„Krūties diena Vilniuje 2018“ – apie tinkamą metastazavusio krūties vėžio gydymą ir visaverčio gyvenimo galimybes

Rubrikos: Naujienos

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pirmą kartą  renginyje „Krūties diena Vilniuje 2018“ šv. Kotrynos bažnyčioje susibūrė sergančiosios, jas palaikančios, su liga  ne vieną dešimtmetį gyvenančios, sveikatos politikės, medikės.  Tema viena – kiekviena besitęsiančio gyvenimo diena yra labai brangi, o precizinė medicina – ne lėšų švaistymas, o taupymas.

Krūties vėžys – dažniausia moterų onkologinė liga Lietuvoje ir visame pasaulyje. Daugelis moterų galėtų pasakyti – taip, šia liga sirgo ar serga mano draugė, mama, teta, kolegė. Tokia situacija paskatino 25 žinomas Lietuvos moteris tapti metastazavusiu krūties vėžiu sergančiųjų užtarėjomis, advokatėmis, ambasadorėmis – palaikyti tas, kurioms šiuo metu labai reikia užtarimo ir paramos.

Šių žinomų Lietuvos moterų atsiųstos nuotraukos, sudėtos ant kėdžių Šv.Kotrynos bažnyčioje tarsi liudijo į spaudos konferenciją, tema „Kiekviena diena brangi“, besirenkančioms krūties vėžiu sergančioms ar persirgusioms moterims, medikams, žurnalistams – jos yra čia, savo buvimu palaiko sergančiąsias, kurios labai dažnai nenori viešai rodyti savo veido, kalbėti apie savo ligą.

„Turiu draugę, kuri susirgo krūties vėžiu, – Sveikatos apsaugos ministerijos kanclerė Odeta Vitkūnienė prisipažino gana artimai susipažinusi su šia liga. – Frazė „kiekviena diena brangi“, kai ją išgirdau, man ilgai skambėjo kaip mantra. Kiekviena moteris turėtų apie tai galvoti, tikrintis sveikatą o susirgusi – gauti reikiamą efektyvų gydymą“.

O štai Nacionalinės krūties ligų asociacijos prezidentė Aušra Bružienė kalbėjo apie kiek kitokį draugą – vėžį: „Turi draugą, su kuriuo tu gyveni, su kuriuo keliesi, su kuriuo eini į darbą…. Ir su liga gali gyventi, džiaugtis gyvenimu. Gyvenimas tęsiasi“.  Aušra Bružienė perdavė Europos vėžio koalicijos EUROPA DONNA palaikymą, pristatė šiemet  Druskininkuose, Viečiūnų seniūnijoje  pradėtą NKL asociacijos projektą „Ir gyvenimas tęsiasi“.

„Mes norime į apvalaus stalo diskusiją pakviesti su liga susidūrusias moteris ir  krūties vėžį gydančius medikus bei plastikos chirurgus, – pasakė Aušra Bružienė. – Mums labai rūpi, kad nei viena susirgusi moteris nepasijustų vieniša, nelaiminga ir nematanti vilties“.

Kad gyvenimas tęstųsi, būtinas ne tik optimizmas, medikų palaikymas ir supratimas – apie gydytojo ir paciento bendravimą spaudos konferencijoje kalbėjo dr.Birutė Brasiūnienė, Nacionalinio vėžio instituto Chemoterapijos skyriaus vedėja.

Kad gyvenimas ir su metastazavusiu krūties vėžiu būtų kokybiškas, būtinas ir efektyvus gydymas. Tam, kad gyvenimas padovanotų kuo daugiau tokių brangių dienų. Ir kas svarbiausia – toks gydymas jau yra, tik dar ne viskas prieinama Lietuvos moterims. Kaip sakė renginio moderatorė, pacientų organizacijos Onkologija.lt narė Ieva Kašauskaitė–Petrauskienė, vėžys – liga su daugeliu veidų. Ir jei susirgus viena jo forma prieinamas efektyvus gydymas, tai ištraukus mažiau laimingą bilietą, pavyzdžiui, metastazavusio HR+/HER2- krūties vėžio diagnozę, reikiamo gydymo galima ir nesulaukti, nes reikalingi medikamentai Lietuvoje dar nekompensuojami. Dažnai girdimi argumentai – inovatyvus gydymas labai brangus – sulaukia kontraargumentų. „Precizinė medicina yra ne lėšų švaistymas, o taupymas, nes moteris gauna jai labiausiai tinkantį gydymą“, – kalbėjo Nacionalinio vėžio instituto (NVI) direktoriaus pavaduotoja mokslui ir plėtrai prof. Sonata Jarmalaitė.

Šią temą pratęsė Alina Comanescu, Europos vėžiu sergančių pacientų koalicijos (European Cancer Patient Coalition) narė. Kalbėdama apie būtinybę visų šalių pacientams užtikrinti jiems reikalingą efektyvų gydymą, pati du kartus jau susidūrusi su krūties vėžiu, baigdama savo pranešimą Lietuvos sveikatos politikams perdavė klausimą: „Kas yra efektyviau – ar paliatyvinis gydymas ar efektyvus gydymas?“ Sprendžiant šį klausimą A. Comanescu siūlė įvertinti ne tik gydymo, bet ir sergančios moters gyvenimo kokybės kainą.

„Esame nedidelė tauta, tad mąstant apie jos išlikimą brangi kiekviena gyvybė. Svarbu suvokti bendrystės jausmą – kiekvienas balsas yra brangus. Ir jei mano balsas gali nulemti žmogaus likimą, tai mažiausia, ką galiu padaryti. Esame vienoje valtyje, todėl darykime viską, kad plauktume“, – sakė viena iš projekto „Kiekviena diena brangi“ ambasadorių, „Knygos teatro“ vadovė, aktorė, režisierė Redita Dominaitytė.

Po spaudos konferencijos įvyko Nacionalinės krūties ligų asociacijos tradicinė metinė konferencija „Ir gyvenimas tęsiasi“.  Gausiai iš visos Lietuvos atvykusios moterys mėgavosi šv. Kotrynos bažnyčios dvasia ir su dideliu dėmesiu klausėsi lektorių – dr. Daivos Gudavičienės, supažindinusios su šiuolaikinio krūties vėžio gydymo lūkesčiais ir realybe, onkoimunologo dr. Mariaus Striogos, kalbėjusio apie žmogaus imuninės sistemos  svarbą, jos galimybes kovojant su liga.

Kunigas Ričardas Doveika, kalbėdamas apie tai, kas galėtų būti sielos gydytoju, palietė jautriausius bendražmogiškos būties ir žmonių bendrystės  dalykus, priminė kiekvienos dienos išskirtinumą ir būtinybę išsakyti meilę šiandien. „Ne rytoj, ne kitą kartą – šiandien pat, grįžus namo, kad neliktų nepasakyta tai, kas yra svarbiausia“, – sakė kunigas Ričardas Doveika.

Prof. Eugenijus Skerstonas sveikatos ir meilės temą transformavo į išvaizdos kultūros, estetikos išraiškos formų, laisvo asmenybės reiškimosi aktualijas. „Tai dalykai, kurie išlaisvina, suteikia pasitikėjimo. Juk esate nusipelniusios būti laimingos, gražios ir pasitikinčios savimi“, – pasakė charizmatiškas lektorius prof. Eugenijus Skerstonas.

SAM kanclerė Odeta Vitkūnienė ir SAM vyriausioji specialistė Inga Cechanovičienė pasibaigus konferencijai iš organizatorių gavo pažadą kitamet pakviesti daugiau SAM dirbančių moterų.  „Negalėjome net įtarti, kad pacientų organizacijų konferencija gali būti tokia turininga ir naudinga mums visoms. Esame moterys – bendraukime ir susipažinkime iš arčiau“, – sakė  valdininkės.

Parašykite mums

    Rekvizitai

    VŠĮ Viktorijos leidyba

    Įmonės kodas : 125011888

    redaktorius@onkologopuslapiai.lt