Krūties vėžys? Rubrikoje OP televizija trijų dalių video „Paciento kelias“ – apie ligą atvirai pasakoja pacientė ir kalba gydytojai onkologai

Rubrikos: Diagnostika ir gydymas, Naujienos, Pasikalbėkime

Ką reikia žinoti kiekvienai: kaip diagnozuojama liga, kokie įvairūs gydymo metodai gali būti pasiūlyti, kokias baimes jaučia moteris, stengdamasi kuo toliau nustumti mintį, kad ir ji gali susirgti, kaip atidėlioja vizitą pas onkologus.

Justina Klyvienė prisimena, kaip ji, gavusi siuntimą pas onkologus, delsė ir nėjo visą mėnesį surasdama tam įvairiausių priežasčių. „Mažiausiai streso ir baimių liko, kai atėjo eilė chemoterapijai – čia viskas aišku, kada, kas ir kaip. Ar nuslinks man plaukai, dažnai klausia pacientės. Taip, man nuslinko 8-ą gydymo savaitę. Tačiau, patikėkite, kaip mes atrodome, rūpi tik mums pačioms. Tik vieną kartą parduotuvėje vaikas parodė į mane pirštu mamai. Atrodžiau jam panaši į Jazu“, – pasakoja Justina.

Nacionalinio vėžio instituto gydytoja radiologė dr. Rūta Briedienė išsamiai aiškina ir rodo, kaip ir kokiais būdais diagnozuojamas krūties vėžys, kokia naudojama įranga, kada atlikti mamografinį ištyrimą, kad jis sukeltų mažiau diskomforto.

Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikos gydytoja chirurgė dr. Daiva Gudavičienė pabrėžia, jog visada reikia su paciente išsamiai aptarti būsimą chirurginį gydymą, kad ir pacientė, ir chirurgas liktų patenkinti rezultatu. „Būtinai suplanuokime laiką ramiam, išsamiam pokalbiui“, – sako dr. D. Gudavičienė.

Nacionalinio vėžio instituto gydytoja onkologė chemoterapeutė doc. dr. Birutė Brasiūnienė kalba apie medikamentinį gydymą, taikomą skirtingiems krūties vėžio tipams, ragina pacientes domėtis savo liga, drąsiai kreiptis dėl antros nuomonės. „Atvyksta ir užsienyje gyvenantys žmonės, norėdami išgirsti antrą nuomonę, pasikonsultuoti dėl siūlomo dalyvavimo klinikiniuose tyrimuose, dėl kitų dalykų“, – sako doc. dr. B. Brasiūnienė.

Krūties vėžys – dažniausia moterų onkologinė liga tiek Lietuvoje, tiek ir visame pasaulyje. Kasmet mūsų šalyje suserga apie 1600 moterų. Liga gali ištikti bet kurio amžiaus moterį, o diagnozė visada didelis netikėtumas, stresas, įprasto gyvenimo sutrikdymas. Svarbu žinoti, kad ir vyrai gali sirgti krūties vėžiu. Lietuvoje kasmet ši liga nustatoma 10–15 vyrų.

Taigi portalo lankytojų dėmesiui pateikiame trijų dalių filmą „Paciento kelias“: I dalis, krūties vėžio diagnostika; II dalis, krūties vėžio chirurginis gydymas; III dalis, krūties vėžio medikamentinis gydymas.

Žiūrėkite rubrikoje „OP Televizija“.

Parašykite mums

    Rekvizitai

    VŠĮ Viktorijos leidyba

    Įmonės kodas : 125011888

    redaktorius@onkologopuslapiai.lt