Nacionalinis vėžio institutas dalyvaus ES projekte: tikslas sumažinti mirštamumą nuo prostatos vėžio išvengiant per didelės diagnozės ir per didelio gydymo bei naudojant protingą ankstyvą diagnostiką

Rubrikos: Diagnostika ir gydymas, Naujienos

Doc. dr. Giedrė Smailytė, prof. Hein Van Poppel, dr. Aušvydas Patašius

Vakar, balandžio 25 d. išplatintame informaciniame pranešime rašoma, jog EU4Health programa patvirtino PRAISE-U (Prostatos vėžio informavimo ir atrankos iniciatyva Europos Sąjungoje) – ambicingą trejų metų projektą, kuriame dalyvauja 25 institucijos iš 12 šalių. Nacionalinis vėžio institutas dalyvauja specialiai šiems tikslams įkurtame daugiadiscipliniame konsorciume, kuriame dirbs pirmaujančios Europos prostatos vėžio klinikos ir tyrėjai. Konsorciumą sudaro prostatos vėžio ir sprendimų priėmimo ekspertai, ligoninių, medikų draugijų, pacientų advokatų ir nacionalinių institucijų tinklas.

PRAISE-U misija yra sukurti nacionaliniu mastu pritaikytą ekonomiškai efektyvų ankstyvo prostatos vėžio atrankos aptikimo algoritmą ES, siekiant sumažinti sergamumą ir mirtingumą nuo prostatos vėžio, kartu išvengiant per didelės diagnozės ir per didelio gydymo.

„Nacionalinio vėžio instituto Vėžio epidemiologijos laboratorijos grupės ilgalaikis darbas leido tapti viena iš šalių, kurioje PRAISE-U projektas vykdys pilotinius tyrimus. PRAISE-U konsorciumas teiks rekomendacijas dėl profilaktinės patikros dėl prostatos vėžio visoms Europos šalims, remiantis Europos urologų asociacijos rekomenduojama praktika ir šalių, kuriose vyks pilotiniai tyrimai, patirtimi“, – praneša iš Briuselyje vykstančios konferencijos NVI gydytojas urologas doc. dr. Aušvydas Patašius.

Balandžio 25-26 dienomis daugiau nei 50 PRAISE-U narių dalyvavo Naujos visos Europos prostatos vėžio patikros iniciatyvos renginyje Briuselyje.

Lietuvoje profilaktinė patikra dėl prostatos vėžio vyksta nuo 2006 m. „Šiame tyrime mūsų turima patirtis yra neįkainojama, nes profilaktinė organizuota patikra dėl prostatos vėžio Lietuvoje yra įprastinė praktika, priešingai nei kitose Europos šalyse. Projekto rengėjai tikisi iš Lietuvos pilotinio tyrimo įžvalgų, kurios liečia ne tik organzacinius profilaktinės programos aspektus, bet ir vyrų, dalyvaujančių tokioje programoje lūkesčius ir jų gyvenimo kokybę“, – sako doc. dr. A. Patašius

Doc. dr. A. Patašiaus 2021 m. ginta disertacija ir jos duomenys yra įdomūs projekto rengėjams, nes disertacinis darbas nušviečia organizuotos profilaktinės patikros, kuriai nacionaliniu lygmeniu reikėjo korekcijų, efektyvumą.

Prostatos vėžys yra labiausiai paplitęs vyrų vėžys Europoje, turintis svarbių pasekmių sveikatos priežiūros sistemoms. Kiekvienais metais apie 450 000 Europos vyrų diagnozuojamas prostatos vėžys. Dėl pavėluotos diagnozės gali padidėti metastazavusių ligos atvejų dažnis, kuris sutampa su dideliu mirtingumu ir ilgalaikiu neigiamu poveikiu gyvenimo kokybei. Įrodyta, kad organizuotas pakartotinis patikrinimas leidžia anksti aptikti prostatos vėžį, o tai gali sumažinti kančias ir mirtį nuo prostatos vėžio. Šiuolaikinės priemonės ir strategijos gali supaprastinti vėžio nustatymo procesą, kai jis kelia grėsmę pacientui.

Tiesiogiai bendradarbiaudama su konsorciumo narių tinklu, PRAISE-U siekia paskatinti ankstyvą prostatos vėžio nustatymą ir diagnozavimą ES valstybėse narėse, pasitelkdama protingą ankstyvą diagnostiką, ir skatinti ankstyvo aptikimo programų įgyvendinimą valstybėse narėse. Suderinus protokolus ir gaires visose valstybėse narėse ir suteikiant galimybę rinkti bei analizuoti atitinkamus duomenis, projektu siekiama sumažinti sergamumą ir mirtingumą prostatos vėžiu Europoje taikant pritaikytas ir rizika pagrįstas patikros programas.

Prof. Hein Van Poppel, EAU politikos biuro pirmininkas: „Per pastaruosius dešimtmečius prostatos vėžio diagnostikos būdas nepaprastai pagerėjo. PRAISE-U žymi naują ankstyvo prostatos vėžio nustatymo erą. Vykdydami šį projektą norime pateikti aiškias gaires ir kokybės užtikrinimo priemones, kurias gali naudoti bandomosios vietos, kad parodytų, jog rizika pagrįsti metodai yra veiksmingi, įmanomi, priimtini ir ekonomiški. Mūsų konsorciumas palaiko tvirtą partnerystę su tinkamu tarptautinių akademinių ekspertų, sveikatos priežiūros specialistų, socialinių mokslų, ekonomistų, pacientų ir sveikatos sistemos bandomųjų svetainių deriniu, kad tai būtų sėkminga.

Norint pasiekti PRAISE-U tikslus, buvo įkurtas daugiadisciplinis konsorciumas, sutelktas į pirmaujančius Europos prostatos vėžio klinikus ir tyrėjus. Konsorciumą sudaro prostatos vėžio ir sprendimų priėmimo ekspertai, ligoninių, medikų draugijų, pacientų advokatų ir nacionalinių institucijų tinklas.

  • Europos urologijos asociacija, Nacionalinis vėžio institutas, Lietuva
  • Erasmus universiteto medicinos centras, Vėžio institutas, Roterdamo Gento universitetas
  • Europos atsitiktinių imčių tyrimas dėl prostatos vėžio, Sveikatos priežiūros tarnybos vadovas, Airija
  • Universiteto vėžio atrankos tyrimų klinika, Randers regioninė ligoninė, Centrinės Danijos regiono Estijos urologų draugija
  • Čekijos Respublikos universiteto koledžo Dublino sveikatos informacijos ir statistikos institutas, Nacionalinis Airijos universitetas, Dublinas
  • Utrechto universiteto medicinos centras Pasaulio nacionalinių kolegijų, akademijų ir bendrosios praktikos gydytojų / šeimos gydytojų akademinių asociacijų organizacija
  • Europos vėžio organizacijos Movember fondas
  • Žemutinės Silezijos onkologijos, pulmonologijos ir hematologijos centras Tarptautinė vėžio tyrimų agentūra
  • Nacionalinis visuomenės sveikatos institutas, Nacionalinis higienos institutas – Nacionalinis tyrimų institutas, Lenkija Europos urogenitalinės radiologijos draugija
  • Galisijos sveikatos departamentas, Consellería de Sanidade de Galicia Europa Uomo
  • Althaia Xarxa Assistencial Universitaria Čekijos urologų draugija
  • Regionas Västra Götaland, Švedija, Stokholmo regionas
  • Skonės regionas, Švedija

Guentheris Carlas-Ernstas, „Europa Uomo“ pirmininkas: „Džiaugiamės galėdami paremti PRAISE-U įgyvendinimą ir labai džiaugiamės, kad prostatos vėžys pagaliau sulaukia tokio dėmesio, kurio nusipelno kaip labiausiai paplitusiam ES vyrų vėžiui. Mums kiekvienas žmogus, kuriam vėžys nustatomas per vėlai, yra svarbus ir nenorime jo netekti.

PRAISE-U projektas suskirstytas į šešis darbų paketus. Keturios pagrindinės WP yra skirtos žinioms rinkti, atrankos programų protokolams kurti, parengtų protokolų bandomajam testavimui ir rezultatams įvertinti. Dvi visa apimančios darbo grupės sudaro viso projekto pagrindą ir apima projekto koordinavimą bei rezultatų sklaidą. Kiekviena darbo grupė remiasi ankstesnės darbo grupės darbu ir kartu prisideda prie galutinio tikslo – sukurti strategiją, kuri sumažins sergamumą ir mirtingumą prostatos vėžiu, tuo pačiu sumažindama per didelę diagnozę.

Apie PRAISE-U

PRAISE-U (prostatos vėžio supratimas ir atrankos iniciatyva Europos Sąjungoje) yra daugiadisciplinis konsorciumas, sutelktas į pirmaujančius Europos prostatos vėžio klinikus ir tyrėjus, siekiantis sumažinti sergamumą ir mirtingumą nuo prostatos vėžio per protingą ankstyvą diagnostiką ir sukūręs ekonomiškas ankstyvo aptikimo algoritmas ES prostatos vėžio patikrai. Daugiau informacijos rasite www.uroweb.org/praise-u

Parašykite mums

    Rekvizitai

    VŠĮ Viktorijos leidyba

    Įmonės kodas : 125011888

    redaktorius@onkologopuslapiai.lt