Vyrams reikia žinoti: būtina ne tik profilaktiškai tikrintis, bet ir susirgus nepulti į paniką ar užsisklęsti savyje

Rubrikos: Naujienos, Pasikalbėkime

Lietuvos sergančiųjų prostatos vėžiu draugijos prezidentas Paulius Rakštys sako, jog vyrams žinoti apie prostatos vėžį reikia kuo daugiau. Pirmiausia dėl to, kad nepamirštų pasitikrinti profilaktiškai nuo 50-ties metų, o jeigu šeimoje sirgo artimiausi giminaičiai – gauti urologo konsultaciją reikėtų sulaukus 45-erių.

Susirgusiems draugijos parama
Žinia, kad Jūs ar Jūsų artimasis serga onkologine liga, dažnai yra netikėta. Niekas tam nėra pasiruošęs, todėl pirmiausia sužinojus šią naujieną daugelis žmonių sutrinka, nebežino, ką daryti toliau. Tam, kad šis procesas būtų lengvesnis ne tik sergančiajam, bet ir jo artimiesiems, yra kuriamos įvairios pacientų bendruomenės ir draugijos. Šios organizacijos siekia, kad sergantieji gautų ne tik tinkamiausią gydymą ar reikiamus tyrimus, bet ir psichologinę paramą, kuri ypač reikalinga sergant onkologine liga.

Ne užsisklęsti savyje, o kalbėtis
Norėtume Jums pristatyti Lietuvos sergančiųjų prostatos vėžiu draugiją, kuri atstovauja vyrams, sergantiems priešinės liaukos (prostatos) vėžiu. Pagrindinė problema, su kuria susiduria draugija, yra sergančiųjų vengimas kalbėti apie prostatos vėžį, šios ligos stigmatizavimas. Todėl draugijos tikslas – kad visuomenė būtų informuota apie prostatos vėžio ankstyvosios diagnostikos programą, priešinės liaukos vėžio gydymo galimybes ir pacientų problemas. Draugija ne tik siekia šviesti visuomenę, bet ir skatina sergančiųjų bendravimą, kuris padeda dalytis savo išgyvenimais, suteikia vilties ir drąsos gyventi su liga ir eiti sveikimo link. Taip pat, norint padėti žmonėms, kurie neturi galimybės pasikalbėti apie ligą su bendraminčiais ar nespėjo gydytojui užduoti rūpimo klausimo, buvo įkurta nemokama telefono linija prostatos vėžiu sergantiems asmenims.
KIEKVIENĄ ANTRADIENĮ IR KETVIRTADIENĮ NUO 14.00 IKI 18.00 PASKAMBINĘ NUMERIU 8 800 20800 GALITE SAVO PROBLEMAS APTARTI SU KVALIFIKUOTA SLAUGYTOJA, KURI PATARS, KĄ DARYTI SUSIDŪRUS SU ĮVAIRIOMIS PROBLEMOMIS.
Nors šiuo metu draugijos narių skaičius nėra didelis (apie keturiasdešimt), draugija aktyviai dirba, kad prie jos veiklos prisijungtų kuo daugiau vyrų, paliestų prostatos vėžio problemos ir siekiančių gauti iš draugijos ne tik informacijos apie ligą, bet savo idėjomis ir pasiūlymais prisidedančių prie visuomenės švietimo prostatos ligų klausimais. Draugijos prezidentas Paulius Rakštys tikisi, kad paskatinus daugiau vyrų tapti draugijos nariais šie galėtų tapti prostatos vėžio ambasadoriais. Tai reiškia, kad šie vyrai savo miestuose ar miesteliuose, kuriuose gyvena, kitiems susidūrusiems su prostatos vėžiu atsakytų į rūpimus klausimus, suteiktų informacijos, kur kreiptis dėl iškilusių problemų, ar tiesiog pasidalytų savo istorija. Tikimasi, kad tai padės vyrams, susirgusiems prostatos vėžiu, pasijusti bendruomenės dalimi, o ne jaustis paliktiems likimo valiai su savo liga.

Dalyvaukite patikros programoje
Draugija taip pat aktyviai skatina vyrų dalyvavimą prostatos vėžio ankstyvosios diagnostikos programoje. Ši programa yra skirta vyrams nuo 50 iki 75 metų ir vyrams nuo 45 metų, jei jų tėvai ar broliai sirgo priešinės liaukos vėžiu. Jiems kartą per 2 metus nemokamai atliekamas kraujo tyrimas, parodantis prostatos specifinio antigeno (PSA) koncentraciją kraujyje. Ši programa sukurta siekiant, kad prostatos vėžys būtų nustatytas kuo anksčiau. O tai pagerina prostatos vėžio gydymo rezultatus ir sumažina mirčių skaičių nuo šios ligos. Kadangi prostatos vėžio ankstyvosios diagnostikos programa yra efektyvi ir patikima priemonė, draugija siekia, kad kuo didesnis vyrų skaičius dalyvautų šioje programoje.
Kartu su medicininių tyrimų laboratorija ,,Medicina practica“ draugija nusipirko panaudotą greitosios pagalbos automobilį, jį pavertė mobilia kraujo tyrimų laboratorija, kurioje surenkami kraujo mėginiai, reikalingi PSA tyrimui. Ši mobili laboratorija gali pasiekti žmones, kurie gyvena toli nuo sveikatos priežiūros įstaigų, neturi galimybės nuvykti iki sveikatos priežiūros įstaigos ar turi mobilumo sutrikimų, todėl nedalyvauja prostatos vėžio ankstyvosios diagnostikos programoje. Draugija ketina plėsti šią savo veiklą ir artimiausiu metu planuoja įsigyti dar bent vieną autobusiuką, kurį galėtų paversti mobilia laboratorija.

Rugsėjo 15-oji – Pasaulinė prostatos vėžio žinomumo diena
Nors idėjų turime ir veiklos netrūksta, svarbiausias darbas, laukiantis šį rudenį, yra renginių, skirtų paminėti Pasaulinę kovos su prostatos vėžiu dieną, organizavimas. Ši diena minima kasmet rugsėjo 15 dieną ir yra skirta atkreipti visuomenės dėmesį į dažniausią vyrų onkologinę ligą – priešinės liaukos vėžį. Kasmet pasaulyje daugiau nei 1 milijonui vyrų yra diagnozuojamas prostatos vėžys. Lietuvoje prostatos vėžiu serga 17 400 vyrų. Kiekvienais metais nustatoma daugiau nei 2,5 tūkst. naujų šios ligos atvejų. Per metus Lietuvoje nuo prostatos vėžio miršta 330–350 vyrų. Ypač svarbu, kad ne tik vyrai, bet ir jų artimieji būtų informuoti apie prostatos vėžio diagnozavimo galimybes. Paminint Pasaulinę kovos su prostatos vėžiu dieną draugija inicijuos spaudos konferenciją, kurioje bus pristatytos diagnostinių tyrimų naujovės. Bus tradiciškai pasodintas simbolinis medelis Santariškių medicinos miestelio teritorijoje.
Numatomoje spaudos konferencijoje ne veltui pasirinkta kalbėti apie tyrimus. Sieksime ne tik supažindinti vyrus su jiems priklausančiais nemokamais tyrimais ar galimybe juos dažniau atlikti, bet ir atkreipsime dėmesį į tai, jog Lietuvoje pacientams dar nėra atliekami naujausi diagnostiniai tyrimai. Ši problema aktuali ne tik pacientams, bet ir medikams. Praėjusių metų liepos mėnesį vykusioje konferencijoje šia tema diskutavo ne tik šios draugijos prezidentas su kitais pacientų organizacijų atstovais, bet ir gydytojai. Didžiausia problema, su kuria susiduriama Lietuvoje, yra menka galimybė taikyti naująsias technologijas prostatos vėžiui diagnozuoti. Netaikant šių technologijų sunkiau nustatyti ankstyvosios stadijos vėžį ir laiku paskirti tinkamą gydymą. Lietuvos sergančiųjų prostatos vėžiu draugija skatins ir sieks, kad naujosios technologijos būtų prieinamos mūsų vyrams.

Daugiau informacijos apie klinikinius tyrimus
Kita svarbi problema, su kuria susiduriama ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje, yra žmonių, sergančių onkologinėmis ligomis, dalyvavimas klinikiniuose tyrimuose – juose dalyvauja tik 3 procentai vėžiu sergančių asmenų. Dauguma mano, kad dalyvavimas klinikiniuose tyrimuose yra rizikingas, laukia gausybė tyrimų ir vaistų. Kiti yra įsitikinę, kad klinikiniai tyrimai yra skirti pacientams, kurių liga yra labai pažengusi arba tiems, kuriems kito gydymo pasirinkimo tiesiog nėra. Kita vertus, daugelis net nežino, kad yra galimybė dalyvauti klinikiniuose tyrimuose. Lietuvos sergančiųjų prostatos vėžiu draugija atstovaudama vyrų interesams, sieks kuo daugiau prisidėti prie klinikinių tyrimų, skirtų prostatos vėžiui gydyti, propagavimo. Norime, kad vyrai žinotų, jog dalyvaudami klinikiniuose tyrimuose, gaus patį pažangiausią gydymą. Be to, draugija yra įsitikinusi, kad pacientai nusipelnė žinoti, jog jų dalyvavimas prisidės prie prostatos vėžio gydymo pažangos. Jeigu Jūs ar Jūsų artimasis serga prostatos vėžiu ir norite daugiau sužinoti apie ligą, jos gydymą ar tiesiog pasidomėti draugijos veikla, daugiau informacijos rasite draugijos puslapyje: www.prostatosvezys.lt. Informacijos apie draugiją ir visas naujienas taip pat galite rasti Facebook paskyroje. Jeigu norite užduoti klausimų, turite pasiūlymų ir pageidavimų ar norite tapti draugijos nariais, tai galite padaryti parašę elektroninį laišką adresu: prostata@nedelsk.e

Parašykite mums

    Rekvizitai

    VŠĮ Viktorijos leidyba

    Įmonės kodas : 125011888

    redaktorius@onkologopuslapiai.lt