Tarp „L’ORÉAL Baltic“ programos „Moterims moksle“ nugalėtojų – jaunesnioji mokslo darbuotoja Greta Jarockytė

Rubrikos: Mokslo erdvėje, Naujienos

Greta Jarockytė. Tomo Kaunecko nuotrauka

2022 m. birželio 8 d. septynios Baltijos šalių mokslininkės buvo įvertintos „L’ORÉAL Baltic“ programos „Moterims moksle“ (angl. „Women in Science“) apdovanojimais. Viena iš konkurso Lietuvoje iš nugalėtojų – Nacionalinio vėžio instituto Biomedicininės fizikos laboratorijos jaunesnioji mokslo darbuotoja Greta Jarockytė.

Programa „Moterims moksle“ skatina talentingas mokslininkes tęsti tyrimus ir pagerbia už indėlį siekiant visuomenės pažangos. Programą „L’Oréal Baltic“ įgyvendina bendradarbiaudama su Baltijos šalių mokslų akademijomis ir UNESCO nacionalinėmis komisijomis.

G.Jarockytė savo darbe tiria įvairias nanodaleles kaip ateities nanovaistus vėžio diagnostikai ir gydymui. Tokios medžiagos, pritaikytos onkologijoje, pakeistų dabar taikomas kelių žingsnių procedūras, sumažintų gydymo pradžios laukimo laiką ir pagerintų pacientų priežiūrą. Vienas iš tiriamų objektų – daugiasluoksnės nanodalelės, kurių kiekvienas sluoksnis atlieka skirtingas funkcijas, o kiekviena funkcija yra įjungiama skirtingos bangos ilgio šviesa. Tokios daugiafunkcės nanodalelės galėtų būti proveržis vėžio diagnostikoje ir gydyme. Kol kas tai yra fundamentiniai tyrimai, todėl šios nanodalelės yra testuojamos tik su vėžinėmis ląstelėmis. Savo tyrimuose G. Jarockytė naudoja ląstelinius sferoidus, kurie yra kaip maži navikai (mažesni nei 1 mm) – auga specialiuose auginimo induose, bet elgiasi kaip ankstyvos stadijos navikas.

„Man didelė garbė gauti „L’ORÉAL Baltic“ programos „Moterims moksle“ apdovanojimą Lietuvoje. Šis apdovanojimas yra svarbus visos Biomedicininės fizikos laboratorijos komandos ilgamečio darbo nanomedicinos srityje pripažinimas. Toks įvertinimas suteikia man daugiau pasitikinėjimo savimi, įkvepia tęsti tyrimus ir nesustoti siekti tikslų“, – sako prestižinį apdovanojimą gavusi Greta Jarockytė.

Apie programą „Moterims moksle“

Už indėlį į mokslą per šešerius programos Lietuvoje metus jau buvo apdovanotos dešimt Lietuvos tyrėjų.

Programą Latvijoje įsteigė „L’Oréal-UNESCO“ draugijos globėja, buvusi Latvijos Respublikos Prezidentė (1999–2007) dr. Vaira Vykė-Freiberga. Šiandien programą „Moterims moksle“ „L’Oréal Baltic“ įgyvendina bendradarbiaudama su Latvijos, Estijos ir Lietuvos mokslų akademijomis ir šių šalių nacionalinėmis UNESCO komisijomis.

Tai vienintelė paramos programa, skirta mokslininkėms Baltijos šalyse. Ji skatina jų profesinį tobulėjimą, padėdama siekti naujų tikslų ir kurti tiek mokslo, tiek visuomenės labui.

Tarptautinė programa „Moterims moksle“ buvo pradėta 1998 metais. Nuo tada „L’Oréal“ įmonių fondas ir Jungtinių Tautų švietimo, mokslo ir kultūros organizacija UNESCO įsipareigojo didinti moterų, atliekančių mokslinius tyrimus, skaičių. Jau dvidešimt ketverius metus L’Oréal-UNESCO programa „Moterims moksle“ veikia tam, kad pagerbtų ir lydėtų tyrėjas jų svarbiausiais gyvenimo momentais, reikšmingai prisidedant prie mokslo raidos ir lyčių lygybės šioje srityje.

 

 

Parašykite mums

    Rekvizitai

    VŠĮ Viktorijos leidyba

    Įmonės kodas : 125011888

    redaktorius@onkologopuslapiai.lt