Apie multidisciplininę gydytojų komandą: negalėjau net įsivaizduoti, kad tiek daug medikų dirba, suka galvas dėl manęs vienos

Rubrikos: Naujienos, Praktiniai patarimai

„Nacionalinio vėžio instituto (NVI) Konsultacinės poliklinikos skyriuje kiekvieno naujai diagnozuoto piktybinio naviko atvejis yra aptariamas multidisciplininėje komisijoje (MDK),“ – sako dr. Rasa Vansevičiūtė-Petkevičienė.

Tai dar nėra įprasta pacientams.

„Du kartus teko dalyvauti multidisciplininėje komisijoje, – šypsosi jauna graži pacientė, besiruošianti namo po operacijos. – Pirmą kartą šiek tiek trikdo gausus būrys medikų, kurie visi, kaip netrukus išaiškėja, dalyvauja su „sprendimo teise“ aptariant mano diagnozę bei numatant gydymo planą. Nesijaučiau labai drąsiai pirmą kartą. Jau vien dėl to, tiesą sakant, kad net ir negalėjau įsivaizduoti, kad tiek daug medikų dirba, suka galvas dėl manęs vienos.“

Pasak moters, antrą kartą jau viskas yra aiškiau. „Be jokios baimės ir streso dalyvauji multidisciplininėje komisijoje, gali pateikti savo klausimus, abejones. Įsidrąsinęs – gali net ir pasiginčyti. Žinoma, tik iš anksto vertėtų gerai apgalvoti, ko klausti“, – dalijasi savo įspūdžiais pacientė.

Apie multidisciplininės komisijos darbo principus kalbamės su Konsultacinės poliklinikos  skyriaus vedėja dr. Rasa Vansevičiūte-Petkevičiene.

Dr. Rasa Vansevičiūtė -Petkevičienė

Jau įprasta onkologų praktika nėra savaime suprantama NVI pacientams, daugeliui žmonių tai sukelia netgi papildomo nerimo – negi man jau taip blogai, kad net komisija renkasi. Kas tai yra multidisciplininė komisija?

Pacientai, kuriems tenka kreiptis į NVI, atvyksta nerimaudami dėl savo ar savo artimųjų sveikatos. Medikų teikiama informacija jiems svarbi, tačiau ne visuomet visiškai suprantama – dažniausiai dėl patiriamo streso ir didelio kiekio naujų žinių (dėl įtariamos ligos, planuojamų atlikti tyrimų, numatomų procedūrų ir kitų aplinkybių), kurias išgirsta gydytojo kabinete. Nauja darbo tvarka, įprasta gydytojams onkologams, gali kelti papildomo nerimo pacientams, nes kiekvienas gautą informaciją interpretuoja dar ir pagal savo asmeninį supratimą, o medikai, vartodami specifinius terminus ir pasakymus, ne visada įsitikina, ar teisingai tai suprato („interpretavo“) pacientas.

Multidisciplininė komisija, MDK – tai reguliariai organizuojamas įvairių specialybių gydytojų susitikimas, kurio metu aptariami naujai susirgę onkologineoliga pacientai ir sudėtingi atvejai ligai atsinaujinus, kai planuojant gydymo taktiką galima pasirinkti kelis skirtingus gydymo metodus. Gydančiam gydytojui pateikus aptariamo paciento ligos istoriją – aptarimo metu sprendžiama, ar reikalingi papildomi tyrimai, konsultacijos, atsižvelgus į paciento amžių, nustatytos ligos stadiją, naviko histologinį tipą, genetinio paveldėjimo riziką bei lydinčias neonkologines ligas, vartojamus vaistus, ir nutariama, kokie gydymo metodai yra reikalingi ir koks yra jų eiliškumas. Taip pat svarbūs  ir kiekvieno gydymo būdo taikymo ypatumai – pavyzdžiui, jei planuojama operacija – tai kokiu metodu, kokios apimties (pvz.: laparoskopija ar laparotomija, kokie organai šalinami, ar reikia šalinti limfmazgius ir kt., ar turime galimybę išsaugoti vaisingumo funkciją).

Ką reiškia multidiscipliniškumo principas šiuolaikinėje onkologijoje?

Šiuolaikinėje onkologijoje multidisciplininis aptarimas turi didelę reikšmę ir prasmę. Pirmiausia tai yra individualus požiūris į kiekvieno paciento ligos atvejį, tai galimybė kartu tartis skirtingų specialybių gydytojams, taikantiems gydymo metodus (chirurginį, chemoterapiją, spindulinę terapiją). Aptarime taip pat dalyvauja esminius sprendimus nulemiantys diagnostinių tyrimų specialistai – gydytojai radiologai, kurie pateikia atliktų tyrimų vaizdus ir juos komentuoja, taip pat gydytojai patologai – pataria dėl retesnių histologinių tipų navikų bei jų savybių (pvz.: jautrumo planuojamiems skirti vaistams), gydytojas genetikas – vertina paciento riziką sirgti onkologinėmis ligomis, nustačius genų mutacijas, pasirenkamas specifinis tam pacientui gydymas. Taip pat svarbus yra psichologo ir socialinio darbuotojo vaidmuo, vertinant paciento psichologinę būklę ir socialinės pagalbos poreikį.

Kodėl reikia sueiti visiems gydytojams į vieną vietą, ar negalima, kaip ir anksčiau, siųsti žmogų iš kabineto į kabinetą?

Esminis multidisciplininio aptarimo tikslas – kartu rasti bendrą, pacientui optimalų sprendimą. Būtų kur kas sudėtingiau, jei pacientui tektų eiti pas kiekvieną specialistą atskirai ir gauti kartais skirtingas rekomendacijas, ypač tai aktualu sudėtingesniais atvejais, kai galimi keli gydymo metodai.

MDK įvertinami įvairūs aspektai – įsitikinama, kad paciento ištyrimas pakankamas ir, atsižvelgiant į tarptautines onkologinių ligų gydymo rekomendacijas bei individualų paciento ligos istorijos atvejį, kartais po ilgų diskusijų priimamas bendras sprendimas. Pacientas MDK dalyvauja ne visada, jei dalyvauja yra pakviečiamas ir supažindinamas su sprendimu, gali užduoti klausimus, gali sutikti arba nesutikti su siūlomu gydymu. Jei pacientas nedalyvavo aptarime, su MDK išvadomis jį supažindina gydantis gydytojas, informaciją, kad yra supažindintas su rekomenduojamu gydymu, pacientas patvirtina savo parašu.

Ar visų lokalizacijų vėžys aptariamas MDK?

Turime apibrėžtus atvejus, kai būtina multidisciplininės komandos nuomonė, veikia įvairių lokalizacijų MDK, t.y., galvos-kaklo, krūtų, pilvo organų, ginekologinių, urologinių, krūtinės ląstos, odos ir retų onkologinių ligų. Kiekvienai specializuotai MDK vadovauja pirmininkas, dažniausia skyriaus vedėjas. Taip pat turime poliklinikos MDK, skirtą aptarti atvejams, kai dėl įvairių priežasčių negalima skirti specifinio onkologinės ligos gydymo, kadangi jis savo komplikacijomis būtų pavojingesnis bendrai paciento sveikatai, nei onkologinės ligos negydymas (tokia situacija gali kilti dėl paciento sunkių lydinčių terapinių ligų, dėl išplitusios progresuojančios onkologinės ligos ir kt.)

Onkologinio paciento gydymosi kelias dažnai būna ilgas ir daugiau ar mažiau sudėtingas. Kiek kartų žmogus apsilanko multidiciplininėje komisijoje?

MDK aptarimų gali būti tiek, kiek reikia, t.y. kiekvieną kartą susidarius sudėtingai situacijai, kai reikalingas sprendimas dėl gydymo taktikos ir galimi keli variantai. Įprastai būna vienas arba du aptarimai, pvz.: kai taikomas chirurginis gydymas pirmoji MDK įvyksta nustačius onkologinę ligą – kai nutariama nuo ko pradedamas gydymas ir po operacijos; antrojoje MDK aptariama, ar reikalingi kiti gydymo metodai arba stebėjimo taktika.

Ar ne geriau buvo anksčiau, kai pacientas žinojo, kad jį gydo vienas gydytojas?

Onkologijoje dažnai nėra įmanoma, kad gydytų tik vienas gydytojas, pacientas atvyksta į Konsultacinę polikliniką, kur atliekami tyrimai, suformuluojama diagnozė, įvyksta MDK, tada jis nukreipiamas į skyrių, kuriame taikomas gydymas – čia dažniausiai turi kitą gydantį gydytoją (pvz., chirurgą) gydymo proceso metu. Jei po to reikalingas dar vienas  gydymo metodas, pacientas patenka į kitą skyrių, kur taikomą gydymą kontroliuoja naujas gydytojas  specialistas (pvz.: chemoterapeutas ar radioterapeutas), po viso gydymo pacientui vykdoma ilgalaikė stebėsena NVI Konsultacinėje poliklinikoje arba pagal gyvenamą vietą.

Ar toks darbo Konsultacinėje poliklinikoje principas patogesnis gydytojams, ar šiuo atveju labiau atsižvelgiama į šiuolaikinio paciento poreikius?

Manau, visi esame suinteresuoti, kad pacientas būtų kokybiškai ištirtas, nustatyta teisinga diagnozė ir pasirinkta jam optimali gydymo taktika – MDK veikla ir yra skirta šiems procesams vykdyti bei jiems kontroliuoti, išvengti klaidų, laiku koreguoti gydymą MDK veikla taip pat naudinga mokymo procesui, kadangi leidžia tobulinti medikų žinias ir patirtį. Taigi MDK yra reikalingas ir naudingas bei pasaulyje pripažintas metodas gerinti mūsų darbo kokybę bei individualų požiūrį į pacientą.

Ką reikėtų žinoti žmogui, pirmą kartą atvykstančiam į NVI Konsultacinę polikliniką?

Be abejonės, žinojimas mažina stresą, todėl pirmą kartą atvykusiam į NVI Konsultacinę polikliniką norėčiau paaiškinti kai kuriuos procesus, įprastai vykstančius mūsų įstaigoje.

Pacientai į NVI Konsultacinę polikliniką priimami iš anksto užsiregistravus telefonu arba www.sergu.lt portale. Pirma kartą atvykus būtina turėti gydytojo siuntimą, kur nurodyta dėl ko ir kokio specialisto konsultacija yra reikalinga, pageidautina turėti visų atliktų tyrimų kopijas (jei yra ir įrašus ). Gydytojas specialistas, įvertinęs jūsų sveikatos būklę bei atliktus tyrimus, paaiškins, kokie papildomi diagnostiniai veiksmai yra būtini  norint atlikti išsamų ištyrimą.

Deja, kiekvienas diagnostinis tyrimas turi ilgesnę ar trumpesnę laukimo eilę. Kartais, stengiantis surasti artimiausią laiką tyrimams ir konsultacijoms atlikti, jums gali būti  pasiūlyta vykti ir į kitas gydymo įstaigas su siuntimu iš NVI. Tai reiškia, kad jums trumpinamas ištyrimo laikas, o su atliktais tyrimų atsakymais grįšite į NVI polikliniką – gydymo planui sudaryti ir vykdyti.

Atlikus išsamų ištyrimą, numatytą dieną vyksta multidisciplininės komandos aptarimas (dažniausiai trumpinant tai vadinama MDK arba tiesiog komisija). Po to pacientas informuojamas, koks gydymas numatytas ir paskiriama gydymo pradžios vieta ir data. Gydymas gali būti stacionare (reikia gultis į ligoninę, dažniausiai operaciniam gydymui arba gauti spindulinę terapiją arba jei pacientas gyvena ne Vilniuje ir negali kasdien atvykti procedūrų), ir ambulatoriškai, kai paskirtomis dienomis pacientas atvyksta į NVI atlikti gydymo procedūrų (lašinti vaistus, gauti  spindulinį gydymą). Po gydymo pacientas informuojamas, kada reikia atvykti kitą kartą (dėl naujo gydymo metodo taikymo  ar stebėjimo) į Konsultacinę polikliniką, rezervavus vizito laiką iš anksto.

Taip pat norėčiau pridurti, kad iš anksto žinodami, jog nerimas ir stresas vykstant gydytis ar konsultuotis yra neišvengiamas, dėl to neretai informacija suprantama netiksliai. Siūlyčiau klausimus gydytojams užsirašyti namuose, tada juos lengviau pateikti kabinete ir sau pasižymėti gydytojo atsakymus. Artimieji, kartu atvykstantys į konsultaciją, taip pat gali padėti geriau įsidėmėti teikiamą informaciją. Stengiamės kuo daugiau naujų žinių teikti raštu, kviestume su jomis susipažinti, taip pat patiems domėtis būkle, dėl kurios esate tiriamas, nes tik veikdami kartu galime lengviau nugalėti iškylančias problemas.

Parašykite mums

    Rekvizitai

    VŠĮ Viktorijos leidyba

    Įmonės kodas : 125011888

    redaktorius@onkologopuslapiai.lt