Svarbu žinoti – krūtis gali būti atkuriama, sako plastikos chirurgas dr. Jonas Drąsutis

Autorius: Juventa Sartatavičienė

Rubrikos: Naujienos, Praktiniai patarimai

Kai dėl krūties vėžio pašalinama krūtis, ne paslaptis, jog daugeliui moterų žemė išslysta iš po kojų. Ne tik dėl pačios ligos, bet ir dėl estetinių sumetimų. Apie galimybes ir metodus, kaip gali būti rekonstruota prarasta krūtis, kalbamės su VU Santaros klinikų ir Perfectus clinica plastikos chirurgu dr. Jonu Drąsučiu.

Gerbiamas daktare, tausojančiosios operacijos dėl krūties vėžio atliekamos dviem trečdaliams šia liga susirgusių moterų. Ko gali tikėtis tos, kurioms krūtis pašalinama?

Moterys, kurioms dėl onkologinės ligos pašalinama krūtis, visuomet patiria daug streso. Tačiau visuomet reikia vadovautis chirurgų onkologų patarimais. Jie rekomenduos, ar operacijos metu būtina šalinti visą krūtį, ar galima atlikti tik sektorinę rezekciją, t.y. šalinti dalį krūties. Galimas variantas, kad operacijos metu įmanoma išsaugoti krūties odą bei spenelį. Esant kiekvienam iš šių variantų yra skirtingi sprendimo būdai. Svarbu, kad moteris žinotų, jog yra ir tolesnis chirurginis gydymas – krūties rekonstrukcija panaudojant savus audinius, implantus arba kombinuojant abu šiuos metodus.

Kaip ir kada gali būti atliekama krūties rekonstrukcija?

Tam tikrais atvejais krūtį galima rekonstruoti vienos operacijos metu. Viena chirurgų komanda pašalina krūtį, o kita komanda ją rekonstruoja  panaudodama prieš tai minėtus metodus. Jeigu moteriai po krūties pašalinimo skiriamas papildomas gydymas (chemoterapija ar radioterapija), tuomet visuomet rekomenduojama įsitikinti, kad moters yra pasveikusi, t. y. nebėra piktybinio proceso. Jeigu praėjus metams po gydymo pacientei nėra diagnozuojamas ligos pasikartojimas, tuomet galima galvoti apie rekonstrukcinę operaciją, kurios metu būtų atkurta krūtis.

Ar būtina laukti, kol bus baigtas visas onkologinės ligos gydymas?

Gydymą dėl onkologinio proceso rekomenduojama baigti ir tik tuomet pradėti kitą gydymo etapą – krūties rekonstrukciją. Tam tikrais atvejais, kai, pvz., nustatyta BRCA genų mutacija, nepalanki šeiminė anamnezė, planuojama atlikti subkutaninę mastektomiją. Tai yra operacija, kurios metu pašalinami krūties audiniai, tačiau išsaugoma krūties oda bei spenelio ir areolės kompleksas. Ši operacija atliekama, kai pacientė dar neserga onkologine liga, tačiau yra labai didelė rizika ja susirgti. Šios operacijos metu krūtis visuomet atkuriama iškart, tos pačios operacijos metu. Dažniausiai šios operacijos metu naudojami krūtų implantai, kurie gali suteikti krūtims tiek formą, tiek pageidaujamą tūrį.

Ar visada krūčiai rekonstruoti naudojama svetima medžiaga, pvz., implantai, ar tai atliekama iš moters kūno audinių?

Krūtų rekonstrukcinės operacijos – tai sudėtingos mikrochirurginės operacijos ir labai dažnai kelių etapų. Dažniausiai krūtys atkuriamos naudojant mikrochirurginius audinių lopus. Viena iš sudėtingiausių operacijų, tai yra krūties atkūrimas naudojant pilvo srities audinių lopus. Sutrumpintai jie yra vadinami DIEP bei TRAM lopais. Šie odos, poodžio (DIEP lopas) ir kartais odos, poodžio bei pilvo raumens (TRAM lopas) lopai yra vadinami laisvais lopais, nes operacijos metu audiniai atskiriami nuo pradinės jų vietos ir įsiūnami į prieš tai pasiruoštą rekonstruojamos krūties vietą. Šioje vietoje yra įsiūnamos kraujagyslės (arterija ir vena), kad į rekonstruotą krūtį atitekėtų ir iš jos ištekėtų kraujas ir ji išliktų gyvybinga. Šių operacijos didžiausias privalumas tas, kad vienos operacijos metu galime gauti pakankamą tūrį audinių, iš kurio galima formuoti naują krūtį.

Jei pirmasis etapas yra sklandus ir nekyla papildomų komplikacijų, tuomet pradedamas planuoti antrasis etapas, kuriam ateina eilė ne mažiau kaip po  6 mėn nuo pirmojo etapo operacijos. Antru etapu dažniausiai atliekama simetrizacijos operacija ir bandoma kuo labiau simetrizuoti abi krūtis. Jeigu tam reikia operuoti sveiką krūtį, pvz., atlikti krūties pakėlimą, tai yra aptariama su paciente ir jai pasiūlomas toks sprendimo būdas. Taigi, pirmoji operacija – tai yra tik krūties tūrio suformavimas,  o antroji operacija – tai jau estetinio bei simetriško krūtų vaizdo paieškos.

Yra dar vienas rekonstrukcijos metodas. Vienos operacijos metu atkuriama krūtis, o kartu atliekama ir vadinamoji pilvo plastikos operacija. Jos metu pašalinami pertekliniai minkštieji audiniai nuo pilvo apačios. Todėl rezultatas labai džiugina moteris, nes chirurgai ne tik atkuria krūtį, bet ir pagerina kūno linijas.

Kadangi po krūtų operacijų rezultatas yra matomas tik prabėgus keliems mėnesiams po operacijos, kai suminkštėja randai ir krūtis pasiekia savo galutinį vaizdą, todėl krūties rekonstrukcinės operacijos skirtos toms moterims, kurios gali ryžtis “draugauti” su plastikos ir rekonstrukcijų chirurgu apie 1 metus. Tai yra apytikslis laiko tarpas, per kurį atliekama krūties rekonstrukcija, krūties simetrizacija bei spenelio ir areolės rekonstrukcija. Taigi, pasirinkus šį metodą, galima tikėtis 2–3 operacijų per vienus metus.

Kitas, paprastesnis sprendimo būdas, tačiau ne visuomet tinkamas, yra krūties rekonstrukcija naudojant pasuktinius odos, poodžio ir raumens lopus. Dažniausiai naudojamas plačiojo nugaros raumens lopas (LD lopas). Šios operacijos metu atliekamas elipsės formos vertikalus pjūvis nugaros srityje ir atidalinamas nugaros plačiojo raumens fragmentas, kuris pasukamas su kraujagysline kojyte į krūties rekonstruojamą vietą. Dažniausiai šios operacijos metu naudojami krūtų implantai. Šis metodas labiausiai tinka toms moterims, kurios yra lieknos ir pilvo srityje nėra tinkamo minkštųjų audinių pertekliaus, kuris galėtų būti panaudotas krūties rekonstrukcijai.

Kai kurioms moterims rekonstrukcinę operaciją tenka atlikti nuo pirmojo etapo – audinių plėtiklio (“ekspanderio”) implantavimo į pašalintos krūties sritį. Tai atliekama tam, kad galima būtų gauti kuo daugiau audinių tolesniems rekonstrukcijos etapams. Vėliau audinių plėtiklis pakeičiamas implantu.

Taigi, vienos aiškios taisyklės krūtų rekonstrukcijoje nėra. Kiekvienas atvejis yra individualus ir skirtingas, todėl su kiekviena moterimi kalbama atskirai ir pateikiami keli galimi sprendimo variantai. Kiekviena moteris, padedama chirurgo, svarsto galimus sprendimus ir pasirenka jai labiausiai priimtiną variantą.

Ar visada krūtis atkuriama keliais etapais?

Kaip jau ir minėjau, jeigu moteris pasiryžo krūties rekonstrukcijai, tai labai tikėtina, kad jos laukia 2–3 rekonstrukcijos etapai. Žinant, kad ši chirurginė sritis sudėtinga, visuomet reikia turėti omenyje, kad galimos mažesnės ar didesnės komplikacijos, dėl kurių gali tekti atlikti papildomas chirurgines intervencijas.

Kiek kainuoja krūties rekonstrukcija?

Lietuvoje šio tipo operacijos kompensuojamos, tačiau mūsų šalis dar nepasiekė tokio ekonominio lygio, kad galėtų kompensuoti krūtų implantų kainą. Kaip jau minėjau, tam tikrais atvejais, rekonstruojant krūtį, be krūtų implantų neapseinama. Jeigu numatoma būtent tokia operacija, kurios metu reikia naudoti implantus, tuomet pacientė implantus apmoka savo lėšomis.

Krūtų gamintojai tokioms pacientėms yra paruošę mažesnes kainas nei privačioms ligoninėms, kuriose atliekamos estetinės krūtų operacijos. Vienas implantas Santaros klinikose kainuoja apie 400 eurų. Taigi, jei operuojamos abi krūtys, tuomet ši kaina yra apie 800 eurų. Taip pat valstybė nekompensuoja kompresinės terapijos (kompresinių kojinių bei kompresinės liemenėlės). Šios priemonės yra svarbios ir būtinos operaciniu ir pooperaciniu laikotarpiu. Kompresinių rūbų kaina siekia apie 70–80 eurų.

Kokių taisyklių ar apribojimų  reikia laikytis atlikus krūties rekonstrukciją – ar galima būti saulėje, ar galima eiti į pirtį?

Atliekant krūties rekonstrukciją laisvais audinių lopais, pačios pavojingiausios yra pirmosios 10 dienų. Jeigu per šį laikotarpį nesutrinka kraujotaka į rekonstruotą krūtį, tuomet viskas gerai ir prieš tai skirtas ramybės režimas būna baigtas, tačiau fizinio krūvio ribojimas rekomenduojamas apie 1–1,5 mėn. Kai žaizdos sugyja ir komplikacijų rizika sumažėja, tuomet apribojimų nebelieka ir moteris gali gyventi normalų, jai įprastą gyvenimą.

Jeigu krūties rekonstrukcijos metu naudojami krūtų implantai, tuomet rekomendacijos yra tokios pat kaip ir toms pacientėms, kurioms dėl estetinių sumetimų atliekama krūtų didinimo operacija. Rekomendacijos: 2–3 savaites nekelti aukštai rankų, vengti sporto, apie 2 mėn., dėvėti kompresinę liemenėlę apie 6 savaites, antibiotikus po operacijos reikia vartoti 7–10 dienų. Praėjus 2 mėnesiams po operacijos, galima grįžti į visavertį gyvenimo ritmą. Būtina žinoti, kad sportuojant rekomenduojama dėvėti gerai apspaudžiančią liemenėlę.

Jeigu atliekama tausojanti krūties operacija dėl vėžio ir krūtis lieka deformuota, ar galima korekcija?

Jeigu po pirmosios krūtų operacijos lieka krūtų deformacija, tuomet galimi keli korekcijos variantai. Jeigu konsultacijos metu plastikos chirurgas mato, kad galima tikėtis pakoreguoti krūtį atliekant riebalinio audinio persodinimą, tuomet tokio tipo operacija ir rekomenduojama pacientei. Šios operacijos privalumas – savas riebalinis audinys. Jo nusiurbiama specialiomis kaniulėmis ir vėliau atitinkamai paruošus suleidžiama į norimą sritį ar sritis. Šio metodo trūkumas – ne visas persodintas riebalinis audinys prigyja. Literatūros duomenimis, prigyja 50–60% persodintų riebalų. Taigi, tikėtina, kad šią operaciją reikės kartoti, kad galima būtų pasiekti norimą rezultatą. Jeigu krūties defektas per didelis, kad galima būtų tikėtis jį koreguoti persodinant riebalinį audinį, tuomet svarstoma kita alternatyvą – mikrochirurginių audinių lopų persodinimas į norimą sritį.

Kiekviena iš šių operacijų labai individuali ir reikalauja specifinės chirurginės taktikos. Svarbiausia, kad moterys, kurioms yra atliktas dalinis ar visiškas krūties pašalinimas, žinotų, jog yra galimybė atkurti krūtį. Tam reikia nusiteikimo ir pasiryžimo bendradarbiauti su plastikos ir rekonstrukcijų chirurgu.

Parašykite mums

    Rekvizitai

    VŠĮ Viktorijos leidyba

    Įmonės kodas : 125011888

    redaktorius@onkologopuslapiai.lt