Tarptautinėje konferencijoje „Krūtis tausojantis gydymas“ aptartos krūties vėžio gydymo aktualijos ir naujovės

Rubrikos: Diagnostika ir gydymas, Naujienos

Rugsėjo 14 d. Klaipėdoje vyko IV tarptautinė konferencija „Krūtis tausojantis gydymas“, kurią organizavo Lietuvos onkologų chemoterapeutų draugija ir Klaipėdos universitetinė ligoninė (KUL) . Pagrindinė renginio tema – gydymo metodai, kurie ne tik padėtų sėkmingai įveikti vėžį, bet ir išsaugotų vėžio pažeistas krūtis. Ši konferencija – tai tarsi įžanga į spalio mėnesio renginius, tradiciškai skirtus kovai su krūties vėžiu.

Algirdo Kubaičio nuotraukoje Lietuvos onkologų chemoterapeutų draugijos pirmininkas  A. Česas (dešinėje) ir prof. P. Schmid. 

Tikslas – susipažinti su naujausiomis gydymo gairėmis

„Konferencija vyko jau ketvirtą kartą, tampa tradicine, joje dalyvavo medikai ne tik iš Lietuvos, bet ir užsienio ekspertai. Visa tai liudija, kad yra poreikis tokiam renginiui“, – komentavo situaciją pagrindinis konferencijos organizatorius, Lietuvos onkologų chemoterapeutų draugijos pirmininkas, KUL Onkologijos chemoterapijos klinikos vadovas Alvydas Česas.

Pasak pašnekovo, renginys derinamas prie svarbiausių Europoje vykstančių šios temos konferencijų, kad su pastarosiose pristatytomis naujausiomis gydymo gairėmis operatyviai susipažintų ir Lietuvos medikai.

„Konferencijoje aptartos ir mūsų aktualijos, ir naujausi klinikiniai tyrimai. Pranešimai pristatyti per klinikinės praktikos prizmę – kaip atrinkti pacientus, kaip pritaikyti jiems tinkamiausią gydymą kuo racionaliau valdant lėšas. Taip, jos ribotos, bet mūsų tikslas – kaip su šiomis lėšomis pasiekti kuo geresnių gydymo rezultatų“, – kalbėjo A. Česas.

Aptariami pasiekti rezultatai ir nauji iššūkiai

Pranešimus konferencijoje skaitė ir Lietuvos medikai, ir lietuviai, dirbantys Vakarų šalių gydymo įstaigose, ir užsienio ekspertai. Vienas žymesnių šio renginio svečių – prof. Peter Schmid, Eksperimentinės vėžio medicinos centro vadovas, Londono Šv. Baltramiejaus ligoninės  krūties vėžio centro klinikinis direktorius, skaitęs pranešimą apie metastazavusio krūties vėžio gydymą.

Kaip sakė prof. P. Schmid, pastaruoju laiku vis geriau ištiriama vėžio biologija ir tai leidžia taikyti labai specifinį gydymą, nukreiptą būtent prieš tą vėžio rūšį: „Toks gydymas duoda labai gerų rezultatų. Pavyzdžiui, prieš pora metų moterims,  sergančioms metastazavusiu HR+/HER2- krūties vėžiu, pradėta taikyti ir inovatyvi taikinių terapija. Taip gydomos pacientės gali ilgiau gyventi pilnavertį gyvenimą, dirbti. Gera jų savijauta – labai svarbus socialinis ir ekonominis faktorius.“

Metastazavusio vėžio gydymo temai temai buvo skirti net keli pranešimai, kurių autoriai – ne tik užsienio ekspertai, bet ir Lietuvos onkologai chemoterapeutai, besidalijantys savo patirtimi.

Dar viena iš lauktų temų – kokių rezultatų pasiekta taikant krūties vėžiui gydyti mažiau agresyvią terapiją (jos privalumai buvo aptarti prieš metus vykusiame renginyje), kaip juos vertina medikai, patys pacientai. Nauja, iki šiol plačiau neaptarinėta aktualija, išprovokuota vis „jaunėjančių“ onkologinės ligos atvejų – nėštumas ir krūties vėžys.

Atsiranda temų, kurias padiktavo pats gyvenimas. Pavyzdžiui, jau daugeliui onkologų opus klausimas – kaip laiku diagnozuoti krūties vėžį, kai vis daugiau moterų turi krūtis didinančius implantus, kaip čia galėtų padėti tomosintezės, magnetinio rezonanso ir kiti moderniausi tyrimai.

Kitas renginio temas iššaukė nauji mokslo pasiekimai. Naujausi genetiniai tyrimai paskatino į dienotvarkę įtraukti pranešimus, aptarančius, koks gydymas tinkamiausias, jei nustatoma, kad krūties vėžio sukėlėjas – paveldimas BRC1 ar BRC2 genas.

Svarbu ne tik pacientės fizinė, bet ir dvasinė savijauta

Kaip jau žadėjo pats konferencijos pavadinimas, viena svarbiausių jos vedamųjų gijų – krūtis tausojantis gydymas.

„Turime siekti, kad visais atvejais, kiek tik įmanoma, būtų išsaugotos krūtys. Kiekvieną kartą privalome apie tai galvoti, nes svarbu ne tik įveikti vėžį, bet ir užtikrinti pacientės gyvenimo kokybę“, – įsitikinęs A. Česas.

Siekiant šio tikslo krūtų chirurgai vis glaudžiau bendradarbiauja su plastikos chirurgais. Jau ir Lietuvoje daromos vienmomentinės operacijos, kurių metu atliekamas krūties dalinis ar pilnas šalinimas (mastektomija) ir krūtų rekonstrukcija – kad pacientė nepajustų didelio diskomforto. Įvairūs šios temos aspektai buvo aptariami keliuose konferencijos pranešimuose.

Pasirūpinti kuo geresne pacientės savijauta užklupus onkologinei ligai padeda ir drauge su medikais į pagalbą jai atskubantis vadybininkas – renginyje buvo pasidalinta KUL „Krūties vėžio pacientų mokyklos“ patirtimi.

Konferencijoje pristatytos  naujovės ir klinikinių tyrimų rezultatai pasitarnauja ne tik atskiriems medikams, dalyvavusiems konferencijoje ir išgirdusiems apie juos. Vienas iš svarbių renginio tikslų – ne tik supažindinti su naujausiais gydymo metodais, bet ir aptarti juos, teikti bendras rekomendacijas LR Sveikatos apsaugos ministerijai, kad jie taptų gydymo gairėmis, taikomomis visiems pacientams, kuriems jie galėtų padėti.

 

Parašykite mums

    Rekvizitai

    VŠĮ Viktorijos leidyba

    Įmonės kodas : 125011888

    redaktorius@onkologopuslapiai.lt