Profilaktinės mamogramos parodyta nulinė ligos stadija patvirtinta po operacijos: pasakoja Valentina Udrienė, komentuoja dr. Birutė Brasiūnienė

Rubrikos: Diagnostika ir gydymas, Naujienos, Pasikalbėkime

Valentina Udrienė

Jau šešiolika metų mūsų šalyje 50–69 metų amžiaus moterys raginamos dalyvauti krūties vėžio prevencijoje – nemokamai kas dvejus metus profilaktiškai atlikti rentgeninį krūties tyrimą – mamografiją. Deja, tik apie 40 proc. moterų pasinaudoja šia galimybe.

 „Onkologo puslapių“ iniciatyva kalbiname realią profilaktikos naudą patyrusias moteris. Tikimės, kad taip paskatinsime pasitikrinti ne vieną skaitytoją, kuri ar neranda laiko, ar nepasitiki vėžio profilaktika, ar per daug pasitiki fortūna. Savo ligos istorija dalijasi  p. Valentina Udrienė.

„Esu buvusi pedagogė. Dabar jau atostogauju. Per visus savo jau pragyventus metus buvau sveika, energinga. Niekada neteko gydytis ligoninėje, net vaistų beveik jokių nesu gėrusi. Visada reguliariai tikrinausi sveikatą, skiepijausi, dalyvavau visose pagal amžių man priklausančiose prevencinėse programose. Trumpai tariant, sveiko žmogaus – sveikas gyvenimo būdas.

Kai šių metų vasario mėnesį sulaukiau šeimos gydytojo Valerijaus Morozovo skambučio, kad jau laikas atlikti profilaktinę mamografiją, keliavau į Nacionalinį vėžio institutą visisiškai rami. Ne pirmas kartas, jaučiuosi puikiai. Tikėjausi, kaip visada, sulaukti gydytojo „sveikinu, viskas gerai“.

Šį kartą sulaukiau kvietimo atvykti dar kartą papildomiems tyrimams.

Nerimas? Tai būtų dar švelniai pasakyta. Bet juk negali būti, kad kažkas negerai! Nieko nejaučiu, neužčiuopiu. Kuriam laikui gūglas tapo geriausiu draugu. O juk ten, kaip žinia, yra visko. Tačiau esu racionalus žmogus ir vietoje siaubo istorijų internete nutariau pasikliauti vien daktarais.

Laimei, labai gretai patekau pas gydytoją Audronę Lukšytę. Ji žaibo greitumu skyrė vieną patikros procedūrą po kitos. Echoskopija, dar viena mamografija, biopsija. Ėjau iš vieno kabineto į kitą, net gailėtis savęs nebuvo kada. O tada – verdiktas: gydymą nutarta pradėti nuo operacijos. Pradėti nuo… O kuo pabaigti? Ir vėl nerimo dozė.

Taip sutapo, kad tai dienai, kai turėjau atsidurti ligoninėje, jau iš anksto turėjau lėktuvo bilietus į Miuncheną. Turėjome ten skristi su pas mus viešėjusia, Vokietijoje gyvenančia dvylikamete anūke Urte. Vaikas vos neverkia: močiute, neik į ligoninę, skrendam. Viena skristi bijo, o daugiau lydėti nėra kam. Aš nerimavau ir dėl jos, ir dėl artėjančios operacijos.

Tada pasigirdo blaivus proto balsas geriausios Urtės draugės lūpomis: „Viskas bus gerai. Močiutė turi gydytis. Ar tu nori, kad ji numirtų kaip mano senelis (ji buvo ką tik netekusi labai mylimo senelio). Aš skrisiu kartu: juk koks skirtumas, kur mokytis, nuotolinis mokymasis…“ Urtė pirmą kartą drebančia širdimi, bet su drauge išskrido į Miuncheną, palinkėjusi man kuo greičiau būti sveikai ir linksmai. O aš keliavau į ligoninę, palinkėjusi sau to paties.

Praėjo operacija. Iki jos nustatyta nulinė ligos stadija, laimei, nepasikeitė. Po to –radioterapijos kursas. Keleriems metams paskirti vaistai.

Dabar, po pusmečio, jaučiuosi puikiai. Vėl džiaugiuosi gyvenimu. Tačiau tas pavasarinis „skambutis“ nepraėjo veltui. Sureguliavau mitybą, dienos režimą. Visada buvau optimistė, bet dabar to pozityvumo atsirado dar daugiau. Žinau, kad turiu vartoti vaistus, kasmet apsilankyti pas gydytoją patikrinimui, tačiau buvusios baimės ir net panikos neliko visiškai.

Dažnai pagalvoju, kad man netgi labai pasisekė. Pasisekė todėl, kad Lietuvoje egzistuoja prevencinės programos, kaip ir mano atveju, pagaunančios ligą pačioje pradžioje.

Pasisekė, kad turiu puikų šeimos gydytoją, kuris skatina mus, pacientus, jomis naudotis.

Pasisekė, kad patekau pas labai profesionalią gydytoją Audronę Lukšytę. Jos dėka visi tyrimai buvo atlikti ir diagnozė nustatyta greitai, greičiau, nei aš pati sugebėjau susitaikyti su nauja situacija.

Pasisekė, kad mane operavo puiki gydytoja dr. Daiva Gudavičienė. Prieš operaciją turėjau nemažai klausimų. Esu iš tų, kurie viską visada nori žinoti labai tiksliai. Ji smulkiai nupasakojo operacijos eigą, atsakė į visus mano klausimus, todėl į operaciją važiavau gana ramiai, žinodama, kas bus ir net kas galėtų būti.

Esu taip pat labai dėkinga visam Nacionalinio vėžio instituto Krūtų ligų chirurgijos ir onkologijos skyriaus personalui. Buvo karantinas, šalia nebuvo artimųjų, kurie galėtų paguosti ar palaikyti už rankos. Ten dirbusių slaugytojų, jų padėjėjų dėka jautėmės globojamos, puikiai prižiūrimos. Jų šypsenos, šilti žodžiai tikrai padėjo greičiau atsigauti.

Dabar visoms savo draugėms kartoju, kad reikia rūpintis savimi, reguliariai tikrintis. Jei ir kils problemų, kaip nutiko man, kuo greičiau kreiptis ten, kur joms tikrai padės. Kažkada draugė, jau daug metų gyvenanti Izraelyje, pasakė: „Žinai, šioje šalyje ir vėžiu ne taip baisu susirgti.“ Manau, kad apie Lietuvą taip pat galime pasakyti: čia ir vėžiu susirgti jau ne taip baisu.

P.S.

Mano anūkė Urtė po savo didvyriško skrydžio į Vokietiją pasakė: „Žinai, močiute, buvo ne taip ir baisu, bet su tavim skraidyti daug geriau, todėl daugiau niekada nebesirk.“

Na, jei jau anūkė liepė…“

Specialisto komentaras: mokslo pažanga palaiko optimizmą ir suteikia viltingų žinių sergantiems

Tokią teisingą istoriją, kai dalyvaujant profilaktinėje mamografinėje patikroje galima ištraukti laimingą loterijos bilietą – nulinės stadijos krūties vėžio diagnozę, aptarėme su Nacionalinio vėžio instituto Chemoterapijos skyriaus vedėja doc. dr. Birute Brasiūniene, kuri apžvelgė ir įspūdingiausias ESMO 2021 kongrese pateiktas išplitusio krūties vėžio medikamentinio gydymo naujienas.

Doc. dr. Birutė Brasiūnienė

Kai skaitau tokias istorijas apie sąmoningą rūpestį savo sveikata, pasitikėjimą profesionalais ir gerus gydymo rezultatus, kaip onkologė chemoterapeutė jaučiuosi rami. Iš tiesų, atrodo, tiek nedaug reikia – rūpintis savo sveikata, domėtis ir dalyvauti vėžio profilaktikos programose, kurių tikslas ir yra pastebėti ankstyvų stadijų, nekeliančių jokių specifinių simptomų vėžio formas, laiku ir tinkamai jas gydyti. Tada mes skaitome apie gerai pasibaigusias istorijas.

Kadangi pati skiriu priešvėžinį gydymą, matau įvairių istorijų. Ypatingai skaudūs tie atvejai, kai ne tik neatėjo laiku tikrintis, bet,  užčiuopė guzą krūtyje ir niekam nesakė, bijojo, augino tą guzą, o kai jau pasidarė visai blogai, kažkas atvedė pas onkologus. Arba tokius užleistus atvejus patys konsultuojame priėmimo skyriuje, kur vežami sunkios būklės pacientai. Kartais mes dar spėjame pagelbėti, pristabdyti ligą, žmogus toliau gyvena, deja, žinome ir liūdnų istorijų. Skaudžiausi atvejai, kai vėžio formos yra gerai pasiduodančios gydymui, deja, ligos tiek daug ir būklės tokios sunkios, kad padėti jau nebespėjame.

Labai svarbu artimųjų dėmesys savo artimam žmogui, reikėtų pastebėti, kas ne taip, ypač jei šeimoje yra vyresnio amžiaus žmonių, patarti, pagelbėti. Mes, onkologai, visada kviečiame atvykti konsultacijai, net jei abejojate dėl savo diagnozės, nenorite gydytis ir pan. Atvykite su artimaisiais, susirašykite klausimus, teiraukitės, kas neaišku, prašykite laiko pagalvoti ar grįžkite, jei pakeitėte nuomonę ir sutinkate su onkologo siūlomu gydymu.

Visais atvejais stengiamės kartu su pacientu ir jo artimaisiais ieškoti geriausių sprendimų. NVI specialistai nuolat teikia ir antros nuomonės konsultacijas, visada kviečiu naudotis ir šia galimybe. Norėčiau visiems palinkėti rūpintis savo ir savo artimojo sveikata.

Prašome šiek tiek plačiau papasakoti apie krūties vėžio medikamentinio gydymo naujienas toms moterims, kurioms liga dėl įvairiausių priežasčių diagnozuota pažengusių stadijų arba progresuoja dėl paties naviko savybių. Net ir toms moterims, kurios daugelį metų gyvena remisijoje, labai svarbu žinoti, jog ateina vis nauji ir efektyvesni vaistai. „Juk negali žinoti, ar neprireiks vieną gražią dieną vėl gydytis?“ – pasakė viena OP skaitytoja.

Iš tiesų mokslo pažanga ir jo atnešamos naujienos į kliniką, kalbant apie krūties vėžį, yra labai ženklios. Gydymo naujienų, sėkmingų rezultatų stebime visų krūties vėžio tipų atvejais: tiek gydydami agresyviausius variantus (trejopai neigiamą krūties vėžį ar turintį HER2 receptorių raišką), tiek nuo hormonų priklausomą  krūties vėžio variantą, kuris prognostiškai vertinamas kaip palankiausias.

Diagnozavus metastazavusį trigubai neigiamą krūties vėžį, anksčiau galėjome tikėtis devynių–dvylikos mėn. gyvenimo trukmės, šiandien ESMO 2021 kongreso pranešėjai dalijosi žinia, kad apie 65 proc. tokio lokaliai išplitusio vėžio atvejų pasiekia pilną patologinį atsaką po neoadjuvantinio gydymo, o tai galimybė 90 proc. tokių pacienčių be ligos progresavimo gyventi trejus metus.

Žinoma, čia kalbame apie išplitusius ligos atvejus, kurie daliai moterų diagnozuojami iškart ketvirtos stadijos, o daliai moterų metastazes diagnozuojame per eilę metų nuo pirminės ankstyvos vėžio diagnozės. Todėl, kalbant apie konkretų ankstyvos stadijos krūties vėžio atvejį, labai svarbu žinoti, kad aktyvus stebėjimas po buvusio gydymo yra esminis dalykas, siekiant kuo ankščiau nustatyti ligos atkrytį, laiku ir tinkamai jį gydyti, o tada tikėtis geriausių išgyvenamumo rezultatų. Metastazavusio krūties vėžio atveju mokslo pažanga irgi neleidžia prarasti optimizmo, kasmet sulaukiame naujienų, kai kurios jų net keičia gydymo algoritmus, tai labai svarbi viltinga žinutė sergantiesiems.

Rudenį vyko Europos chemoterapeutų pagrindinis metų renginys ESMO kongresas – savaitė rugsėjo viduryje buvo skirta geresnio vėžio gydymo paieškų rezultatams aptarti. Ar buvo pateikta esminių naujienų, kurios mūsų pacientėms reiškia konkrečius jų pratęsto gyvenimo metus?

Mes, onkologai, kasmet nekantriai laukiame ESMO kongreso naujienų, nes dalis jų netrukus pasiekia kliniką ir mūsų ligonius. Kalbant apie krūties vėžį, paminėtina, kad naujienų buvo visų trijų tipų krūties vėžio gydymo sferose. Trigubai neigiamo krūties vėžio atvejais stiprėja imunoterapijos vaidmuo, ji skiriama neoadjuvantiniam, pirmos eilės metastazavusio vėžio gydymui su aiškia gyvenimo trukmės persvara gydytų imunoterapija grupėse.

ESMO 2021 kongrese buvo pristatyti ir BRCA teigiamo krūties vėžio gydymo rezultatai, skiriant PARP inhibitorius, kas dar pagerina trigubai neigiamo krūties vėžio gydymo rezultatus.

Metastazavusio HER2 teigiamo krūties vėžio atveju naujos anti-HER2 terapijos stumia mums jau žinomus vaistus ir dėl geresnių gyvenimo trukmės rezultatų, matyt, netrukus ateis ir į mūsų praktiką.

Kaip vieną iš svarbiausių naujienų, iš esmės keičiančių gydymo algoritmus, ESMO 2021 pristatė nuo hormonų priklausomo metastazavusio krūties vėžio gydymo pasiekimus, gydant CDK4/6 ciklino inhibitoriais. Bendro išgyvenamumo rezultatai, gydant metastzavusį šio tipo vėžį, siekia penkerius metus.

Šio tyrimo rezultatai yra ypač reikšmingi pacientams ir juos gydantiems onkologams, nes gyvenimo trukmė su metastazavusiu vėžiu jau siekia penkerius metus ir daugiau. Tai yra bendro išgyvenamumo rezultatai, kurie, kaip žinome iš kitų klinikinių tyrimų, nėra dažnai pasiekiami. Svarbu paminėti, kad ribociklibas yra prieinamas ir Lietuvos pacientėms, taigi, tai dar viena svari priežastis džiaugtis gerais gydymo rezultatais.

 

 

 

Parašykite mums

    Rekvizitai

    VŠĮ Viktorijos leidyba

    Įmonės kodas : 125011888

    redaktorius@onkologopuslapiai.lt