Šiuolaikinis melanomos gydymas leidžia išlikti aktyviam: būtina pasitikėti gydytojais ir užsiimti malonia veikla

Rubrikos: Diagnostika ir gydymas, Naujienos, Pasikalbėkime

Paprasta ir pamokanti melanomą besigydančio Tado istorija: gerai nusiteikęs, energingas vyras maloniai sutiko pasidalyti savo patirtimi. Tado patarimas visiems, kurie susiduria su melanomos diagnoze – sužinojus diagnozę, kuo mažiau skaityti internete, kuo mažiau galvoti. „Svarbiausia – pasitikėti gydytojais, skirti kuo daugiau laiko įprastai darbinei veiklai ir – būtinai – kitiems maloniems dalykams. Juk sunkiausia susitarti su savimi ir savo galva“, – sako Tadas. 

„Turėjau ant nugaros apgamą, kurį jau norėjau parodyti gydytojui. Bet buvo  prasidėjusi Covid-19 pandemija, tie keli metai, kai greitai pas gydytojus patekti nepavykdavo. Nuėjau į savo polikliniką pasibaigus pandemijai. Kelis apgamus man pašalino lazeriu, o vieną nutarė šalinti chirurgiškai.

Ištyrę pašalintą apgamą, mane nusiuntė onkologo konsultacijai. Nacionaliniame vėžio institute operavo pakartotinai, pašalino sarginius limfmazgius, viename iš jų buvo rasta mikrometastazių. Buvo nustatyta ir BRAF genų mutacija.

Multidisciplininė gydytojų komisija nusprendė, kad tinkamas man gydymas būtų taikinių terapija.  Pradėjau ir per metus baigiau visą gydymo kursą. Vartojant vaistus teko pakeisti gyvenimo būdą, na, šiek tiek reikia prisitaikyti… Šalutinio vaistų poveikio kaip ir nebuvo, o juntamos chirurginės intervencijos pasekmės – smarkiau netrukdė. Pasistengiau toliau aktyviai gyventi ir dirbti.

Dabar periodiškai tikrinuosi, jokių ligos plitimo požymių nėra. Sunkiausia susitvarkyti su mintimis. Kol kas tyrimai rodo – viskas gerai. Būna, žinoma, suskausta šoną ir jau pagalvoji…

Esu labai dėkingas profesionaliems ir psichologiškai palaikiusiems gydytojams. Labai greitai operaciją padarė Jonas Rėklaitis. Greitai buvo priimtas sprendimas taikyti medikamentinį gydymą ir per mėnesį patekau pas doc. dr. Vincą Urboną, su kuriuo metus laiko bendravom. Kiekvieną mėnesį.

Ir dar – neišvengiau COVID-19 infekcijos: teko laikinai sustabdyti gydymą.

Baigdamas savo pasakojimą norėčiau pabrėžti, ko nereikėtų daryti – kai sužinai diagnozę, neišvengiamai pradedi skaityti internete. Tada pasidaro dar sunkiau, nes ten informacija skirta ne pacientams. Daktaras patarė – neskaityk. Stengiausi…“

Doc. dr. Vincas Urbonas

Apie odos melanomos šiuolaikinį adjuvantinį gydymą pasakoja gydytojas onkologas chemoterapeutas doc. dr. Vincas Urbonas.

„Odos melanomos, kaip ir daugelio kitų rūšių vėžio, gydymas tampa vis labiau personalizuotas, pritaikytas konkrečiam kiekvieno paciento navikui, t.y. pagal naviko molekulinį tipą parenkamas gydymas, gydymo taktika.

Kaip jau įprasta, mes, onkologai, drauge su pacientu turime tikslą – pasiekti kuo ilgesnę gyvenimo trukmę išsaugant gyvenimo kokybę. Pacientai turi labai individualius poreikius, gyvenimo ir veiklos įpročius, kuriuos viso gydymo metu ir po jo norėtų išsaugoti.

Taigi pirmiausia apie pačias sąvokas. Ką gi reiškia tas „adjuvantinis gydymas“? Adjuvantinis, t. y. papildomas, gydymas skiriamas melanoma sergantiems pacientams po pirminio melanomos židinio pašalinimo chirurginiu būdu. Labai svarbu ne tik chirurgiškai pašalinti pirminį melanomos židinį, bet ir įvertinti vadinamojo sarginio limfmazgio būklę. Sarginiai limfmazgiai – tai tokie limfmazgiai, į kuriuos pirmiausia plinta melanomos ląstelės iš pirminio židinio. Sarginio limfmazgio vizualizaciją bei pašalinimą atlieka tik onkologines paslaugas teikiančios ligoninės, todėl labai svarbu kiekvienam pacientui pasirinkti operuotis specializuotoje įstaigoje.

Taigi jei sarginiame limfmazgyje randama melanomos ląstelių, tokia melanoma priskiriama trečiai ligos stadijai. Esant šiai ligos stadijai mes galime skirti mano minėtą adjuvantinį gydymą, kurio tikslas – ženkliai sumažinti melanomos atsinaujinimo riziką. Šiems pacientams atliekame ir genetinius tyrimus. Jeigu nustatome BRAF geno pokyčius, t.y.  šio geno mutaciją, skiriame vadinamąją taikinių terapiją – gydymą BRAF/MEK inhibitoriais.

Šių vaistų derinio efektyvumas, esant trečios stadijos ligai ir skiriant juos po melanomos pašalinimo operacijos, buvo įrodytas didelės apimties klinikiniame tyrime, į kurį buvo įtraukta daugiau kaip aštuoni šimtai melanoma sergančių pacientų. Tabletinis gydymas BRAF/MEK inhibitoriais trunka vienus metus, tuo laikotarpiu pacientas periodiškai kas mėnesį turi apsilankyti pas gydytoją onkologą.

Ar gydymas sunkiai toleruojamas? Dažniausiai ženklių problemų šis vaistų derinys nesukelia – dauguma pacientų ir toliau gali sėkmingai gyventi savo įprastą gyvenimą. Dažniausiai pasitaikantis su vaistu susijęs šalutinis reiškinys yra karščiavimo epizodai, kurie lengvai valdomi – skiriami temperatūrą mažinantys vaistai bei daroma adjuvantinių vaistų vartojimo pertrauka. Kaip matome iš paciento komentarų, visą gydymo laiką jis jautėsi gerai, neturėjo jokių šalutinių reiškinių bei gyveno jam įprastą gyvenimą.

Šis gydymas Lietuvoje yra kompensuojamas. Ką daryti tiems trečios stadijos melanoma sergantiems pacientams, kurie neturi BRAF geno mutacijos? Šiems pacientams kaip adjuvantinis gydymas gali būti skiriama imunoterapija. Imunoterapija, kaip ir taikinių terapija, trunka vienus metus, tačiau kol kas imunoterapija adjuvantiniam gydymui Lietuvoje nėra kompensuojama, bet tikėtina, kad artimiausiu metu III stadijos melanoma sergantiems pacientams galėsime pasiūlyti ir šį gydymo būdą.“

Straipsnį remia SIA Novartis Baltics Lietuvos filialas

BS2310167876

 

 

Parašykite mums

    Rekvizitai

    VŠĮ Viktorijos leidyba

    Įmonės kodas : 125011888

    redaktorius@onkologopuslapiai.lt