Šiuolaikinis medikamentinis melanomos gydymas leidžia nekeisti gyvenimo įpročių: maksimaliai saugojama gyvenimo kokybė, sako doc. dr. Birutė Brasiūnienė

Rubrikos: Diagnostika ir gydymas, Naujienos, Pasikalbėkime

doc. dr. Birutė Brasiūnienė

Lietuva yra iš tų šalių, kur saulės trūkumas per niūrius žiemos mėnesius išvargina gyventojus. Žmonės laukia sugrįžtančios šviesos, šilumos ir, žinoma, saulės. Pavasarį, kaip jau įprasta, daugiau šnekame ir apie saulės keliamas grėsmes. „Kaip žinome, ilgas buvimas saulėje didina riziką susirgti odos melanoma nors tai ir nėra vienintelis šios ligos rizikos faktorius. Taigi atėjus pavasariui vėl primename žmonėms, kad reikia įprasti periodiškai apsižiūrėti savo odą, o turintiems daugiau apgamų – stebėti juos arba konsultuotis su dermatologu. Ypač budrūs turėtų būti šviesiaplaukiai, blyškią odą turintys asmenys“, –  sako doc. dr. Birutė Brasiūnienė.

 Besikeičiantį apgamą nugaroje pastebėjo žmona

„Likimo ironija – visą gyvenimą mėgau pleškintis saulėje, o susirgo vyras. Jis niekada nepalaikydavo man kompanijos paplūdimyje nei Pietų šalyse, nei Lietuvoje – kai poilsiaudavome Preiloje, palydėdavo iki jūros, grįždavo atgal į miestelį, pasivaikščiodavo mišku ar ties mariomis ir jau gerokai po pietų ateidavo manęs“, – pasakoja gydytoja V. K.

Besikeičiantį apgamą ant vyro nugaros medikė pastebėjo dar 2018 m., ragino vyrą užsirašyti konsultacijai. „Laikas bėga greitai, nenuėjo maniškis, aišku, pas specialistą tuoj pat: vis atsirasdavo reikalų, užsiėmimų. O prasidėjus pandemijai, kai apgamas ėmė keistis ypač greitai – atsirado pūslelės, pradėjo šlapiuoti, dar sugaišome apie pusmetį iki operacijos 2020 m.

Dabar  medikamentinės terapijos etapas, gydomės, diagnozė – išplitusi odos melanoma. Gauname biologinę terapiją, kas mėnesį vykstame į Nacionalinį vėžio institutą vaistukų, taip pat ten atliekami visi reikalingi tyrimai: kraujo, radiologiniai“, – sako V. K.

Pasak moters, būdama medikė, nors ir ne onkologė, galinti nuoširdžiai pasidžiaugti mokslo pažangos atėjimu į klinikinę praktiką. „Tikrai žinau, kas tai per liga ir kiek gyvenimo būtų likę, jei ne naujos kartos vaistai, kurie yra patogūs, nes geriami, netenka užtrukti vizito pas onkologą metu. Žinoma, buvo ir šalutinių reiškinių, buvo koreguojama vaistų dozė, reikėjo vyrui priprasti tvarkingai laiku išgerti vaistus. Bet, svarbiausia, mes galime gyventi savo įprastą gyvenimą, bendrauti su savo draugais, keliauti, mėgautis gyvenimu, džiaugtis anūkų sėkmėmis“, – pasakoja V. K., ką tik grįžusi iš kelionės – su vyru keletą dienų maloniai praleido Turkijoje.

Dabar šeima sprendžia ir kitą sveikatos problemą – vyras ruošiasi klubo sąnario keitimo operacijai, kurią atlikti galima ir gaunant priešvėžinį medikamentinį gydymą.

Apie odos melanomos gydymo naujienas pasakoja gydytoja onkologė chemoterapeutė doc. dr. Birutė Brasiūnienė, Nacionalinio vėžio instituto Chemoterapijos skyriaus su dienos stacionaru vedėja, neseniai grįžusi iš dermatoonkologų kongreso EADO 2023.

„Po neseniai įvykusio EADO 2023 kongreso, kurį kasmet surengia Europos dermatoonkologų asociacija, apibendrintai galėčiau pasakyti, jog odos melanomos, kaip ir daugelio kitų rūšių vėžio, gydymas tampa vis labiau personalizuotas, pagal naviko biologiją parenkama gydymo taktika, siekiama kuo ilgesnio pacientų išgyvenimo, kartu maksimaliai saugant gyvenimo kokybę.

Kongresas vyksta kasmet vis kitos Europos šalies sostinėje, šįkart – Romoje balandžio 20–22 dienomis. Tai kelių dienų intensyvus kongresas, skirtas odos vėžio ir melanomos diagnostikos bei gydymo naujienoms apžvelgti. Buvo pristatytos įvairių šalių patirtys, įdomūs klinikiniai atvejai ir, žinoma, visus pranešimus lydėjo intensyvios diskusijos. Šiame kongrese daugiausia dėmesio skirta medikamentinei odos melanomos ir kitokio odos vėžio terapijai, taip pat dalis paskaitų buvo apie retesnes būkles – gleivinių melanomas.

Kalbant konkrečiau apie odos melanomą, išskirčiau šias pagrindines tendencijas – medikamentinis gydymas pradedamas vis anksčiau, tai yra jis skiriamas ne tik išplitusios odos melanomos atvejais, bet ir ankstyvesnių stadijų atvejais po operacijos ar prieš operaciją, skiriama taikinių terapija, plečiasi imunoterapijos naudojimas, tiek monoterapijos, tiek kelių vaistų derinio. Lektoriai prognozavo, kad netolimoje ateityje II–III stadijos ligos gydymas bus pradedamas ne nuo operacijos, kaip buvo iki šiol, bet nuo kelių inovatyvių vaistų derinio. Po kelių medikamentinės terapijos kursų bus atliekama operacija. Po jos, ištyrus navikinę medžiagą histologiškai, bus sprendžiama apie atsaką į gydymą.

Esant visiškam atsakui, nelikus odos melanomos židinių (pvz. naudojant du imunoterapijos vaistus toks visiškas atsakas pasireiškia iki 43 proc. ligonių, o gydant vienu imunoterapijos vaistu atsakas – 23 proc.), bus galima nesiūlyti didelės apimties limfmazgių šalinimo operacijos, tokiu būdu išvengti limfedemos ir rekomenduoti aktyvų stebėjimą.

Esant daliniam atsakui, bus rekomenduojama limfmazgių šalinimo operacija, o nesant atsako – rekomenduojama peržiūrėti gydymo planą dėl kitų vaistų grupės įtraukimo į adjuvantinį gydymą.

Tai ateities tendencijos, o kol kas, be abejonės, išlieka adjuvantinio gydymo svarba. Adjuvantinis gydymas skiriamas po operacijos, diagnozavus III stadijos odos melanomą  ir jau dabar pradedama diskutuoti dėl II stadijos gydymo, kad būtų išvengta atkryčio rizikos ateityje. Kaip adjuvantinis gydymas rekomenduojama imunoterapija vienu vaistu vienus metus arba taikinių terapijos derinys, jei nustatyta BRAF mutacija.

Svarbu pabrėžti, kad Lietuvoje jau kompensuojama taikinių terapija pacientams, sergantiems III stadijos liga esant  BRAF mutacijai. Lieka skaudus klausimus, ką daryti su didesnės rizikos pacientais, sergančiais II stadijos bei III stadijos nesant BRAF mutacijos melanoma, kurie lieka be adjuvantinio gydymo. Kuo ankstyvesnė stadija, tuo didesnė visiško pasveikimo tikimybė. Ligonių, sergančių III stadijos odos melanoma, 5 metų išgyvenamumas jau siekia 66 proc. Po adjuvantinio gydymo pacientams skiriama penkerių metų aktyvi stebėsena.

Nacionalinio vėžio instituto Chemoterapijos skyriuje, kur medikamentinė terapija skiriama gydant odos melanomą ir kitų rūšių vėžį, nuolat sulaukiame ligonių iš visos Lietuvos, tarp jų ir gauti antros nuomonės konsultaciją, taip pat matome šių dienų pacientų domėjimąsi naujais efektyviais terapijos būdais, galimybėmis dalyvauti klinikiniuose tyrimuose ar ankstyvojo prieinamumo vaistų paramos programose.

Mes, onkologai, stengiamės, kad mūsų pacientai patirtų kuo mažiau streso dėl nežinojimo ir nepamatuotų baimių dėl būsimo gydymo. Didelis dėmesys skiriamas paciento komfortui: nuo diagnozės patvirtinimo ir nuolatinių gydymosi vizitų. Pacientus stengiamasi edukuoti, padėti išsaugoti jiems kuo geresnę gyvenimo kokybę gydymosi metu, kas irgi mažina baimes.“

Apie odos melanomą

Melanoma formuojasi iš pakitusių ląstelių melanocitų – jų daugiausia yra žmogaus odoje, gleivinėse bei akyse. Melanocitai – tai specializuotos ląstelės, kurių pagrindinė funkcija – gaminti pigmentą melaniną, apsaugantį odą nuo neigiamo ultravioletinių spindulių, poveikio. Ultravioletinių spindulių šaltinis yra saulė. Nurodomos kelios priežastys, lemiančios melanomos išsivystymą – odos tipas, ilgalaikis UV spindulių poveikis, t. y. nesaikingas buvimas saulėje, paveldimumas, didelio apgamų kiekio turėjimas, imunodeficitinės būklės.

Melanoma skirstoma į odos melanomą ir ne odos (gleivinių) melanomą (urogenitalinio trakto, akies, burnos gleivinės ir pan.). Pastaroji pasitaiko retai.

Visada gyventojams primename, jog odos melanoma gali atsirasti bet kurioje kūno vietoje, nediagnozuota ir negydoma ji plinta, atsiranda melanomos metastazės vidaus organuose. Labai retais atvejais nustatomos melanomos metastazės, o pirminis melanomos židinys nerandamas net naujaisiais tyrimais.

Labai svarbu kalbėti apie melanomos profilaktiką ir ką gali padaryti kiekvienas žmogus, kuris rūpinasi savo sveikata – svarbu kas mėnesį apsižiūrėti viso kūno apgamus, nepamiršti kasmet apsilankyti pas dermatologą, o pastebėjus apgamų pokyčius (dydžio, spalvos, formos ir pan.) nedelsiant kreiptis į profesionalų dermatologą, kuris atlikęs visus reikiamus tyrimus patikslins diagnozę.

Būkime atidesni ir savo artimiesiems –  šeimos nariams, giminaičiams ar bičiuliams – pastebėję ant nugaros ar kitoje, pačiam žmogui sunkiai matomoje kūno vietoje besikeičiantį apgamą, įspėkime ir paraginkime kreiptis į specialistus.

Straipsnį remia SIA Novartis Baltics Lietuvos filialas

BS2305127202

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Parašykite mums

    Rekvizitai

    VŠĮ Viktorijos leidyba

    Įmonės kodas : 125011888

    redaktorius@onkologopuslapiai.lt