Inkstų vėžys turėtų būti gydomas specializuotuose centruose pas patyrusius gydytojus, sako doc. dr. Vincas Urbonas

Rubrikos: Diagnostika ir gydymas, Naujienos, Pasikalbėkime

Doc. dr. Vincas Urbonas

“Kaip ir kiekviena onkologinė liga, taip ir inkstų vėžys turėtų būti gydomas specializuotuose gydymo centruose, kuriuose dirba patyrę specialistai“, – sako Nacionalinio vėžio instituto Klinikinės onkologijos laboratorijos vedėjas gydytojas onkologas chemoterapeutas doc. dr. Vincas Urbonas.

Lietuvoje – nepaaiškinamai didelis sergamumas inkstų vėžiu

Inkstų vėžys kasmet pasaulyje diagnozuojamas net 400 tūkst. žmonių. Nacionalinio vėžio instituto Vėžio registro duomenimis, Lietuvoje kasmet nustatoma beveik 700 naujų inkstų vėžio atvejų. Palyginti su kitomis Europos ir pasaulio šalimis pas mus išlieka didelis sergamumo inkstų vėžiu rodiklis. Didžiausias sergamumas šia onkologine liga pastebimas tarp 50-70 metų amžiaus žmonių, dažniau serga vyrai.

Kas lemia tokį didelį sergamumą šia onkologine liga? Mokslas kol kas neduoda atsakymo į šį klausimą. Moksliniai tyrimai rodo, kad inkstų vėžio riziką didina nutukimas, rūkymas, ilgas nuskausminamųjų preparatų naudojimas, dažų pramonėje naudojamos medžiagos, tokios kaip kadmis, asbestas, švinas. Dažniau suserga tie žmonės, kuriems jau diagnozuota cukraligė, lėtinis inkstų nepakankamumas, padidėjusio kraujospūdžio liga. Inkstų vėžio rizika didesnė, jei du ar daugiau šeimos narių sirgo šia liga.

„Liga prasideda be jokių specifinių požymių, žmogus ilgai nieko nejaučia, todėl anksti  diagnozuoti inkstų vėžį nėra paprasta. Tik atsitiktinai, dėl kitų priežasčių atliekant ultragarsinį paciento ištyrimą aptinkamas inkstų vėžys. Todėl tik trečdaliui pacientų liga nustatoma ankstyvosios stadijos“, – sako doc. dr. Vincas Urbonas.

Gydymą numato multidisciplininė onkologų komanda

„Sprendimą dėl inkstų vėžio gydymo priima multidisciplininė gydytojų onkologų komanda, į kurios sudėtį įeina daugelio sričių specialistai – gydytojai urologai, radioterapeutai, chemoterapeutai, radiologai bei intervenciniai radiologai, patologai, paliatyvios medicinos gydytojai“, – sako doc. dr. V. Urbonas.

Inkstų vėžio gydymo planas priklauso nuo ligos stadijos. Vienas iš pagrindinių gydymo būdų esant pradinėms ligos stadijoms, kai vėžys nėra išplitęs už inksto ribų, yra chirurginis. Priklausomai nuo naviko dydžio atliekamos dalinės nefrektomijos (su naviku pašalinama tik dalis inksto) ar radikalios nefrektomijos (kartu su naviku pašalinamas visas inkstas, antinkstis bei šlapimtakis). Esant nedideliam navikui vienas iš galimų gydymo būdų yra abliacija –  intervencinis radiologas, naudodamas specialią įrangą  pasiekia naviką, vietiškai sukelia  karštį, šaltį arba tam tikras radiobangas ir taip sunaikinamas navikas. Esant išplitusiam į kitus organus (metastaziniam) inkstų vėžiui galima   chirurginė operacija – citoredukcinė nefrektomija. Ši operacija sumažina skausmus, pagerina gyvenimo kokybę, bet ji nėra skirta visiškai išgydyti vėžį. Citoredukcinė nefrektomija derinama su sistemine priešvėžine terapija.

Taikinių terapija ir imunoterapija gydoma išplitusi liga

Pasak doc. dr. V. Urbono, sisteminė terapija, arba inkstų vėžio gydymas vaistais,  taikoma tada, kai inkstų vėžys metastazavęs į kitus organus. „Labai svarbu, kad pacientas įvardytų gydytojui chemoterapeutui kitus savo vartojamus vaistus ar papildus. Reikia turėti omenyje, kad vartojami papildai bei tam tikri vaistai gali turėti neigiamą poveikį skiriamam gydymui, todėl gydytojas gali paprašyti paciento nebevartoti tam tikrų papildų ar vaistų. Yra dvi pagrindinės vaistų grupės, naudojamos išplitusiam inkstų vėžiui gydyti – tai taikinių terapijos preparatai bei imunoterapijos preparatai. Taikinių terapijos pagrindą gydant inkstų vėžį sudaro tirozino kinazės slopikliai. Tirozino kinazė yra tam tikras baltymas ląstelėse, kuris atsakingas už ląstelės augimą bei išlikimą. Taigi slopinant šio baltymo veiklą, stabdomas ir vėžinių ląstelių augimas bei dauginimasis. Šiuo metu Lietuvoje gydymui yra prieinami keletas  kinazių bei multikinazių slopiklių (sunitinibas, aksitinibas, pazopanibas, naujos kartos vaistas – kabozantinibas), kurie sėkmingai taikomi inkstų vėžiui gydyti.

Imunoterapijoje naudojamų vaistų pagrindą sudaro monokloniniai antikūnai. Tai laboratorijoje pagaminti baltymai, kurie jungdamiesi prie paviršinių ląstelių struktūrų, aktyvina organizmo imuninę sistemą. Suaktyvinta imuninė sistema ima naikinti inkstų vėžio ląsteles. Monokloninių antikūnų pagrindu sukurti vaistai dar vadinami imuninės patikros slopikliais. Šiuo metu Lietuvoje kompensuojamas imuninės patikros slopiklių derinys (nivolumabas su ipilimumabu skiriamas tik pacientui priklausant tam tikrai rizikos grupei) bei gydymas nivolumabu ligai progresuojant po tirozino kinazės slopiklių vartojimo. Metastazinio inkstų vėžio gydymo pagrindą Lietuvoje vis dar sudaro monoterapija  vienu iš paminėtų vaistų, nors daugelyje pasaulio šalių pirmenybė teikiama vaistų kombinacijoms derinant imunoterapiją su tirozino kinazės slopikliais (pvz., nivolumabas su kabozantinibu, kt.). Šie deriniai yra ženkliai efektyvesni, bet, deja, Lietuvos pacientams jie vis dar neprieinami“, – išsamiai pasakoja doc. dr. V. Urbonas.

Tarptautinėje inkstų vėžio pacientų organizacijoje IKCC (Tarptautinė inkstų vėžio koalicija) jau daugelį metų kalbama apie principą, kurio įgyvendinimas reikšia, kad pacientai turi kuo aktyviau dalyvauti priimant sprendimus dėl savo sveikatos priežiūros. Šio principo realizavimo procesas vadinamas „bendru sprendimų priėmimu“.

Tai bendradarbiavimas, prasidedantis pokalbiu tarp paciento, kuriam teikiama pagalba, ir sveikatos priežiūros specialisto – gydytojo, teikiančio pagalbą. Pokalbis išsivysto į procesą, kurio metu jie dirba kartu, kad priimtų geriausius įmanomus sprendimus, jungiančius gydytojo patirtį, gydymo galimybes, įrodymus, riziką ir naudą bei individualius paciento pageidavimus, asmenines aplinkybes, tikslus, vertybes ir įsitikinimus. Tik sklandus gydytojo ir paciento bendradarbiavimas, paciento ar (ir) jo šeimos narių įsitraukimas į gydymo procesą užtikrina gerausius gydymo rezultatus ir išeitis.

Straipsnis paruoštas 2022 rugsėjo mėn. bendradarbiaujant su kompanija IPSEN

DRSC-LT-000007

Parašykite mums

    Rekvizitai

    VŠĮ Viktorijos leidyba

    Įmonės kodas : 125011888

    redaktorius@onkologopuslapiai.lt