Pirmoji gyvensenos medicinos specialistų laida

Rubrikos: Mokslo erdvėje, Naujienos

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Medicinos akademijos Visuomenės sveikatos fakultetas (LSMU MA VSF) vasario 28 d. išleido pirmąją gyvensenos medicinos absolventų laidą.

Ši magistrantūros studijų programa dar gana nauja, tačiau jau dabar matyti, kad gyvensenos medicinos specialistų ateitis perspektyvi – vos baigę studijas absolventai jau asmens sveikatos sektoriaus, reabilitacijos klinikų, sanatorijų akiratyje.

LSMU MA Visuomenės sveikatos fakulteto dekanė prof. habil. dr. Ramunė Kalėdienė sveikindama absolventus pasidžiaugė, kad ši pasaulyje vis labiau populiarėjanti moderniosios visuomenės sveikatos priežiūros sritis pagaliau integruosis ir į Lietuvos sveikatos priežiūros sistemą.

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis lėtinės ligos – širdies ir kraujagyslių, antro tipo cukrinis diabetas, vėžys, plaučių ligos – nusineša apie 66 proc. gyvybių Europoje, o sergančiųjų amžius jaunėja. Daugelio šalių patirtis ir gyventojų sveikatos rodiklių dinamika liudija, kad lėtinių ligų gydymas vaistais ir chirurginėmis intervencijomis labai brangus, nepašalina ligų priežasčių ir neturi didelės įtakos sergančiųjų gyvenimo kokybei bei trukmei.

Kita vertus, moksliniai tyrimai rodo, kad apie 80 proc. ankstyvos mirties atvejų nuo šių ligų būtų galima išvengti pakeitus gyvenseną. Todėl natūralu, kad Lietuvoje atsirado poreikis rengti kvalifikuotus specialistus, gebančius įvertinti lėtinių ligų riziką, konsultuoti su sveikata susijusio elgesio kaitos klausimais, įgalinti pacientą tapti aktyviu motyvuotu medikų partneriu, prisiimančiu atsakomybę už savo sveikatą.

Pagal http://www.lsmuni.lt/lt/

Parašykite mums

    Rekvizitai

    VŠĮ Viktorijos leidyba

    Įmonės kodas : 125011888

    redaktorius@onkologopuslapiai.lt