Trims moterims nustatytos genų mutacijos: baigtas Nacionalinės krūties ligų asociacijos, LINDEX ir Nacionalinio vėžio instituto projektas

Rubrikos: Naujienos, Pasikalbėkime

Projektas buvo pristatytas LINDEX pirkėjams

Baigtas bendras Nacionalinės krūties ligų asociacijos (NKLA), LINDEX ir Nacionalinio vėžio instituto (NVI) projektas „Genetinis ištyrimas mamoms ir dukroms“. Trims moterims buvo nustatytos krūties vėžio riziką didinančios genų mutacijos, todėl genetiškai ištirtos jų dukros.

Vykdant minėtą projektą per dvejus metus NVI buvo genetiškai ištirta 310 krūties vėžiu sergančių moterų, pageidavusių išsitirti, bet nepatenkančių į amžiaus grupę moterų, kurioms diagnozuotas krūties vėžys ir kurioms genetinis ištyrimas kompensuojamas.

Projektą inicijavusi NKLA prezidentė Aušra Bružienė į pagalbą vykdant šį projektą pakvietė ilgametį asociacijos partnerį LINDEX bendrovę, kuri visame pasaulyje žinoma, kaip krūties vėžio mokslinius tyrimus remianti įmonė. LINDEX kasmet per spalio mėnesį vykdomą Rožinio kaspino akciją renka lėšas, skiriamas krūties vėžio projektams paremti. „Esame dėkingi savo nuolatiniam partneriui LINDEX už supratimą ir paramą. Taip pat esame dėkingi LINDEX pirkėjams, kurie sąmoningai prisideda prie visame pasaulyje vykdomos kovos su vėžiu kampanijos. Esame mamos, todėl susirgusios privalome pagalvoti apie savo vaikus, juolab dabar, kai mokslo pažanga mums duoda įrankius, leidžiančius sužinoti, ar turime paveldėtų genų mutacijų, ar paveldėjo šias krūties vėžio riziką didinančias genų mutacijas mūsų dukros. Juk net ir vienos moters gyvybė verta visų mūsų pastangų ir tik jungtinėmis pajėgomis galime laimėti“, – sako Aušra Bružienė.

Pasak A.Bružienės, įvairiuose susitikimuose tenka susidurti ir su moterų nesupratimu, ką gali reikšti toks paveldėjimas. „Moterys sako, kad, jos jau susirgo, tai kam joms tirtis genetiškai. Ir visai nepagalvoja, kokia lemtis gali tekti jų dukroms. Tenka paaiškinti, kad išsityrus genetiškai ir nustačius paveldėtas genų mutacijas, taikoma kitokia ligos prevencija – moterims siūlomas dažnesnis radiologinis tikrinamas, taip pat jos gali rinktis profilaktinę mastektomiją“, – sako A. Bružienė.

NKLA prezidentė Aušra Bružienė dėkoja partneriui LINDEX, taip pat praėjusių metų pabaigoje įteikė padėkas NVI darbuotojoms, talkinusioms vykdant bendrą projektą. „Vykdant šį projektą prisijungė ir kiti partneriai – dėkoju UAB Grafija spaustuvei, pagaminusiai registracijos korteles projekto dalyvėms. Labai tikimės, kad LINDEX ir toliau pagelbės vykdyti „Genetinio ištyrimo mamoms ir dukroms“ projektą“, – tikisi A. Bružienė.

 

Parašykite mums

    Rekvizitai

    VŠĮ Viktorijos leidyba

    Įmonės kodas : 125011888

    redaktorius@onkologopuslapiai.lt