Pacientus galės atstovauti seneliai, broliai ir seserys

Rubrikos: Naujienos

Ministrų Kabinetas lapkričio 29 d. pritarė Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) parengtai Vyriausybės išvadai, kurioje pritariama Seimo narės Agnės Širinskienės siūlymui išplėsti pacientų interesams atstovaujančių žmonių sąrašą. Tai reiškia, kad įsigaliojus šioms naujovėms, pacientams atstovauti galėtų ir jų pilnametis brolis ar sesuo, seneliai bei vaikaičiai.

 

„Pasitaiko įvairių atvejų, kai pacientas neturi sutuoktinio, vaikų ar tėvų, kurie galėtų jam atstovauti, tad buvo nutarta keisti teisinį reguliavimą. Dabartinis teisinis reguliavimas atimdavo galimybę iš kitų artimųjų atstovauti pacientui ir gauti informacijos apie jį ir taip tik apsunkindavo sergančių žmonių ir jų artimųjų gyvenimo sąlygas“, – sako sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Pagal dabar galiojančią tvarką pacientui, negalinčiam protingai ir savarankiškai vertinti savo interesų, atstovauti bei informacijos apie jį gauti galėjo tik sutuoktinis, sugyventinis, o jų nesant – vienas iš tėvų, įtėvių arba pilnamečių vaikų. Paciento seneliai, vaikaičiai, broliai ar seserys tokios teisės neturėjo.

Tad, jei šiam siūlymui pritars ir Seimas, atsižvelgęs į Vyriausybės išvadą, nuo šiol planuojama išplėsti pacientui galinčių atstovauti žmonių sąrašą ir įgalinti kitus artimus giminaičius atstovauti pacientui, kuris pats negali to daryti.

Parašykite mums

    Rekvizitai

    VŠĮ Viktorijos leidyba

    Įmonės kodas : 125011888

    redaktorius@onkologopuslapiai.lt