Malta ir Lietuva kovoje prieš vėžį: pirmosios ponios lankėsi Nacionaliniame vėžio institute ir aptarė aktualijas

Rubrikos: Naujienos

Antradienį Nacionaliniame vėžio institute lankėsi garbingos viešnios: Lietuvos pirmoji ponia Diana Nausėdienė ir Maltos Respublikos pirmoji ponia Miriam Vella. Iškilioms viešnioms pristatyta NVI veikla, surengta ekskursija „Paciento kelias“. Joje pirmosioms ponioms buvo papasakota ir parodyta, kaip NVI vyksta krūties vėžio diagnostika ir gydymas, savo istorijomis su iškiliomis viešniomis pasidalijo pacientės, pacientų organizacijos. Garbingos viešnios taip pat žiūrėjo virtualios realybės, M. K. Čiurlionio kūrybos motyvais sukurtą filmą „Angelų takais“.

Maltos Respublikos pirmoji ponia Miriam Vella, turinti visuomeninės patirties kovos su vėžiu srityje, globoja ir Rožinio spalio iniciatyvą, ir ūsuotąjį vyrų lapkritį – Movemberį Maltoje. Jos nuomone,  labai svarbu ne tik valstybės sveikatos politika, bet ir pacientų organizacijų, įvairių fondų veikla. „Būna taip, kad apie naujausias vėžio gydymo galimybes, turiu galvoje modernius vaistus, pacientai sužino būtent iš šių organizacijų. O tai labai svarbu, nes liga nelaukia. Bet svarbiausia, kad moterys tikrintųsi prevenciškai dėl krūties vėžio“, – sakė ponia M. Vella.

Ponia M. Vella pabrėžė, jog nepaprastai svarbu ir tai, kad moterys, praėjusios visus gydymosi etapus neužsisklęstų savyje, pasidalytų patirtimi, padrąsintų kitas, ką tik susidūrusias su liga.

Pasak NVI direktoriaus pavaduotojos mokslui ir plėtrai prof. Sonatos Jarmalaitės, geografiškai toli viena nuo kitos esančias mūsų šalis vienija bendros pastangos kovoje su vėžiu ir mokslo pažangos suteikiami įrankiai, leidžiantys geriau suprasti vėžio prigimtį. „Lietuva ir Malta vykdo du fundamentalius nacionalinius projektus: biobankų ir 1 milijono genomų. Deklaracija „Prieiga prie bent 1 milijono sekvenuotų genomų Europos Sąjungoje iki 2022 m.“ buvo paskelbta 2018 m. balandžio 10 d. per Antrąją skaitmeninę dieną. Pradžioje deklaraciją pasirašė 18 šalių, tarp jų Malta ir Lietuva. Dabar šis tinklas vienija visą Europą, kuria tvarius pamatus personalizuotos medicinos plėtrai ir sėkmingai kovai su vėžiu“, – pristatydama NVI mokslinę veiklą Europos kovos su vėžiu konsorciumų kūrimo kontekste pasakė prof. S. Jarmalaitė.

Pirmosios ponios apsilankė atnaujintame NVI Konsultacinės poliklinikos Kontaktų centre, vėliau NVI direktorius doc. dr. Valdas Pečeliūnas viešnias supažindino su įstaigos istorija, pristatė NVI komandą. Įstaigos vadovas su NVI direktoriaus pavaduotoja mokslui ir plėtrai prof. Sonata Jarmalaite ir direktoriaus pavaduotoju klinikai dr. Mariumi Kinčiumi pirmosioms ponioms pristatė NVI klinikinę ir mokslinę veiklą.

NVI radiologų ir radiologijos technologų komanda pirmosioms ponioms Diagnostinės ir intervencinės radiologijos skyriuje surengė ekskursiją „Paciento kelias“. Skyriaus vedėja gydytoja radiologė dr. Jurgita Ušinskienė, prevencinių programų koordinatorė dr. Rūta Briedienė, radiologijos technologė Monika Viburė ir Krūties ligų chirurgijos ir onkologijos skyriaus vedėjas, intervencinis radiologas dr. Mantas Trakymas viešnioms pristatė ir parodė, kaip diagnozuojamas ir krūties vėžys, pirmosioms ponioms buvo parodyti mamografijos, echoskopijos, kompiuterinės tomografijos, angiografijos kabinetai.

Po ekskursijos dr. R. Briedienė p. D. Nausėdienei ir p. M. Vellai pristatė Lietuvoje veikiančias prevencines vėžio patikros programas, dr. J. Ušinskienė papasakojo apie unikalią NVI, Tarptautinės moterų asociacijos Vilniuje (IWAV), Nacionalinės krūties ligų asociacijos (NKLA), Vilniaus kolegijos ir savivaldybių organizuojamą akciją „Rožinė dovana moterims“. Dr. M. Trakymas viešnioms pristatė, kaip gydomas krūties vėžys.

Savo istorija su pirmosiomis poniomis pasidalijo šiuo metu krūties vėžį besigydanti NVI pacientė Irina Tuminienė ir prieš dešimtmetį šią ligą įveikusi NKLA prezidentė Aušra Bružienė. Susitikime dalyvavusi Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacijos direktorė Neringa Čiakienė papasakojo apie savo atstovaujamos organizacijos veiklą.

Po aptarimo Maltos Respublikos pirmoji ponia žiūrėjo virtualios realybės, M. K. Čiurlionio kūrybos motyvais sukurtą filmą „Angelų takais“, kurį prieš kelerius metus NVI padovanojo „Rotary“ klubas. Apie šio filmo naudojimą praktikoje viešnioms papasakojo NVI medicinos psichologė Sandra Birbilaitė

 

Parašykite mums

    Rekvizitai

    VŠĮ Viktorijos leidyba

    Įmonės kodas : 125011888

    redaktorius@onkologopuslapiai.lt