Ar gali gelinis lakavimas sukelti po nagu melanomą? Onkologė Jolita Gibavičienė sako, jog moksliniai tyrimai šiuo klausimu nėra atlikti

Rubrikos: Naujienos, Praktiniai patarimai

Gydytoja onkologė Jolita Gibavičienė

Atliekant gelinį lakavimą, į dažais padengtus nagus nukreipiami ultravioletiniai (UV) spinduliai. Būtent saulės skleidžiami UV spinduliai, kaip teigia mokslininkai, sukelia apie 80 proc. melanomos atvejų.

LRT laidoje „Laba diena, Lietuva“ Ugnė Galadauskaitė kalbėjosi su Nacionalinio vėžio instituto Galvos-kaklo ir odos navikų chirurgijos skyriaus vedėja gydytoja onkologe Jolita Gibavičiene.

– Melanomą galima pastebėti paprasčiausiose vietose, bet, matyt, žmonės retai supranta, kad ji gali atsirasti ir kitur?

– Ši liga dažniausiai yra pastebima odoje ir gali atsirasti bet kurioje kūno vietoje – plaukuotoje galvos dalyje, ant nugaros, ant kojų odos, tarpupirščiuose, naguose, panagėse, lūpų gleivinėje. Yra tokių vietų, kur žmogus pats ir nepažiūri – burnos ertmėje, analinėje srityje. Visose šiose vietose gali išsivystyti piktybinis pigmentinis navikas.

– Žmonės dažnai įsitikinę, kad dėl melanomos reikėtų stebėti keistos formos apgamus, tačiau jūs paminėjote nagus, tarpupirščius?

– Iš tikrųjų, mano paminėtose vietose melanoma išsivysto labai retai. Jei Lietuvoje yra registruojama apie 330-350 naujų melanomos atvejų per metus, tai šiose neįprastose vietose piktybinis navikas išsivysto 0,5–1 proc. iš visų melanomos atvejų.

– Ar yra aišku, dėl kokių priežasčių gali atsirasti melanoma naguose?

– Dėl melanomos atsiradimo naguose aiškios priežasties nėra. Įprasta, kad žmonės nori žinoti vieną aiškią vėžio atsiradimo priežastį. Melanomos atsiradimui priežasčių gali būti daug, kelios iš jų – ultravioletinė spinduliuotė, genetika, ultravioletinių spindulių per didelis kiekis vaikystėje.

– Kalbant apie ultravioletinius spindulius sklando gandai, kad atliekant gelinį lakavimą, žmogus gauna ultravioletinių spindulių, kurie pakenkia ir taip gali atsirasti ponaginė melanoma. Tai tiesa ar mitas?

– Greičiausiai tai yra mitas. Dar neteko skaityti rimtesnėje mokslinėje literatūroje apie tyrimus, kurie būtų atlikti siekiant išsiaiškinti ponaginės melanomos atsiradimo priežastis. Daugiau kalbama ir rašoma apie soliariumų keliamą grėsmę, besaikį deginimasį saulėje, nesisaugojimą nuo ultravioletinių spindulių būnant pietų kraštuose. Be abejonės, tai gali būti vienos iš priežasčių, didinančių melanomos riziką.

Amerikos dermatologų asociacija atliko tyrimą, kuriame tyrė tolimųjų reisų vairuotojus: jie daug laiko praleidžia sėdėdami prie atviro lango, ranka iškišta pro langą. Kai vairuoji, kairė ranka ir kairys skruostas – tai kūno dalys, kurias ilgiau veikia ultravioletinė spinduliuotė. Buvo pastebėta, kad tolimųjų reisų vairuotojams šiose vietose žymiai dažniau aptinkamas odos vėžys arba melanoma.

– Jei žmogus pastebi pakitimų ant odos, nagų ar kitur, kaip greitai reikia kreiptis į medikus, kaip greitai ta liga progresuoja?

– Žmogus, pamatęs neįprastą dėmę savo panagėje, gali išsigąsti, tačiau yra daugybė kitų to reiškinio priežasčių. Tai galėjo būti trauma, kraujosrūva, kuri atsirasti dėl to, kad žmogus vartoja kraują skystinančius preparatus. Pavyzdžiui, kojos pirštas, dažniausiai didysis, traumuojamas iškylaujant, turistaujant. Nereikia iš karto išsigąsti, bet jei matai, kad tas vaizdas nesikeičia dvi savaites, vertėtų tai parodyti gydytojui. Diagnozuoti melanomą panagėse nėra taip paprasta – reikalingas mėginys ir jis nėra taip paprastai paimamas.

Kokia yra statistika gydant melanomą?

– Pirmųjų stadijų navikai, kurių storis nedidelis, chirurginiu būdu išgydomi praktiškai iki 100 proc. Tačiau kalbant apie 3-4 stadijas, rezultatai yra kur kas blogesni. Nepaisant to, kad yra atsiradę naujų medikamentų. Patarimas vienas – jeigu pastebite ką nors neįprasta bet kurioje savo kūno vietoje kreipkitės į gydytoją.

Kalbant apie panagių melanomą, pagrindinė problema yra ta, kad dažniausiai nustatomas ne pirminis, o jau išplitęs navikas. Žmogus kreipiasi į gydytojus, kai pastebi darinį pažastyje arba kirkšnyje. Tai jau metastazė, kuri rodo, kad navikas jau 3–4 stadijos. Pagijimo procentas tada žymiai mažesnis.

– Kaip dažnai tikrintis?

– Savo sveikata turėtų rūpintis pats žmogus. Jis turėtų gerai pažinti savo organizmą, stebėti, kas jam darosi, kaip jis keičiasi, o kilus neaiškumams, kreiptis į gydytojus. Na, nors kartą per metus.

 

 

Parašykite mums

    Rekvizitai

    VŠĮ Viktorijos leidyba

    Įmonės kodas : 125011888

    redaktorius@onkologopuslapiai.lt