Būna sunkių dienų, bet Emilija pasiduoti neketina: modernus inkstų vėžio gydymas skaičiuoja metus

Rubrikos: Diagnostika ir gydymas, Naujienos, Pasikalbėkime

Gydytoja onkologė chemoterapeutė Danguolė Trumpaitienė

Kasmet birželio 16-ąją minima Pasaulinė inkstų vėžio diena, skirta atkreipti dėmesį į šią klastingą, dažniausiai ankstyvų simptomų neturinčią onkologinę ligą. Džiugi naujiena sergantiems šia liga yra ta, jog jau turime efektyvių gydymo metodų, kurie padeda inkstų vėžiu sergantiems pacientams gyventi kokybišką įprastą gyvenimą.

Kasmet visame pasaulyje inkstų vėžys diagnozuojamas 400 tūkst. žmonių. Lietuvoje kasmet nustatoma beveik 700 naujų inkstų vėžio atvejų. Didžiausias sergamumas šia onkologine liga pastebimas tarp 50-70 metų žmonių, dažniau serga vyrai. Sergamumo inkstų vėžiu rodiklis Lietuvoje dėl mokslui nežinomų priežasčių yra vienas iš didžiausių tarp Europos šalių.

Kraujo tyrimas leido įtarti ligą

Inkstų vėžio diagnozė Emilijai (53 m.) nebuvo visiškai netikėta žinia – šeimoje daug buvę vėžio atvejų. „Dėdės ir tetos sirgo, mama sirgo kraujo vėžiu. Bet tikrai  negalvojau, kad ir aš galiu turėti tokią ligą, – dalijasi savo istorija moteris. – Jokių išankstinių požymių, jokių ženklų apie galimą ligą.  Buvau sveika, nemėgdavau lankytis pas gydytojus. Pastaruosius dešimt metų nebuvau tikrintis sveikatos.“

Emilija dirba parduotuvėje, todėl reikėjo sutvarkyti sanitarinę knygelę ir pasitikrinti sveikatą. „Pridaviau kraują ir tyrimas parodė, kad hemoglobinas labai žemas. Nelabai kreipiau dėmesio į tą sumažėjusį hemoglobiną. Galvojau, gal mėsos mažiau valgau, gal dar kažkas. Pamenu buvo sausio mėnuo, o aš pas daktarus prisiruošiau tik lapkritį. Dėl visai kitos priežasties – maudžiausi ir netikėtai krūtyje užčiuopiau guzelį. Pagalvojau, ko gero, man krūties vėžys.“

Nuėjus pas šeimos gydytoją buvo paskirti visi tyrimai. „Su šeimos daktare buvau dar net nepažįstama – senoji buvo išėjusi dirbti kitur, o su naująja tai ir buvo pirmoji pažintis. Prirašė visokių tyrimų, taip pat ir echoskopiją. Nors buvau tikra, kad turiu krūties vėžį, bet vėžį atrado ant inkstų. Gavau siuntimą pas onkologą, onkologas pas urologą nusiuntė ir patekau pas labai gerą daktarą – Mindaugą Jievaltą. Jis ir operavo mane. Kai daktarė jam paskambino, jog turi pacientę su inkstų vėžio diagnoze, daktaras M. Jievaltas mane priėmė net po savo darbo valandų. Be išankstinės registracijos ir po dviejų savaičių operavo, kadangi savaitei turėjo išvykti į komandiruotę. Esu jam nepaprastai dėkinga. Na, o po to papuoliau pas kitą nuostabią gydytoją – onkologę chemoterapeutę Danguolę Trumpaitienę“, – pasakoja Emilija.

Gyvenimas tęsiasi su moderniu gydymu ir pasikeitusia mityba

Moters gydymas tęsiasi, ji stengiasi nepasiduoti, kovoja su ta liga. „Gaunu gydymą tabletėmis – man skyrė biologinę terapiją. Žinau, kad gaunu vieną iš modernesnių gydymo būdų. Gydymas tęsiasi jau keturi metai. Kartais ir pati pasimetu, kiek jau metų praėjo… Na, taip – susirgau 2018 metais. Stengiuosi gyventi, gal  ne visai kaip anksčiau iki ligos, bet einu į darbą, būna ir labai sunkių dienų, bet susikaupiu ir einu. Turėjau per šį laiką sunkių netekčių. Po pusmečio man susirgus mano brolis sužinojo, kas serga tokia pačia liga kaip ir aš. Per pusę metų brolis mirė. Gal pavėluotai jam diagnozė buvo nustatyta, kai kreipėsi į daktarus, liga jau buvo užleista. Po pusmečio draugė mirė – buvo tulžies latakų vėžys. Galvoju, aš tai jau tikrai nepasiduosiu”, – tvirtina moteris.

Paklausta apie šalutinius reiškinius, Emilija sako, jog  jų yra. „Turbūt kiekvienas vaistas nuo vėžio jų turi. Didžiausias šalutinis poveikis – pykinimas. Stengiuosi kentėti, nors daktarė išrašiusi vaistų nuo pykinimo. Jau kai nebegaliu, geriu vaistus nuo pykinimo. Galvoju, kad ir taip organizmas užtektinai gauna vaistų, nebereikia jo nuodyti kai galiu pakentėti“, – sako Emilija.

Moteris atvirauja, jog iš esmės teko pakeisti mitybą labai paprastu būdu, tarsi savaime. „Organizmas pats pradėjo nepriimti nesveiko maisto. Anksčiau, iki ligos, kartais patingėdavau pasigaminti maisto – išsiverdu dešrelių, sumuštinį su dešra ant greitųjų suvalgau, ar su kokiu kumpiu pusryčiams. Va tokių pusgaminių organizmas visai nebepriima. Stengiuosi dabar daugiau valgyti košių. Valgau daug vaisių, daržovių.

Pas gydytoją Trumpaitienę lankausi kas mėnesį. Nuvažiuoju į Kauno klinikas, padaro kraujo tyrimą, ir tada daktarė skiria gydymą“, – sako Emilija.

Specialisto komentaras

Kauno klinikų Onkologijos ir hematologijos klinikos gydytoja onkologė chemoterapeutė Danguolė Trumpaitienė:

„Pacientės ligos atvejis iš tiesų labai sėkmingas. Atsakas į pirmos eilės gydymą Sunitinibu buvo 16 mėn. Šiuo metu pacientė gauna antros eilės gydymą naujos kartos tirozino kinazių inhibitoriumi Kabozantinibu, ligos kontrolė gydant šiuo vaistu siekia jau beveik 3 metus. Pacientės funkcinė būklė gydymo metu išlieka labai gera, gydymą toleruoja patenkinamai, yra darbinga. Pacientė yra labai motyvuota, pozityvi, stengiasi sveikai maitintis, vengti streso ir išlaikyti fizinį aktyvumą. Tokie geri gydymo rezultatai yra dėka naujų, efektyvių vaistų ir didelių pačios pacientės pastangų pakeitus gyvenimo būdą.

Labai svarbu ankstyva inkstų vėžio diagnostika. Dažnai inkstų vėžys vystosi lėtai, ilgą laiką nepasireiškia jokie simptomai. Dažniausi pirmieji ligos simptomai būna kraujas šlapime, skausmas juosmeninėje srityje, bendras silpnumas, karščiavimas, svorio kritimas. Atsiradus minėtiems simptomams rekomenduojama nedelsiant pasikonsultuoti su šeimos gydytoju ar specialistu. Atlikus ultragarsinį pilvo tyrimą galima pastebėti arba įtarti piktybinę ligą.

Nustačius I-III stadijos inkstų vėžį, taikomas operacinis gydymas. Kuomet diagnozuojama išplitusi inkstų ląstelių karcinoma, taikomas sisteminis gydymas.

Gydant išplitusį inkstų vėžį, per pastarąjį dešimtmetį įvyko dideli pokyčiai. Naujų vaistų atsiradimas labai pagerino inkstų vėžio gydymo galimybes. Inovatyvūs vaistai, vadinamieji taikinių terapijos vaistai, naujos kartos imunoterapija veikia specifines vėžio vystymosi grandis ir jas sutrikdydami efektyviai stabdo vėžio vystymąsi. Naujoji terapija efektyviai mažina ligos kiekį, kartais leidžia pasiekti ir pilną atsaką į gydymą, tai yra kai visiškai išnyksta metastazės, pagerina ligos simptomų kontrolę ir prailgina ligonių išgyvenamumą.

Lietuvoje pirmos eilės  išplitusio inkstų vėžio gydymas parenkamas atsižvelgiant į paciento ligos prognozę pagal Heng skalę. Galima pasidžiaugti gydymo prieinamumu mūsų šalyje, nes pirmosios eilės gydymui galime rinktis vieną iš trijų taikinių terapijos vaistų arba gydymą dviguba imunoterapija – vadinamieji imuninės patikros slopikliai (anti – PD1 kartu su anti – CTLA4). Pirmosios eilės gydymo pasirinkimą nulemia paciento ligos prognozė, funkcinė būklė, ligos išplitimas, gretutinės ligos bei vartojami vaistai. Antrosios eilės gydymui Lietuvoje galime skirti monoterapiją imunoterapija arba taikinių terapijos vaistus. Paskesnių gydymo eilių pasirinkimas priklauso nuo paciento funkcinės būklės ir prieš tai taikyto gydymo.

Šiandien apie išplitusio inkstų vėžio gydymą galime kalbėti optimistiškai. Gerėjant gydymo prieinamumui, skiriant naujus inovatyvius vaistus ar jų derinius, gyvenimo trukmė su metastazavusiu inkstų vėžiu jau siekia penkerius metus ir daugiau.“

Straipsnis parengtas bendradarbiaujant su kompanija IPSEN

DR-LT-000032

 

 

 

Parašykite mums

    Rekvizitai

    VŠĮ Viktorijos leidyba

    Įmonės kodas : 125011888

    redaktorius@onkologopuslapiai.lt