Mokslininkas iš Japonijos apie VU Gyvybės mokslų centrą: jis tiesiog pritaikytas mokslui

Rubrikos: Mokslo erdvėje, Naujienos

Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centre (VU GMC) viešėjo ir paskaitą „Mutational processes in hepatobiliary cancers“ skaitė Tokijo universiteto (Japonija) profesorius Tatsuhiro Shibata. Mokslininko interesų sritis apima vėžio genomiką, navikų patologiją, bioinformatiką.

Nuotraukoje: (iš kairės) VU GMC prof. Kęstutis Sužiedėlis, NVI mokslinis sekretorius dr. Ernestas Janulionis, prof. Tatsuhiro Shibata ir VU GMC prof. Sonata Jarmalaitė.

Profesoriaus paskaita buvo vienas iš bendrų VU GMC kartu su Nacionaliniu vėžio institutu (NVI) organizuojamų seminarų. Po to, kai pernai NVI delegacija viešėjo Tokijo universitete ir Japonijos nacionaliniame vėžio centre, imta galvoti apie abiejų šalių mokslininkų bendradarbiavimą.

„Po susitikimo Nacionaliniame vėžio centre Tokijuje pradėjome diskutuoti apie bendradarbiavimo galimybes. Man įdomu, kokie su vėžiu susiję tyrimai atliekami Lietuvoje. Todėl atvykau čia, kad susipažinčiau su abiejų institucijų tyrimais“, – paaiškino prof. T. Shibata. Jo institucijoje pagrindinis dėmesys skiriamas kepenų vėžio tyrimams, tačiau šie navikai  Lietuvoje nėra dažni. Be to, skiriasi lietuvių ir japonų genotipai.

„Norėtume palyginti japonų populiacijos vėžio genomą su jūsiškiu. Jau turime pavyzdžių iš JAV, Prancūzijos, Kinijos, taigi mums būtų įdomu įtraukti genomo duomenis iš Lietuvos. Manau, netolimoje ateityje jau galėsime pradėti rimtai bendradarbiauti. Galime kartu dirbti skirtingose srityse, kurios apimtų ne tik genomiką, bet ir ląstelės biologiją, imunologiją“, – samprotavo mokslininkas.

Prof. S. Jarmalaitė teigė taip pat įžvelgianti bendradarbiavimo galimybių, nors, pasak jos, dauguma stebisi tokių tolimų šalių bendradarbiavimo nauda ir ją vertina skeptiškai ar net kritiškai: esą lengviau užmegzti ryšius su kaimyninėmis šalimis.

„Manau, su japonais turime nemažai bendro. Abi šalys investuoja į biotechnologijas, tad būtų prasminga bendradarbiauti vėžio tyrimų, genomikos, proteomikos srityse“, – reziumavo profesorė.

Prof. T. Shibata Lietuvoje vieši pirmą kartą. Jį VU GMC sužavėjo savo unikalumu, atviromis erdvėmis, pastatą supančiam aplinka, kuri skiriasi nuo Tokijo centre esančio Nacionalinio vėžio centro: „Ši vieta tiesiog pritaikyta mokslui: turite gerą infrastruktūrą, įrangą. Norėčiau ateityje dar kartą pas jus atvykti“, – kalbėjo prof. T. Shibata.

 

Parašykite mums

    Rekvizitai

    VŠĮ Viktorijos leidyba

    Įmonės kodas : 125011888

    redaktorius@onkologopuslapiai.lt