Dviejų ligoninių tandemas: išplitusiu vėžiu sergančius pacientus gydo kartu

Rubrikos: Naujienos

Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų (VUL SK) ir Nacionalinio vėžio instituto (NVI) jungtinės pajėgos išgelbėjo gyvybę pacientui, kraujuojančiam iš miego arterijos dėl į šią kraujagyslę įaugusio naviko. Masyvus kraujavimas iš kaklo buvo sustabdytas pritaikius inovatyvų endovaskulinį minimaliai invazinį metodą. Tai dar sykį patvirtino, kaip svarbu bendradarbiauti ir savo geriausia, pažangiausia patirtimi dalytis dviem greta įsikūrusioms įstaigoms.

Navikas pažeidė arterijos sienelę

Operaciją, padedančią sustabdyti kraujavimą iš magistralinės kaklo kraujagyslės, neseniai atliko Santaros klinikų  Intervencinės kardiologijos ir rentgenochirurgijos skyriaus gydytojas Andrius Berūkštis ir intervencinis radiologas Marius Kurminas.

Nacionaliniame vėžio institute gydoma nemažai ligonių, kuriems navikas pažeidžia magistralines kaklo kraujagysles. Ypač sudėtingi yra galvos ir kaklo srities vėžio atvejai, kai pacientui gresia nukraujavimas bet kuriuo metu – net taikant nechirurginius gydymo metodus.

„Nacionalinis vėžio institutas turi didelės patirties gydant išplitusiu vėžiu sergančius pacientus. Navikui infiltravus magistralines arterijas, kyla itin didelė paciento nukraujavimo rizika. Paprastai tariant, kai navikas apima kraujagysles, tai jei toks pacientas nesulaukia pagalbos, jis gali nukraujuoti. Kartais tai įvyksta net taikant chemoterapiją“, – aiškina intervencinis radiologas M. Kurminas.

Gydytojo radiologo teigimu, šią riziką suvaldyti pajėgūs Santaros klinikų specialistai, taikantys modernią technologiją – endovaskulinį minimaliai invazinį metodą. Jį taikant, kraujagyslės sienelė padengiama vadinamuoju stentu – vamzdelio formos priemone, dengta specialia kraujo nepraleidžiančia priemone. Tai yra viena iš gelbstinčių procedūrų – stentas sustabdo kraujavimą arba neleidžia jam įvykti.

Kraujavimui stabdyti – modernios technologijos

Stentas – specialia priemone padengtas vamzdelis, kuris įvedamas į arteriją. Jis taip priglunda prie pažeistos sienelės vietos, kad atkuria jos vientisumą. Jei atkuriama dėl naviko užspausta miego arterija, pagerėja smegenų kraujotaka ir bendra paciento būklė, praeina ar sumažėja traukuliai, kuriuos sukeldavo deguonies badas smegenyse.

Atsiradus kraujagyslės pažeidimui ją galima užkimšti įvairiomis medžiagomis.  Kartais specialiu kateteriu pavyksta suleisti specialių dalelių, spiralyčių ar specialių klijų. Jie tarsi smala užkiša kraujagysles ir neleidžia kraujuoti. Panašūs metodai jau kuris laikas taikomi Santaros klinikose, o pradėjus glaudžiau bendradarbiauti su Nacionaliniu vėžio institutu, šie metodai pradėti taikyti teikiant pagalbą onkologiniams pacientams. Naudojant  minėtas naujausias technologijas, mažėja kraujavimo stabdymo komplikacijų, gerėja pacientų išgyvenamumas.

Aptarė galimos pagalbos algoritmą

Siekiant efektyvaus bendradarbiavimo, rugsėjo pabaigoje susitikę dviejų įstaigų medikai aptarė tokios pagalbos algoritmo sukūrimo galimybes. Tam pradžią davė komandinis dviejų gydymo įstaigų darbas gelbstint gyvybę itin sunkiam kraujuojančiam pacientui.

Pasak Nacionalinio vėžio instituto direktoriaus prof.  Felikso Jankevičiaus, abi įstaigos stengiasi panaudoti savo turimus potencialus, dalytis naujausiomis technologijomis, įgyta patirtimi. „Itin naudingas bendradarbiavimas yra radiologijos srityje, nes Santaros klinikų intervencinės radiologijos ir kraujagyslių chirurgai turi didelę endovaskulinio gydymo patirtį, ją taiko įvairių patologijų atvejais “, – sako prof. F. Jankevičius.

Bendradarbiauti skatina naujovės ir skirtinga patirtis

„Esant dideliems, išplitusiems galvos ir kaklo srities navikams, kurie apima magistralines kraujagysles, radikalus chirurginis gydymas tampa neįmanomas, – sako prof. F. Jankevičius. – Šie navikai gali sukelti masyvų kraujavimą, kurio stabdymas chirurginiu būdu sukelia reikšmingas neurologines komplikacijas arba kelia pavojų paciento gyvybei. Tokiais atvejais pasitelkiame intervencinės radiologijos metodus, kai endovaskuliniu būdu įvedami stentai ir tokiu būdu atkuriamas kraujagyslės vientisumas.“

Pasak  prof. F. Jankevičiaus,  tokie kraujavimo stabdymo metodai bendradarbiaujant su Santaros klinikų specialistais leidžia stabilizuoti paciento būklę ir pratęsti specifinį vėžiu sergančio paciento gydymą.

NVI vadovas pabrėžė du naudingus šios patirties dalykus: naujų technologijų taikymą ir glaudų įstaigų bendradarbiavimą.

Parašykite mums

    Rekvizitai

    VŠĮ Viktorijos leidyba

    Įmonės kodas : 125011888

    redaktorius@onkologopuslapiai.lt