Daugelio lėtinių ligų priežastis – sėdėjimas

Rubrikos: Naujienos

Konferencijos dalyviai

Sėdėjimas – tai lyg kokia nauja rūkymo forma. Kovoti su pasyvaus gyvenimo ir žalingų įpročių bei nesubalansuotos mitybos sukeliamomis ligomis tradicinės medicinos nepakanka – būtina keisti žmonių įpročius ir aplinką. Pasak Europos Sąjungos (ES) komisaro Vytenio Andriukaičio, sveikos gyvensenos specialybės integracija į sveikatos sistemą – pirmas ir svarbiausias žingsnis to link.

Sveikatos apsaugai reikia pokyčių
Kovo 4 d. Lietuvos sveikatos mokslų universitete (LSMU) vykusioje jau 4-ojoje tarptautinėje gyvensenos medicinos konferencijoje „Gyvensenos medicina: sprendimas lėtinių ligų prevencijai ir gydymui“ ES komisaras Vytenis Andriukaitis, sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga kartu su žinomais Lietuvos ir pasaulio sveikatos priežiūros specialistais diskutavo apie vis daugiau susidomėjimo pasaulyje sulaukiančią gyvensenos medicinos profesiją, kuri sveikatos apsaugos srityje padės realizuoti daugybę teigiamų pokyčių.
A. Veryga prisiminė netolimą praeitį, kai pasaulis buvo susikocentravęs į klinikinę mediciną ir ligų gydymo srityje atliekamus mokslinius tyrimus. „Šiandien jau niekas nekvestionuoja sveikatą lemiančių faktorių – mitybos, rūkymo, alkoholio vartojimo ir fizinio aktyvumo. Prieš kelis dešimtmečius apie tai dar nebuvo kalbama“, – sakė ministras.
A. Veryga pasidžiaugė, kad LSMU inicijuota Gyvensenos medicinos studijų programa, kurios pirmuoju koordinatoriumi jam teko būti, jau domisi ir kitos Lietuvos bei užsienio aukštosios mokyklos. „Lietuvai tai puiki proga pristatyti kažką naujo ne tik sau, bet ir visam pasauliui“, – teigė jis.
Už daugybę nuveiktų darbų sveikos gyvensenos populiarinimo srityje savo kolegas pagyrė ir LSMU prorektorius studijoms prof. Kęstutis Petrikonis. Prorektorius akcentavo, kad esame laimingi tada, kai organizme yra keturių ypač svarbių medžiagų – endorfino, serotonino, dopamino, oksitocino – balansas. Gyvensenos medicinos vystymo kelyje prorektorius linkėjo nepritrūkti nė vieno iš šių laimės komponentų. Jam pritarė ir konferencijos pirmininkė LSMU Visuomenės sveikatos fakulteto dekanė prof. Ramunė Kalėdienė, pasidžiaugusi, kad į tarptautinę konferenciją pasidalyti savo žiniomis susirinko sveikatos priežiūros specialistai iš viso pasaulio.
Siekiant, kad iki šiol nuveiktų darbų naudą pajustų didžioji visuomenės dalis, labai svarbu gyvensenos medicinos specialistus integruoti į sveikatos apsaugos sistemą. Svarbius klausimus konferencijoje iškėlė eurokomisaras V. Andriukaitis – kaip mes galime užtikrinti darbo vietas, kaip galime aptarti finansavimo dalykus ir kaip finansiškai kompensuoti sveikos gyvensenos receptus.
Jau 2018 m. gegužės mėnesį sveikos gyvensenos specialistai susidurs su sveikatos apsaugos sistemos pokyčiais – jie bus integruojami į išplėstą šeimos gydytojų komandą. Gyvensenos medicinos specialistai, dirbdami kartu su asmens sveikatos priežiūros specialistais, padės sėkmingiau gydyti ir valdyti šiuolaikinio gyvenimo būdo sukeliamas lėtines ligas.
Kalbėdamas apie sveikos gyvensenos receptus V. Andriukaitis pabrėžė, kad tai ypač svarbus klausimas, norint, kad sveikos gyvensenos paslaugos būtų teikiamos sėkmingai, o pacientai jomis noriai naudotųsi. Čia jis paminėjo Vokietijos pavyzdį, kur jau svarstoma, kaip finansuoti fizinio aktyvumo receptus ir paskatinti patį pacientą tuo naudotis. Pasiekimai šioje srityje, eurokomisaro teigimu, priklauso nuo politikos formavimo ir politinių lyderių apsisprendimo.

Kaunas – gyvensenos medicinos centras Europoje
Tarptautinio renginio apie sveiką gyvenseną dalyviai sutiko, kad Kaune gyvensenos medicinos studijas vykdantis LSMU atlieka ypatingą vaidmenį visoje Europoje – tokios šios srities aukščiausius tarptautinius reikalavimus atitinkančių specialistų koncentracijos Senajame žemyne daugiau nėra. „Kaune turime magistrantūros Gyvensenos medicinos studijų programą, atitinkančią visus tarptautinius reikalavimus ir suteikiančią užsienyje pripažįstamą išsilavinimą. Jūs esate šios srities pradininkai“, – renginyje džiaugėsi Tarptautinės gyvensenos medicinos tarybos (JAV) direktorius Stephan Herzog.
S. Herzog ragino nebrėžti lygybės ženklo tarp gyvensenos medicinos ir alternatyviosios, netradicinės medicinos. „Alternatyviajai medicinai dažniausiai priskiriami tie gydymo metodai, kurie labai retai remiasi moksliniais tyrimais. Gyvensenos medicinoje viskas yra kitaip – gydymo metodikos yra grindžiamos mokslu“, – kalbėjo renginio svečias.
Tiems, kas mano, kad sveikatą iš anksto nulemia paveldėti genai, pasauliniai sveikos gyvensenos specialistai turi gerų žinių. Pasak Loma Linda universiteto (JAV) prof. John Kelly, genus „įjungia“ ir „išjungia“ įvairūs aplinkos veiksniai. Čia jis pateikė mokslininkų laboratorijoje atliktą pavyzdį: pelė, serganti daugeliu žmogui būdingų lėtinių ligų, sveikai maitinama susilaukė visiškai sveikų palikuonių. Nors genetiškai jie taip pat buvo linkę sirgti įvairiomis lėtinėmis ligomis, tinkamos gyvenimo sąlygos paveldėtus genus visiškai „išjungė“.
Gyvensenos specialistai atkreipė dėmesį ir į tai, kad sveika visuomenė turėtų būti aktuali ne tik valstybei, bet ir verslui. Kaip teigė Arabų sveikatos ir gyvensenos vadybos instituto prof. Adrian Kennedy, pasaulyje yra šimtai tūkstančių įvairaus dydžio kompanijų ir sveikatos draudimo paslaugas teikiančių įstaigų, kurios stengiasi sumažinti didėjančias darbuotojų sveikatos priežiūros išlaidas. „Vienintelis būdas sumažinti šias išlaidas ir padidinti produktyvumą bei pelną – žmonių sveikatos gerinimas“, – teigė prof. A. Kennedy.
Profesoriaus teigimu, norint to pasiekti, būtina visų pirma atsistoti nuo kėdžių. Sėdimas darbas, nereikalaujantis didelio fizinio aktyvumo, šiandien yra daugelio lėtinių ligų priežastis. Pasak prof. A. Kennedy, kelios minutės mankštos darbe gal ir neišgydys daugelio lėtinių ligų, tačiau tikrai susilpnins jų simptomus ar net užkirs kelią joms atsirasti.

Domisi ir užsienio universitetai
Tai, kad susidomėjimas gyvensenos medicina nuolat auga, patvirtina kaimyninės Lenkijos sostinėje esantis Varšuvos medicinos universitetas, kuriame jau veikia Mokslinis gyvensenos medicinos klubas. Savo šalį LSMU vykusiame renginyje atstovavusios Izabela Wrzolek, Adriana Dinak, Kamila Borkowska ir klubo prezidentė Alicja Baska džiaugėsi, kad atsirado galimybė vienoje vietoje išklausyti daugybę pasaulio gyvensenos medicinos ekspertų.
„Įdomu išgirsti daugybę panašių minčių vienoje vietoje ir galbūt ateityje bandysime sekti LSMU pėdomis, kadangi tai, ką darote, mums yra labai aktualu“, – teigė A. Baska. Jos teigimu, Gyvensenos medicinos studijų programos Lenkijoje dar nėra, tačiau medicinos studentai jau gali studijuoti atskirus su tuo susijusius studijų dalykus, o balandį, siekiant populiarinti gyvensenos mediciną, panaši konferencija vyks ir pačioje Lenkijoje.

Parašykite mums

    Rekvizitai

    VŠĮ Viktorijos leidyba

    Įmonės kodas : 125011888

    redaktorius@onkologopuslapiai.lt