atsižvelgti į kitų tyrimų (mamografija / ultragarsas) rezultatus. MRT tyrimo metu gali būti nustatyti kitais tyrimais nenustatomi pokyčiai, kurie pasirodo esantys gerybiniai (klaidingai teigiami). Ši rizika turi būti aptarta su moterimi prieš atliekant MRT tyrimą.

Klinikinis magnetinio rezonanso tomografijos tyrimo rezultatų panaudojimas prasidėjo apie 1990-ius, atliekant MRT ėmus naudoti kontrastines medžiagas. Krūties MRT šiandien yra vienas iš pagrindinių tyrimų, diagnozuojant krūties vėžį – šalia mamografijos, ultragarso ir biopsijos.

Tyrimas pagrįstas stipraus magnetinio lauko, kurį sukuria aukštos kokybės magnetas, naudojimu. Žemos energijos elektromagnetinės bangos  (radijo dažnio bangos, panašios į radijo, televizijos ir mobiliųjų telefonų) yra transliuojamos ir gaudomos specialių ričių (antenų) magneto viduje ir greta tiriamosios kūno srities. MRT gali gerai parodyti pokyčius krūtyse.

Tačiau, norint patvirtinti ar atmesti krūties vėžio diagnozę, būtina naudoti intraveninę gadolinio turinčią kontrastinę medžiagą. Pažymėtina, jog kontrastinė medžiaga nėra būtina vertinant implantų vientisumą. MRT tyrimo metu pacientas nepatiria pavojingos apšvitos, tačiau reikia atsižvelgti į svarbias atsargos priemones, kontraindikacijas ir galimą šalutinį poveikį (taip pat ir sukeltą kontrastinės medžiagos).

Kalbant apie krūties vėžio nustatymą, MRT lenkia (tačiau visiškai nepakeičia) ir mamografiją, ir ultragarsą. Jos diagnostinė vertė buvo patvirtinta daugelio studijų. MRT taip pat nustatomi gerybiniai pokyčiai, kurie liktų nepastebėti atliekant kitus radiologinius tyrimus, o tai lemtų papildomą, bereikalingą ištyrimą. Reikia atsižvelgti ir į kainą, kadangi MRT yra daug brangesnė nei mamografija ar ultragarsas.

Indikacijos atlikti krūtų MRT

  • Padidėjusi rizika susirgti krūties vėžiu, atrankinė patikra
  • Priešoperacinis naujai diagnozuoto vėžio stadijavimas
  • Neoadjuvantinės chemoterapijos efekto įvertinimas
  • Moterų, turinčių krūtų implantus, įvertinimas
  • Pirminio krūtų naviko paieška (moterims, kurioms yra krūties vėžio metastazių limfmazgiuose nesant vėžio židinio, matomo kitais tyrimo metodais)
  • Vietinio progresavimo įtarimas
  • Neaiškiais mamografijos/ultragarsinio tyrimo atvejais – kaip problemos sprendimo būdas

Informacija apie MRT tyrimą moterims svarbi ne tik dėl to, kad būtina žinoti krūtų MRT privalumus ir trūkumus, bet ir dėl to, kad jos galėtų tinkamai pasirengti tyrimui. Pacientės turi būti supažindinamos su krūtų MRT privalumais, galima rizika, susijusia su tolesniais tyrimais, kurie gali būti skirti po MRT.

Atsargumas ir kontraindikacijos

MRT sistema yra santykinai siauras vamzdis, kuriame moteris tyrimo metu guli kniūbsčia nuo 15 iki 30 min. Pacientės, kurioms yra ryški klaustrofobija, negali atlikti tyrimo, nebent sutinka būti premedikuotos ar seduotos. Dėl naudojamo magnetinio lauko ir radijo dažnio bangų tyrimą atlikti nepatartina pacientėms su intrakranijiniais feromagnetiniais aneurizmų klipsais, metalo skeveldromis tiriamos srities audiniuose. Neaiškiais atvejais reikia atlikti rentgeninį tyrimą šių skeveldrų buvimui patvirtinti. MRT taip pat kontraindikuotina pacientėms, kurių kūne implantuoti elektroniniai su MR nesuderinami kardiostimuliatoriai, defibriliatoriai, neurostimuliatoriai.

Moteris turi informuoti radiologą ar personalą, jei ji turi tatuiruočių ar pasidariusi permanentinį makiažą, nes geležies pigmentas tyrimo metu gali sukelti vietinius nudegimus. Audinių espanderiai, pavyzdžiui, skirti krūties rekonstrukcijai, gali būti nesuderinami su MRT. Moterys su intravaskuliniais stentais ar metaliniais osteosintezės varžtais gali būti saugiai tiriamos praėjus 6 savaitėms po implantavimo. Būtina pasidomėti sąrašu implantų, dėl kurių reikalingos atsargumo priemonės MR tyrimo metu.

Kaip minėta anksčiau, MRT, atliekama nenaudojant kontrastinės medžiagos, negali atsakyti į klinikinius klausimus, išskyrus krūtų implantų įvertinimą. Moterų, kurių anamnezėje yra alergija, ar tos, kurioms anksčiau pasitaikė alerginių reakcijų kokiai nors kontrastinei medžiagai, yra padidėjusi rizika, kad MR kontrastinė medžiaga gali sukelti alergiją. Be to, moterims, kurių prasta inkstų funkcija (apskaičiuotas glomerulų filtracijos dažnis mažesnis nei 30 ml/min×1,73 m2), kontrastinė medžiaga sukelia nedidelę nefrogeninės sisteminės fibrozės riziką. Kontrastinė MRT kontraindikuotina nėščioms moterims, tačiau  tokie atvejai turi būti sprendžiami individualiai.

Prieš atliekant MRT tyrimą pacientės prašoma užpildyti klausimyną, siekiant išsiaiškinti visas kontraindikacijas MRT tyrimui bei kontrastinės medžiagos naudojimui.

  • Jei manote, kad jums gali būti klaustrofobija, galite nuvykti į MRT centrą ir paprašyti pažiūrėti, kaip atrodo MR aparatas, bei gauti praktinės informacijos. Jei jaučiate didelę klaustrofobiją, aptarkite tai su siunčiančiu gydytoju, radiologu ir personalu, atliekančiu MRT. Tai turėtų būti aptarta ir išspręsta iki tyrimo. Gali būti reikalingi raminamieji vaistai.
  • Jei turite implantuotų prietaisų, tokių kaip stimuliatoriai / defibriliatoriai, metaliniai implantai, krūtų ekspanderiai, aptarkite tai su siunčiančiu gydytoju, kadangi MRT tyrimas gali pakenkti jums ar jūsų prietaisui. Iškilus abejonių dėl kontraindikacijų, informuokite MRT radiologą ir personalą. Tai reikia aptarti iki tyrimo. Jei ši informacija nebuvo pateikta iš anksto, informuokite personalą prieš tyrimą.
  • Jei esate labai alergiška (pvz., bronchinė astma) ar turėjote alerginių reakcijų į vaistus ar kontrastines medžiagas anksčiau, aptarkite tai su siunčiančiu tirtis gydytoju. Ryškių alerginių simptomų atveju MRT nauda turi viršyti alerginių reakcijų riziką. Jei MRT reikia atlikti, būtina imtis atsargumo priemonių, kurios apima kortikosteroidų, antihistamininių medikamentų vartojimą iki tyrimo. Bet kuriuo atveju pasitarkite su radiologu prieš MRT tyrimo datą. Mes rekomenduojame informuoti MRT personalą. Tai turėtų būti aptarta iki tyrimo pradžios.
  • Esant inkstų nepakankamumui, siekiant išvengti kontrastinės medžiagos sukeliamos rizikos, įvairiose Europos šalyse galioja skirtingi nuostatai. Inkstų funkcija gali būti įvertinta remiantis paprastu kraujo testu (atliktu ne daugiau kaip prieš 30 dienų iki MRT), nustatant kreatinino koncentraciją ir apskaičiuojant glomerulų filtracijos greitį. Bet kuriuo atveju informuokite savo gydytoją ir radiologą, jei esate sirgusi šlapimo pūslės ar inkstų ligomis, diabetu, širdies ir kraujagyslių ligomis, mieloma, Waldenströmo liga, ar naudojate diuretikus, prieušždegiminius vaistus (pvz., Ibuprofen/Naproxen).

Tyrimo planavimas

Menstruojančiai moteriai kontrastinis MRT tyrimas atliekamas tarp 7 ir 14 menstruacinio ciklo dienos, kai normalaus krūties fibroliaukinio audinio kontrastavimasis yra nedidelis ir geriau matomi pokyčiai bei mažesnė klaidingai teigiamų radinių tikimybė. Likusių mėnesinių ciklo dienų metu pokyčius gali maskuoti fibroliaukinio audinio kontrastavimasis, taip mažindamas tyrimo diagnostinę vertę. Esant reikalui, krūtų MRT gali būti atliekama trečią menstruacinio ciklo savaitę, iš anksto žinant, kad tyrimo rezultatai gali būti nepakankami.

Kontraceptikų vartojimas nėra kontraindikacija kontrastiniam MRT tyrimui, tačiau reikia laikytis anksčiau aprašytos taisyklės. Kai mėnesinės nereguliarios, (perimenopauzė), galima atlikti serumo progesterono nustatymo kraujyje tyrimą, siekiant nustatyti optimalų laiką krūtų MRT tyrimui, ypač jei ankstesni tyrimai buvo neinformatyvūs dėl liaukos kontrastavimosi.

Moterims, kurios tiriamos tik dėl implantų vientisumo įvertinimo, gali atlikti nekontrastinį krūtų MRT bet kuriuo laiku. Moterims, kurioms menopauzė, kontrastinis MRT gali būti atliktas bet kuriuo laiku. Tačiau pakaitinės hormonų terapijos naudojimas menopauzinio amžiaus moterims sukelia nereikšmingą parenchimos kontrastavimąsi. Bet kuriuo atveju MRT tyrimo laiko parinkimas neturi ženkliai atidėti gydymo, nustatyto pagal planą.

  • Jei jums premenopauzė ir turite siuntimą atlikti profilaktinį kontrastinį MRT tyrimą, pasitikrinkite savo mėnesinių ciklą. Jei tyrimas numatytas ne tarp 7 ir 14-os dienos skaičiuojant nuo pirmos mėnesinių dienos, susisiekite su tyrimo centru ir pakeiskite tyrimo datą. Jei kontrastinis MRT tyrimas turi būti atliktas dėl kitų priežasčių, pasitarkite su radiologu: kartais tyrimo atlikimo skubumas yra svarbesnis nei tikslus tyrimo laiko parinkimas. Žinokite, kad atliekant MRT ne laiku gali būti klaidingai teigiamų radinių (radiniai, kurie įtariami kaip piktybiniai, tačiau pasirodo esantys nepiktybiniai) ir klaidingai neigiamų radinių (nepiktybiškai atrodantis vaizdas esant vėžiui). Vertinant implantų vientisumą nereikalingas kontrastavimas bei tikslus tyrimo laiko planavimas.
  • Jei jūsų mėnesinės nereguliarios (t.y. jums perimenopauzė) ar jei jums atikta histerektomija iki 50 metų amžiaus, pasitarkite su radiologu dėl progesterono kiekio nustatymo serume siekiant parinkti tinkamiausią laiką MRT tyrimui.

Krūtų MRT vertinimas

Krūtų MRT tyrimą turi vertinti krūtų radiologas. Bendras krūtų MRT jautrumas nustatant krūties vėžį yra apie 90 %, kas rodo, kad gali būti nepastebėta apie 10 % vėžio atvejų. Praleistas vėžys paprastai būna arba labai nedidelio dydžio, arba nepasižymi ženkliu kontrasto kaupimu.

Dėl savo didelio jautrumo krūtų MRT yra puikus patikros metodas moterims, kurių yra padidėjusi šeiminė krūties vėžio rizika, bei BRCA1, BRCA2 genų ar kitų retų genų mutacijų nešiotojoms. MRT yra jautresnis metodas už kitas krūties vaizdinimo technikas.  MRT taip pat labai jautrus tyrimas nustatant gerybines krūties ligas.

 

Pagal Krūtų MRT: EUSOBI rekomendacijos moterims informuoti

Rekomendacijos recenzuotos Europa Donna – Europos krūties vėžio koalicijos

Parašykite mums

    Rekvizitai

    VŠĮ Viktorijos leidyba

    Įmonės kodas : 125011888

    redaktorius@onkologopuslapiai.lt